AUTORITATILE UCRAINENE ACUZA REBELII DE INCALCAREA ARMISTITIULUI

Armata ucraineană a acuzat miliţiile separatiste proruse de încălcarea repetată a armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie, în conformitate cu acordurile de la Minsk, destinate să reglementeze situaţia din estul Ucrainei, scena unui conflict armat între trupele guvernamentale şi insurgenţi înarmaţi.

În total, 20 de atacuri au lansat numai în decursul zilei de luni separatiştii împotriva poziţiilor forţelor guvernamentale între orele locale 18:00 şi 24:00 (15:00 şi 21:00 GMT), afirmă comandamentul unei părţi a trupelor ucrainene dislocate în zona de conflict.

În cele mai multe dintre aceste atacuri, insurgenţii au folosit arme de calibru mic, însă în şase cazuri au recurs la mortiere şi într-un caz la artileria grea, potrivit comunicatului postat pe Facebook.

Atacurile s-au produs în afara zonelor rezidenţiale şi nu s-au soldat cu victime umane, precizează armata ucraineană.

«Unităţile noastre nu au răspuns la provocările inamicului şi au deschis focul numai atunci cînd a existat pericolul direct la viaţa militarilor noştri», conform aceluiaşi comunicat.

În acelaşi timp, patriarhul Kievului şi al întregii Ucraine, Filaret, i-a chemat pe militarii ruşi şi pe miliţiile separatiste din Donbas care se subordonează Rusiei, precum şi conducerea militară ucraineană să facă tot posibilul pentru a instaura pacea pe durata sărbătorilor pascale în Donbas - regiunile Doneţk şi Lugansk -potrivit agenţiei de presă Unian.

Patriarhul ortodocşilor ucraineni face apel la «militarii ruşi şi alţi oficiali de care depinde astăzi situaţia din partea ocupată de Donbas, precum şi la miliţiile proruse înarmate ca în Săptămîna Mare şi de Paşti să înceteze toate ostilităţile».

De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care nu se subordonează Patriarhiei Moscovei) face apel la o încetare a focului şi către înalta conducere militară ucraineană - în măsura în care depinde de ea - pentru a permite civililor, mai ales celor care trăiesc în apropiere de linia frontului, să întîmpine cu demnitate sărbătoarea Sfintelor Paşti şi nu cu frică şi ură.

Sursa: Agerpres