ATENTAT LA TUNIS: 22 DE MORTI, DINTRE CARE 20 DE TURISTI

Douăzeci de turişti străini şi doi tunisieni au fost ucişi în atacul comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis, a făcut cunoscut un purtător de cuvînt al Ministerului de Interne, Mohamed Ali Aroui.

"Sînt 22 de morţi, dintre care 20 de turişti sud-africani, francezi, polonezi şi italieni", a declarat purtătorul de cuvînt, fără să precizeze numărul de morţi pe fiecare naţionalitate.

Autorităţile tunisiene au amintit pentru prima dată despre prezenţa unuia sau mai multor cetăţeni francezi printre victime. Între timp, autorităţile de la Paris au prezentat un bilanţ cu şase francezi răniţi şi nu au confirmat decesul niciunei persoane cu cetăţenie franceză.

Ambasada Franţei la Tunis a anunţat că verifică informaţiile purtătorului de cuvînt tunisian.

La Roma, Ministerul de Externe a confirmat moartea a trei italieni în atac şi a precizat că alţi şase sînt răniţi.

Preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, Radoslaw Sikorski, a afirmat la rîndul său că, "foarte posibil, şapte polonezi au fost ucişi".

Un precedent bilanţ al atacului prezentat de premierul tunisian, Habib Essid, a informat despre 17 turişti care şi-au pierdut viaţa, "de naţionalitate poloneză, italiană, germană şi spaniolă".

De asemenea, Mohamed Ali Aroui a mai informat că 42 de persoane au fost rănite, printre care italieni, francezi, belgieni şi un rus.

La rîndul său, Ministerul Sănătăţii de la Tunis a contabilizat 21 de morţi, dar nu a fost în măsură să ofere detalii despre naţionalitatea acestora, potrivit serviciului său de presă.

Turiştii au fost atacaţi în timp ce părăseau autocarul care îi adusese la Muzeul Bardo, care adăposteşte una dintre cele mai impresionante artefacte şi mozaicuri datînd din perioada Romei şi Greciei antice.

Atacul de miercuri din centrul capitalei tunisiene este cel mai grav din Tunisia în care sînt implicaţi cetăţeni străini după atentatul sinucigaş cu bombă comis în 2002 de reţeaua teroristă Al-Qaida asupra unei sinagogi de pe insula Djerba şi soldat cu 21 de morţi.

Autorii atacului au fost identificaţi

Premierul tunisian Habib Essid a anunţat că autorii atacului de miercuri asupra Muzeului Bardo din capitala Tunis au fost identificaţi ca fiind Yassine Abidi şi Hatem Khachnaoui.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Ministerului de Interne, cei doi sînt «probabil» tunisieni.

Premierul a spus că este posibil ca atacatorii, ucişi de forţele de ordine, să fi avut doi sau trei complici. Într-un interviu pentru postul de radio francez RTL, Habib Essid a declarat că unul dintre cei doi atacatori, Yassine Abidi, era cunoscut de serviciile de informaţii, deşi «nu pentru ceva special». Nu a fost stabilită oficial nicio legătură a celor doi cu o anumită grupare teroristă.

Prim-ministrul a mai afirmat că Tunisia colaborează cu alte state pentru a afla mai multe informaţii despre autorii atacului. Potrivit lui Essid, atacatorii au deschis focul asupra turiştilor în timp ce aceştia coborau din autocar şi i-au urmărit apoi pe culoarele muzeului.

Valls: “Atacul ilustrează ameninţările cu care noi toţi ne confruntăm”

Premierul francez Manuel Valls a condamnat miercuri ''cu cea mai mare fermitate'' atacul comis la Muzeul Bardo din Tunis şi soldat morţi şi răniţi, dintre care turişti străini.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Valls a spus că atacul terorist de la Tunis ilustrează ''ameninţările cu care noi toţi ne confruntăm în Europa, în Mediterana, în lume''. ''Sîntem alături de guvernul tunisian. Sîntem foarte atenţia la modul în care evoluează situaţia'', a menţionat şeful executivului francez.

SUA condamnă atacul de la Tunis

SUA condamnă atacul comis miercuri la muzeul naţional din Tunis şi soldat cu 19 morţi, a declarat secretarul de stat american John Kerry.

«Statele Unite sînt alături de poporul tunisian în acest moment dificil şi continuă să sprijine eforturile guvernului tunisian de a promova o Tunisie sigură, prosperă şi democrată», a spus Kerry.

UE consideră vinovate "organizaţiile teroriste"

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a acuzat "organizaţiile teroriste" pentru atacul comis la Muzeul Bardo.

O declaraţie anterioară a UE evoca o implicare a Daesh, acronimul în limba arabă pentru gruparea Statul Islamic, dar această menţiune a fost ulterior înlăturată.

«Cu atacul produs azi la Tunis, organizaţiile teroriste ţintesc încă o dată ţări şi popoare din regiunea mediteraneană. Acest lucru ne întăreşte hotărîrea de a coopera mai strîns cu partenerii noştri pentru a face faţă ameninţării teroriste. Uniunea Europeană este decisă să mobilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a sprijini deplin Tunisia în lupta contra terorismului şi reformarea sectorului securităţii», susţine Mogherini în declaraţia citată.

Sursa: Agerpres