Atentat anarhist la Atena. Au fost vizate doua masini ale Ambasadei Italiei

Două maşini ale Ambasadei Italiei în Grecia au fost vizate de dispozitive explozive Vineri dimineaţă devreme, unul dintre vehicule explodînd fără a provoca răniţi, potrivit Poliţiei, care a precizat că nu a primit nici o revendicare, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Un dispozitiv de fabricaţie artizanală a explodat în jurul orei 4.00 locale (2.00 GMT) şi a distrus unul dintre cele două vehicule în parcarea reşedinţei primului consilier al Ambasadei, în suburbiile Atenei, potrivit Poliţiei elene.

Celălalt dispozitiv artizanal, depus în apropierea celei de-a doua maşini diplomatice, nu a explodat, potrivit Poliţiei, care a deschis o anchetă.

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a declarat, la Roma, că a fost „un atac probabil de origine anarhistă”.

Lidera de extremă dreaptă şi-a exprimat de asemenea „preocuparea profundă”, precum şi „gîndurile personale şi ale Guvernului italian faţă de primul consilier al Ambasadei Italiei la Atena, Susanna Schlein”.

„Urmăresc cu cea mai mare atenţie cazul, de asemenea prin intermediul ministrului de Externe, Antonio Tajani, care se duce astăzi la Atena” pentru a participa la o reuniune a responsabililor europeni ai Partidului Popular European (PPE), a declarat ea.

La rîndul său, Atena „a condamnat ferm atacul”. „Astfel de acţiuni inacceptabile nu vor perturba în nici un caz relaţiile excelente şi legăturile de prietenie de lungă durată dintre Grecia şi partenerul şi aliatul ei Italia”, se arată într-un comunicat al Ministerului grec de Externe.

Actul nu a fost încă revendicat, potrivit Poliţiei.

Atentatele cu dispozitive incendiare artizanale, provocînd adesea pagube, dar rareori victime, împotriva unor ţinte politice diplomatice, băncilor sau companiilor străine, sunt frecvente în Grecia. Poliţia învinuieşte adesea grupuri ale mişcării de extremă stîngă sau anarhiste, aminteşte AFP.