ATACURI RECIPROCE, CU SUTE DE DRONE, ÎNTRE KIEV ȘI MOSCOVA, ÎN WEEKEND
Rusia și Ucraina au efectuat în weekend cele mai mari atacuri reciproce cu drone de la începutul războiului. Ministerul rus al Apărării a declarat că a interceptat 84 de drone ucrainene în șase regiuni, inclusiv unele care se apropiau de Moscova, ceea ce a forțat devierea zborurilor de pe trei dintre cele mai importante aeroporturi ale capitalei. Forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 145 de drone spre fiecare parte a țării în noaptea de sîmbătă spre duminică, majoritatea fiind doborîte, relatează BBC News.
Atacurile aeriene vin pe fondul așteptărilor ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să facă presiuni asupra ambelor părți pentru a pune capăt conflictului.
Încercarea Ucrainei de a ataca Moscova a fost, de asemenea, cel mai mare atac asupra capitalei de la începutul războiului și a fost descris ca fiind „masiv” de guvernatorul regiunii.
Majoritatea dronelor au fost doborîte în districtele Ramenskoye, Kolomna și Domodedovo, au declarat oficialii.
În Ramenskoye, la sud-vest de Moscova, cinci persoane au fost rănite și patru case au luat foc din cauza căderilor de resturi, a declarat Ministerul rus al Apărării. Acesta a adăugat că 34 de drone au fost doborîte deasupra orașului.
În septembrie, o femeie a fost ucisă într-un atac cu dronă care a lovit Ramenskoye. În luna mai a anului trecut, două drone au fost distruse în apropierea Kremlinului din centrul Moscovei și au existat mai multe atacuri cu drone asupra cartierului de afaceri al orașului Moscova.
În Ucraina, cel puțin două persoane au fost rănite după ce o dronă a lovit regiunea Odesa. Imaginile au arătat flăcări ieșind din unele clădiri, precum și pagube ulterioare.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că 62 dintre dronele rusești de fabricație iraniană au fost doborîte, în timp ce 67 au fost „pierdute”. Alte 10 au părăsit spațiul aerian al Ucrainei îndreptîndu-se înapoi spre Rusia, precum și spre țările vecine Belarus și Moldova, potrivit informațiilor oficialilor ucraineni.
Alte lovituri au fost raportate în cursul nopții de luni spre marți, Rusia declarînd că a distrus 13 drone ucrainene în apropierea regiunilor Kursk și Belgorod.
Între timp, cinci persoane au fost ucise în Mykolaiv, în sudul Ucrainei, în urma unui atac aerian care a incendiat clădiri rezidențiale, potrivit guvernatorului regional Vitaliy Kim.
Acesta a declarat că o femeie în vîrstă de 45 de ani a fost, de asemenea, rănită și se află în spital.
Acest incident survine în contextul în care trupele ruse ar fi înregistrat în octombrie cele mai mari cîștiguri teritoriale din martie 2022, conform analizei datelor Institutului pentru studiul războiului de către agenția de presă AFP.
Cu toate acestea, Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, a declarat la BBC că Rusia a suferit cea mai gravă lună în ceea ce privește pierderile de la începutul războiului.
Forțele ruse au suferit o medie de aproximativ 1.500 de morți și răniți „în fiecare zi” în octombrie, a spus el.
Au existat speculații intense cu privire la modul în care Trump va aborda conflictul de la victoria sa în alegerile din SUA.
Președintele ales a spus în mod regulat în campania sa electorală că ar putea pune capăt războiului „într-o zi”, dar nu a oferit detalii despre cum ar face acest lucru.
Un fost consilier al lui Trump, Bryan Lanza, a declarat pentru BBC că viitoarea administrație se va concentra pe obținerea păcii, mai degrabă decît să permită Ucrainei să recîștige teritorii de la Rusia.
În replică, un purtător de cuvînt al lui Trump l-a distanțat pe președintele ales de aceste remarci, afirmînd că Lanza „nu vorbește în numele său”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, a vorbit duminică prin intermediul presei de stat despre semnale „pozitive” din partea viitoarei administrații americane.
El a susținut că Trump a vorbit în timpul campaniei sale electorale despre dorința de pace și nu despre dorința de a provoca înfrîngerea Rusiei.
Trump a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la victoria sa în alegeri, o sursă declarînd pentru BBC că conversația a durat „aproximativ o jumătate de oră”.
Zelenski a avertizat anterior împotriva cedării de teritorii către Rusia și a declarat că, fără ajutorul SUA, Ucraina ar pierde războiul.
Duminică, în discursul său obișnuit de seară adresat ucrainenilor, Zelenski a declarat că „singura modalitate de a asigura o pace durabilă” este ca puterea și diplomația să lucreze mînă în mînă.
Sursa: digi24.ro