ASEDIUL RUSESC LA ALEGERILE LOCALE DIN MOLDOVA

E groasă, chiar dacă guvernații cred că-i subțire!

Autor: Mihai CONȚIU

Pentru ruși, alegerile locale din Republica Moldova sunt ”vitale”, în perspectiva viitoarelor alegeri generale și prezidențiale. Dacă cei agreați de Moscova vor cîștiga cît mai multe Primării, acest fapt se va constitui într-un instrument propagandistic pro-rusesc teribil, periculos și destabilizator pentru ceea ce va urma. Vladimir Putin, ca și predecesorii săi, este preocupat și de ”amănunte”, iar unul dintre acestea este și Republica Moldova.

Ca o paranteză, subliniez faptul că, pentru propria-i supraviețuire, dictatorul rus își pune mari speranțe în victoria lui Donald Trump la Președinția SUA, dar s-ar putea să aibă parte de o mare dezamăgire, care-l va costa enorm.

”Amănuntul Republica Moldova”, ca și alte binecunoscute ”amănunte”, este vital pentru Putin inclusiv pentru vecinătatea cu UE și, mai ales, cu NATO și cu ”ghimpele” Ucraina.

Republica Moldova, ”ca Stat suveran și independent”, a fost subminată și ocupată de ruși încă de la, pardon de expresie, ”avortul independenței”. Aici mă refer la Transnistria, Găgăuzia, Bălțiul rusificat, Orheiul corupt de către Șor, la absolut toate guvernările anterioare și la permanent (re)activații/reactivabilii Ilan Șor, Renato Usatîi, Vladimir Filat și restul celor ”ascunși la vedere”.

Acum, Republica Moldova se află, justificat, în postura cea mai decisivă de eliberare de sub dominația Kremlinului. Problema Statului moldovenesc de acum, însă, constă în aceea că ”eliberarea autentică” de sub dominația rusă nu a fost precedată în nici un fel de către guvernările anterioare prin măcar timide tentative. Astfel, în acest context, apar unele bîjbîieli ale actualilor guvernanți, iar asta în plan intern. Exclusivismul și ”atotștiu-ismul” le joacă festa. În plan extern, Țara stă bine, dar parcă așa ceva s-a mai întîmplat și pe vremea AIE1, AIE 2 și chiar sub stăpînitea satrapului de Plahotniuc!

Aflu, din surse sobre, că Vestul democrat a înțeles cîte ceva despre ”chestiunea” numită Republica Moldova, că pot exista șanse ca această Țară să devină cu adevărat o Țară ne-slugarnică față de Moscova, dar, cum spune o zicală, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă! Cazul Guvernului Filat este emblematic!

Marile probleme ale guvernării în perspectiva alegerilor locale

Vizitele ”de lucru” în teritoriu ale guvernanților PAS sunt percepute a fi celor de tip sovietic nomenclaturist, în comparație cu cele coruptibile ale unora ca Șor ori Usatîi.

PAS și nici consilierii pe care-i are nu au izbutit să identifice persoane și lideri charismatici care să-i anihileze pe Șor și Usatîi. Despre Vladimir Filat nu vorbim, iar asta pentru că urmează să vedem cu ce alți bani și cu ce eficiență îi va băga la înaintare pe ”liderii lui surpriză”!

Maia Sandu, așa cum este și firesc, va fi o ”remorcă” pentru PAS în alegerile locale, dar nu există oare riscul ca ambițiile personale ale unora din PAS să o transforme într-o viitoare președintă, în al doilea mandat, fără putere reprezentativă în Parlament?

Alegerile locale din Republica Moldova chiar că sunt cruciale în condițiile existenței războiului din Ucraina, al cărui final nu poate fi predictibil, dar și în contextul viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale din Republica Moldova, ale căror ”dezlegări” depind și de prezidențialele din SUA. Nu vreau să se înțeleagă greșit că sugerez ”aservirea” Republicii Moldova față de SUA, ci vreau ca să priceapă orice moldovean că civilizația, democrația și igiena morală nu vine din Rusia, de acolo de unde ne spune alde Șor, Usatîi, socialiștii, comuniștii și, sugestiv, ”al vostru Vlad Filat” că ar veni!

”Subversivul electoral Filat” poate deveni o ”rotiță” eficientă și în funcție de cît capital rusesc se va investi în el, dar oricum este vioara a doua sau a treia după Ceban, Șor și Usatîi. Actualii guvernanți nu înțeleg o realitate mai mult decît evidentă, iar aceasta cuprinde:

1. Majoritatea electoratului moldovenesc nu are chipul european pe care PAS vrea să i-l modeleze. De peste trei decenii, această majoritate a conviețuit în prieteșug cu rușii, chiar dacă de pe poziții subalterne insesizabile în ce-i privește; a fost întreținută în sărăcie, dezinformare și neștiință de către toți guvernanții și, mai ales, a fost deprinsă cu fenomenul corupției electorale, ca fiind o normalitate.

2. Tocmai acest context a făcut apariția explozivă și, să recunoaștem, seducătoare, pentru mulți, a lui Șor și Usatîi. Penalul Șor exploatează pîrtia socială cu un succes incontestabil, iar moldovenii se lasă corupți/cumpărați de către el pentru că li se pare, așa cum spuneam, o normalitate socială, existențială. În fața acestui atac ”social banditesc”, susținut masiv de către Kremlin, guvernanții nu au avut putința să vină cu… contraoferte sociale pentru a-l contracara. În plus, cu riscul de a mă repeta obositor, instituțiile Statului ”i-au permis și îi permit nepermis de mult” să fie o vedetă politică și mediatică mai însemnată decît președinta Țării, premierul etc., fără nici o încercare legitimă de a-l bloca măcar pe rețelele sociale. Cineva, acolo, SUS, îl iubește!?

3. De cealaltă parte, Usatîi, căruia nu i se poate nega o anumită charismă pentru majoritatea moldovenilor despre care vorbim, s-a afirmat și se va impune, pe mai departe, nu doar cu banii lui ori cei rusești, ci și cu ”farmecul personal” bășcălios, cu ”dezvăluiri senzaționale”, (practic mănîncă și doarme în Tik Tok), ale căror surse nu pot fi decît rușii și ”antenele” lui trădătoare din serviciile de forță moldovenești.

Cînd Usatîi spune că vrea să ajungă în turul doi al viitoarelor alegeri prezidențiale, nu trebuie luat în derîdere, minimalizat, ci studiat atent și monitorizat în contextul stării de urgență, a războiului din Ucraina și a aservirii unor lideri politici moldoveni față de Rusia agresivă.

Cineva, acolo, SUS, îi iubește pe Șor și Usatîi, ca pe ”noile speranțe rusești pentru moldoveni”!