ASCENSIUNEA DICTATORILOR LA NIVEL GLOBAL

Spre satisfacția lui Putin, Biden e pe cale să ni-l ofere pe Trump drept președinte

Autor: Mihai CONȚIU

Din pricina dictatorului rus Vladimir Putin, omenirea se află deja în faza de început al celui de-al treilea război mondial. Cineva, în Adevărul.ro, scria că războiul din Ucraina ar putea fi oprit doar printr-un simplu telefon dat de către Xi Jinping lui Putin, prin care i-ar condiționa retragerea din Ucraina în schimbul păstrării relațiilor economice ale Rusiei cu China, de care rușii, acum, sunt extrem de dependenți. Așa este, dar nu-i suficient, cred, deoarece China mai are și alte interese. Sunt convins că liderul chinez ar recurge la un astfel de gest doar în situația, practic imposibilă, în care SUA și NATO i-ar permite anexarea prin orice mijloace a Taiwanului. Războiul dintre Gruparea Hamas și Israel îi este teribil de convenabil lui Putin din pricini pe care le-am mai detaliat și asupra cărora nu are rost să revin. La fel și situația din Siria, conflictele și regimurile dictatoriale africane etc. Deoarece nu concep să se retragă din Ucraina și să-și recunoască înfrîngerea, Putin și Rusia actuală sunt dispuși să meargă pînă la o ”soluție finală” – războiul nuclear!

Apariția dictatorilor generează, de regulă, războaie de cucerire a altor Țări ori susținerea acestora de către alte ”State prietene”. Este suficient să-i amintim pe dictatorii și ”Țările prietene” care-l susțin pe Putin.

Ca un paradox, apetitul pentru dictatură își face loc și în mijlocul unor civilizații din interiorul UE și NATO. Un astfel de apetit îl are și Donald Trump, care, probabil, e pe cale să cîștige o a doua învestitură la Președinția SUA. Cred că vă amintiți cum, în primul său mandat prezidențial, și-a manifestat încîntarea față de Kim Jong Un, dictatorul Nord-coreean. Despre slăbiciunea sa față de Putin nici nu mai vorbim! Dacă Trump, exponentul celei mai mari democrații din lume, își permite un astfel de apetit dictatorial, de ce să nu-l rîvnească și alții? Oricît de concesivi am fi, nu putem să neglijăm tendințele dictatoriale ale președintelui Turciei, Recept Tayyip Erdogan. Deși Turcia e Țară membră a NATO, nu de puține ori președintele turc a jucat la două capete, fiind evident destul de concesiv cu Putin, avînd ”propriile-i păreri” față de războiul dintre Hamas și Israel și altele. Tot despre manifestări dictatoriale putem vorbi și în cazul premierului ungar Viktor Orban, în plan intern, în primul rînd, dar și prin ”opțiuni externe” străine principiilor UE și NATO. Prin el, Ungaria, membră a UE și NATO, este efectiv de partea Rusiei în cazul războiului din Ucraina. La fel și premierul slovac Robert Fico. Acestora li se mai pot adăuga și alți ”dictatori în devenire”, firește că pro-ruși, din Opoziția politică europeană din Franța, Germania, Italia, România (George Simion și Diana Șoșoacă) etc.

Primejdioasă pentru omenirea civilizată, însă, este situația în care aceștia se asociază prin tratate ori uniuni statale cu alți dictatori ori State simpatizante ale lor. Astfel, Putin și-a găsit aliați în Xi Jinping, Kim Jong Un, Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, Viktor Orban, Robert Fico, precum și în mecanismele alianței BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud –, ca alternativă la forța occidentală și care privește războiul din Ucraina conjunctural, nu ca pe o chestiune de moralitate și drept, în relațiile internaționale.

Din pricina acestor dictatori și a altora nenumiți, planeta întreagă este în ”fierbere de război mondial”. În această conjunctură, ca să ne facem o imagine globală cît de cît accesibilă, ”evadînd” un pic din spațiul european tensionat la maxim de Putin, notez că regimurile militare aflate la putere în Burkina Faso, Mali și Niger s-au unit într-o "confederaţie", denumită Confederaţia Statelor din Sahel (AES), la primul lor summit care a avut loc Sîmbătă, 6 Iunie, la Niamey, o decizie care oficializează ruptura lor cu restul blocului Vest-african. Şefii de Stat ai celor trei ţări, militari instalaţi la putere în urma unor lovituri de stat, "au decis să treacă la o nouă etapă, spre o integrare mai aprofundată între statele membre", se spune în comunicatul final al summitului. Cele trei ţări ale AES au anunţat, încă din Ianuarie, că se retrag din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), organizaţie pe care ei o consideră instrumentalizată de Franţa, fostă putere colonială.

Pe de altă parte, numărul doi al juntei birmane (Myanmar), generalul Soe Win, a fost, Sîmbătă, în China, pentru o vizită oficială, într-un moment în care confruntările cu grupuri armate etnice în Nordul ţării fac ravagii, în pofida unui armistiţiu negociat de Beijing. Este demn de precizat că Myanmarul este o ţară-cheie în proiectul chinez al Noilor Drumuri ale Mătăsii, un mare proiect de infrastructuri destinat să extindă influenţa comercială a Chinei, care a fost lansat în urmă cu circa zece ani, însă parteneriatele au fost perturbate de lovitura de Stat din 2021 din această Țară. La sfîrşitul lui Iunie, fostul general şi fostul preşedinte birman Thein Sein (2011-2016) s-a deplasat în China, unde a discutat cu preşedintele Xi. Fostul preşedinte reformist cedase puterea lui Aung San Suu Kyi, în urma alegerilor din 2015.

Pe de altă parte, tot în contextul expansiunii chineze, reținem că Beijingul este principalul partener comercial pentru Brazilia și Chile. Ambele țări au Guverne de stînga, dar nu doresc să fie puse să aleagă între China și America. În America Latină, există tensiuni între regimuri de stînga și America, bazate pe istorie, dar nu numai. Totodată, în America Latină există nouă Țări care au arme și muniție de tip sovietic, iar o treime dintre ele – Cuba, Venezuela și Nicaragua – sunt aliați ai Rusiei. SUA negociază cu restul. Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul în Washington, Mexic, Peru, Argentina, Columbia și Brazilia au cumpărat arme sovietice și rusești la un moment dat.

În tot acest imens context, spre satisfacția lui Putin, președintele american Joe Biden e pe cale să ni-l ofere pe Trump drept președinte, neconcepînd să se retragă din cursă în favoarea unui candidat mai credibil decît dacă, cum a spus el, ”i-o va cere însuși Dumnezeu”. O revenire a lui Tramp la Casa Albă va fi o garanție pentru Putin că va cuceri Ucraina, poate și Republica Moldova și Țările baltice, prefigurîndu-se chiar și o ofensivă asupra Poloniei. Dacă Trump ar deveni președinte, dictaturile se vor multiplica teribil.

Ca să vedeți cît de întortocheate sunt căile politice, economice și militare ale dictaturilor în debutul celui de-al treilea război mondial! Dacă omenirea nu va pieri din pricina vreunei catastrofe naturale, atunci ea va fi dusă la pierzanie de către dictatori scelerați ca Putin!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31