ARMATA ISRAELIANĂ „A SPART APĂRAREA HAMAS” ȘI SE AFLĂ „LA PORȚILE ORAȘULUI GAZA”

Purtătorul de cuvînt militar al Israelului a declarat că, cu ajutorul întăririlor din aer și de pe mare, trupele israeliene au reușit să spargă apărările Hamas în nordul Gaza, scrie BBC. Un comandant israelian a spus, de asemenea, că forțele israeliene „sînt la porțile orașului Gaza”.

Peste noapte, explozii puternice și bombardamente au putut fi auzite în orașe, inclusiv aproape de spitalul al-Quds, conform Semilunii Roșii palestiniene.

Autoritățile israeliene au avertizat, anterior, conducerea spitalului să evacueze imediat pacienții. Totuși, oficialii ONU spun că asta ar fi imposibil fără punerea vieților pacienților în pericol.

 

Încă un soldat israelian a fost ucis în Gaza

Încă un soldat israelian a fost ucis în Gaza, miercuri, a anunțat armata israeliană, joi. Shalou Zion Sharabi, de 22 de ani, era rezervist în batalionul al 749-lea, brigada Bislah, conform informațiilor transmise de IDF.

Numărul soldaților israelieni uciși de cînd a început operațiunea terestră ajunge, astfel, la 17. Dintre aceștia 16 au fost uciși în Gaza.

 

China, acuzată că a scos numele Israelului de pe hărți

Guvernul chinez a încercat să clarifice, miercuri, că Israelul încă apare pe hărțile oficiale emise de autoritățile de la Beijing după ce numele țării nu a mai putut fi văzut pe hărțile online furnizate de două companii chineze majore.

Numele Israelului nu mai apare, în prezent, pe hărțile aplicațiilor mobile populare în China – de pe platforma de căutare Baidu sau de pe aplicația Amap a Alibaba, deși teritoriul său și numele țărilor vecine sînt marcate clar.

Țări de dimensiuni similare sau mai mici, precum Cipru, Liban și Kuweit, sînt toate vizibile și marcate corespunzător cu numele lor.

Hărțile chinezești nu includ nici numele sau delimitarea „Palestinei”, deși China recunoaște această entitate ca stat din 1988 și o lista pînă acum pe hărți alături de Israel.

Ambele nume continuă să dea rezultate la căutări pe variantele mobile ale platformelor. Aceste platforme nu sînt deținute de stat dar funcționează într-un cadru extrem de reglementat de statul dictatorial chinez.

„China și Israelul au o relație diplomatică normală. Țara relevantă este marcată în mod clar pe hărțile standard emise de autoritățile chineze competente”, a transmis diplomația chineză prin vocea purtătorului de cuvînt, Wang Wenbin, marți.

 

Discuție telefonică între premierul Rishi Sunak și președintele egiptean

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, şi preşedintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi, au vorbit la telefon, miercuri, despre situaţia din Fîşia Gaza şi regiunea Orientului Mijlociu, a transmis guvernul britanic într-un comunicat.

Guvernul britanic a transmis că cei doi „au discutat despre eforturile diplomatice pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, pentru a preveni escaladarea în regiunea Orientului Mijlociu şi pentru a obţine pacea şi prosperitatea pe termen lung pentru poporul palestinian”.

Sunak a salutat, de asemenea, deschiderea punctului de trecere Rafah pentru a se permite britanicilor şi altor cetăţeni străini şi palestinienilor răniţi să părăsească Fîşia Gaza.

 

SUA nu va trimite trupe de menținere a păcii în Gaza după război

Purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat, miercuri, că Statele Unite nu vor trimite trupe de menţinere a păcii pe teren, în Fîşia Gaza, în niciun rol viitor, în contextul în care guvernul american discută cu aliaţii săi despre cum va arăta Fîşia Gaza după conflict.

„Nu există planuri sau intenţii de a duce trupe militare americane la sol în Gaza, acum sau în viitor”, a John Kirby. Kirby a mai spus că Statele Unite nu cred că gruparea Hamas poate fi implicată în viitoarea guvernare a Fîşiei Gaza cînd războiul cu Israelul se va termina. El a mai spus că Statele Unite nu sprijină o aşezare permanentă a civililor din enclavă în afara Fîşiei Gaza.

Odată cu creşterea numărului de morţi civili în Fîşia Gaza, Kirby a spus că guvernul SUA nu crede că acum este momentul pentru o încetare generală a focului, dar că sînt necesare pauze umanitare.

Ministerul sănătăţii din Gaza susține că cel puţin 8.796 de palestinieni, inclusiv 3.648 de copii, au fost ucişi de atacurile israeliene începînd cu 7 octombrie.

În timp ce Statele Unite discută cu aliaţii şi partenerii săi opţiunile pentru Gaza de după războiul cu Israel, Kirby a spus că rămînerea Hamas la conducere ar fi problematică. „Nu avem încă toate răspunsurile pentru ce urmează după conflict, dar lucrăm cu partenerii noştri din regiune pentru a explora cum poate şi ar trebui să arate guvernarea în Gaza”.

 

Peste 5.000 de cetăţeni străini ar putea părăsi Gaza

Plecarea palestinienilor răniţi şi a unor cetăţeni străini din Gaza a avut loc în urma unui acord negociat de Qatar între Israel, Hamas şi Egipt, în coordonare cu SUA, potrivit unor surse, iar oficialii americani se aşteaptă ca mai mult de 5.000 de cetăţeni străini să poată fi în cele din urmă autorizaţi să treacă din Gaza în Egipt, ca parte a acestui acord anunţat miercuri, relatează CNN.

Un oficial american de rang înalt a afirmat chiar că numărul total al celor care vor putea trece din Gaza în Egipt ar putea fi de aproximativ 7.000 de persoane, dar oficialul a subliniat că acest număr este departe de a fi exact, situaţia pe teren fiind în continuare extrem de fluidă.

Acordul care a permis străinilor din Gaza să treacă în Egipt nu are legătură cu un potențial acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, au subliniat mai multe surse pentru CNN. Aceste discuţii sînt încă în curs de desfăşurare, iar un oficial american a declarat că ar fi precaut să nu facă nicio comparaţie între cele două misiuni paralele.

Aproximativ 400 de cetăţeni americani plus membrii familiilor lor - aproximativ 1.000 de persoane în total - sînt blocaţi în Gaza şi încearcă să plece, a declarat marţi secretarul de stat Antony Blinken în cadrul unei audieri în Comisia pentru finanţe a Senatului. În Gaza se află alţi aproximativ 5.000 de cetăţeni din ţări terţe care doresc, de asemenea, să iasă, a mai spus Blinken.

 

Cel puțin 217 camioane cu ajutoare au intrat în Gaza din 21 octombrie

Aproximativ 217 camioane de ajutor au intrat acum în Gaza prin trecerea de frontieră Rafah cu Egiptul din 21 octombrie, potrivit Departamentului de Stat al SUA, potrivit CNN.

„Ne așteptăm ca numărul de azi să îl depășească pe cel de ieri, la fel cum numărul de ieri l-a depășit pe cel al zilei de înainte, pe măsură ce continuăm să creștem livrările către Gaza”, a declarat miercuri purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

 

Cetățeni americani și germani, printre cei evacuați din Fîșia Gaza

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat miercuri că printre cei evacuaţi din Fîşia Gaza se numără şi cetăţeni americani şi a adăugat că „prevede şi alte plecări în zilele următoare”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Mesajul postat pe X, prin care liderul de la Casa Albă a făcut anunţul, nu precizează numărul americanilor care au părăsit teritoriul controlat de gruparea islamistă Hamas.

Biden asigură că SUA au avut un rol important în evacuarea din Gaza a unor palestinieni răniţi şi a unor cetăţeni străini.

Ministerul de Externe de la Berlin a confirmat tot miercuri că printre cei evacuaţi sînt şi cetăţeni germani.

Instituţia a comunicat prin reţeaua X că respectivii erau angajaţi ai unor organizaţii umanitare internaţionale şi au fost întîmpinaţi la Rafah, punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, de o echipă a ambasadei germane la Cairo.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31