Arabia Saudita produce o cantitate record de petrol in pofida presiunilor americane

Producţia de ţiţei a Arabiei Saudite a crescut Miercuri pînă la un nivel record de peste 12 miliarde barili pe zi, au declarat pentru Reuters două surse din industria petrolului, aceasta în pofida prăbuşirii cererii ca urmare a pandemiei de coronavirus şi a presiunilor venite din partea SUA pentru ca Arabia Saudită să înceteze să mai inunde piaţa, potrivit agerpres. Un acord internaţional destinat limitării producţiei de petrol a expirat Marţi, ceea ce a eliminat restricţiile impuse membrilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusiei şi altor state producătoare.

Arabia Saudită a informat oficial că exporturile sale se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, dar nu a oferit indicii cu privire la cantitatea de petrol care ajunge să fie depozitată. Sub protecţia anonimatului, una dintre surse a informat că gigantul petrolier saudit Aramco şi-a majorat producţia pînă la nivelul maxim de 12 milioane de barili pe zi. O a doua sursă a dezvăluit că Aramco a cerut furnizorilor săi de servicii să îi sprijine planurile vizînd majorarea producţiei de petrol pînă la capacitatea maximă de 12 milioane de barili pe zi, începînd din 1 Aprilie şi „în viitorul apropiat”. Aceeaşi sursă a adăugat că gigantul petrolier a cerut furnizorilor de servicii să folosească toate resursele necesare, inclusiv personal şi echipamente, pentru a ajuta Aramco să îşi majoreze capacitatea de producţie pînă la 13 milioane barili pe zi.

Cantitatea de petrol care ajunge pe piaţă, atît cea internă cît şi la export, poate fi diferită de producţie în funcţie de volumele care sunt scoase din depozite. Arabia Saudită are în depozite sute de milioane de barili de ţiţei, atît în interiorul regatului cît şi peste hotare.

Planul autorităţilor de la Riad de a majora producţia şi livrările de petrol pe piaţă sfidează presiunile venite de la Washington pentru ca Arabia Saudită să pună capăt unui război al preţurilor cu Rusia pentru dobîndirea de cote de piaţă. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat Marţi că va avea discuţii cu oficialii din Arabia Saudită şi Rusia cu privire la scăderea preţului petrolului, care la nivelul actual afectează producătorii cu costuri mai mari, în special producătorii de petrol de şist din SUA.

Cotaţia petrolului a încheiat primul trimestru al acestui an cu cele mai mari scăderi din istorie. Miercuri, un baril de petrol era cotat la 25 de dolari, după ce anterior a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani.