APETITUL PENTRU DICTATURĂ AMENINȚĂ SUA ȘI EUROPA

Radicalismul ”corectitudinii politice” i-a radicalizat pe autocrați și religiile

Autor: Mihai CONȚIU

Anul acesta, alegerile prezidențiale din SUA și din UE sunt de o importanță fundamentală. De rezultatul alegerilor americane depinde viitorul SUA, al Europei și al NATO, iar de cele din UE depinde strict viitorul unei Europe democrate și antitotalitare.

Cine și-ar fi imaginat că cea mai veche și solidă democrație a lumii – democrația americană – va fi amenințată cu dispariția efectivă în cazul realegerii lui Donald Trump? De-a lungul istoriei, SUA, cu excepțiile inevitabile, au avut președinți de mare calibru pe plan mondial, iar asta și în contextul în care nici unul nu s-a gîndit vreodată să reformuleze sau să conteste democrația americană și să denunțe alianțele politico-militare cu alte State democrate. Pînă la Trump, președinții SUA au fost politicieni veritabili, buni diplomați, strategi remarcabili ori chiar membrii a unor familii politice cu tradiții.

A fost nevoie să apară Trump pentru a constata că democrația americană nu doar că este amenințată cu dispariția, dar și că nu a fost capabilă să ”crească” lideri tineri, lăsînd astfel ca Președinția SUA să aparțină gerontocrației. Acum, americanii au de ales între Joe Biden și Donald Trump. Dacă lui Biden i se pot imputa ”scăpări de memorie”, la Trump, potrivit specialiștilor, situația e și mai gravă, iar aici sunt invocate: megalomanie, narcisism, paranoia și alte disfuncții psihice.

Peste toate acestea, Joe Biden reprezintă SUA cu tot ce au ele mai valoros în materie de politică, drepturi democratice, respect față de valorile judiciare și constituționale și, mai ales, alianțele neclintite cu Europa, în primul rînd. De cealaltă parte, avem de-a face cu un veritabil aventurier politic extrem de periculos pentru democrația americană și întreaga ordine mondială. ”Un bufon primejdios”, îl descriu mulți analiști, ”dar un bufon miliardar”, iar banii joacă un rol extrem de important în alegerile americane.

Donald Trump nu și-a ascuns niciodată apetitul pentru dictatură, iar pentru el modele sunt liderul Nord-coeean și cel de la Kremlin. Revenirea lui Trump la Casa Albă va fi un stimulent extrem de puternic pentru liderii europeni dornici să-i semene, dar va impulsiona teribil mișcările suveraniste ori secesioniste din cîteva Țări europene. Există astfel primejdia să asistăm la o alianță tacită Trump-Putin care va da peste cap Europa. Declarînd că nu va ajuta Ucraina dacă va redeveni președinte, Trump va fi aliatul politic tacit al lui Putin în războiul de cucerire a Ucrainei. În această perspectivă sumbră, NATO este în pericol, iar Putin, satisfăcut, se va limita doar la un război de uzură cu o Europă părăsită de SUA.

Trump, totuși, este produsul democrației americane, o democrație care a permis instaurarea ”corectitudinii politice” în chip de ”religie obligatorie”, atunci de ce să ne mire apariția și a unui dictator al SUA? ”Corectitudinea politică” se aseamănă, se identifică, prin modalitățile de acțiune, cu fosta Inchiziție spaniolă, care nu doar că instituie legi, norme educaționale, culturale etc. dintre cele mai absurde, dar neagă și adevărurile științifice. ”Corectitudinea politică”, dacă e să fim corecți, ar fi trebuit să se limiteze strict la lupta împotriva discriminării pe criterii rasiale, de sex, religioase, sociale și alte cîteva.

În conceptul actual tot mai răspîndit al ”corectitudinii politice”, nici un credincios sau nici un om care doar simulează ori doar tolerează religia nu va admite că Dumnezeul și Hristosul mamei lui sunt ambigeni ori ușor homosexuali. În acest context, radicalizarea antioccidentală a lui Putin și-a găsit ”temei”, mai cu seamă că a pornit războiul printr-o ”alianță cu Dumnezeu”, iar de radicalismul musulman nici nu mai are rost să pomenim!

Mulți creștini nădăjduiesc zadarnic la o nouă venire a lui Iisus, dar omenirea continuă să-l nască și să-l renască pe Satan sub chipuri ca Hitler, Stalin, Putin și parcă și Trump!

Rămîne de văzut dacă alegerile din 6-9 Iunie vor dezbina și UE!