Anul trecut, s-a dublat numarul cazurilor raportate de abuzuri sexuale in Biserica Catolica din Spania

Numărul cazurilor raportate de abuzuri sexuale în Biserica Catolică din Spania s-a dublat în decursul unui an, a informat ziarul El País, relatează dpa, potrivit agerpres.  

În total, 906 cazuri care au implicat 1.713 victime au fost raportate publicaţiei, care a început să strîngă date referitoare la aceste cazuri în 2018.

Ziarul a colectat informaţii despre incidente privind abuzuri sexuale în Biserica Catolică care au avut loc începînd din anii 1940 pînă în prezent. Majoritatea victimelor au fost băieţi cu vîrste cuprinse între 10 şi 14 ani.

Ziarul a transmis Bisericii rapoarte cu privire la aceste acuzaţii. Cu toate acestea, pînă în prezent, nu se ştie nimic despre modul în care Biserica Catolică se ocupă de informaţiile primite şi nu există transparenţă în acest caz, scrie ziarul.

Ca urmare a rapoartelor El País, a fost înfiinţată o Comisie de stat care investighează abuzurile sexuale în Biserica Catolică din Spania.

Comisia a fost înfiinţată de Parlamentul de la Madrid în Martie şi se află sub conducerea ombudsmanului Spaniei, Angel Gabilondo Pujol. Această Comisie este însărcinată să strîngă declaraţii de la victime, în plus faţă de informaţiile oferite de ziar.

În Iunie, Gabilondo a subliniat, într-un prim raport privind activitatea Comisiei, că scopul este „strîngerea de propuneri, măsuri, modificări şi iniţiative care vor face posibilă despăgubirea victimelor şi care să prevină ca astfel de incidente să mai aibă loc”.