Ancheta la CEDO privind influenta ONG-urilor lui Soros

Aproape 25% dintre judecători au legături cu Open Society

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a anunțat o anchetă privind independența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Deși corpul documentului publicat în Aprilie nu recunoaște direct existența unui deficit de imparțialitate, titlul său este foarte grăitor în ceea ce privește gravitatea acuzațiilor îndreptate împotriva instanței, scrie AMP.DCNEWS.RO.

Răspunsul la întrebările scrise din partea Adunării Parlamentare este intitulat „Cum se remediază potențialele conflicte de interese ale judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului? Restabilirea integrității Curții Europene a Drepturilor Omului. Problema sistemică a conflictelor de interese între ONG-uri și judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului.”

Deși plîngerile cu privire la presupusa părtinire politică a CEDO și la coliziunea cu ONG-uri de extremă stînga au fost adesea respinse sau ignorate în trecut, un raport înfricoșător al Centrului European pentru Drept și Justiție ar fi putut determina în cele din urmă parlamentarii să solicite o anchetă. Raportul publicat în 2020 a constatat mai multe fapte care ar putea pune sub semnul întrebării independența CEDO.

Aproape 1/4 din judecători ar fi influențați

„Acest raport arată că cel puțin 22 din cei 100 de judecători permanenți care au fost la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) între 2009 și 2019 sunt foști oficiali sau colaboratori ai șapte ONG-uri care sunt extrem de active în fața Curții. Doisprezece judecători sunt legați la rețeaua Open Society Foundation (OSF), șapte la comitetele de la Helsinki, cinci la Comisia internațională a juriștilor, trei la Amnesty International și cîte una la Human Rights Watch, Interights și la Centrul AIRE. Rețeaua Open Society se distinge prin numărul de judecători legați de acesta și de faptul că finanțează celelalte șase organizații menționate în acest raport."

De asemenea, raportul detaliază cazurile în care judecătorii au prezidat cazurile aduse de ONG-uri în care au fost implicați personal. În decurs de zece ani, au existat 88 de astfel de cazuri. Totodată, CEDO e acuzată de o „lipsă de pluralism” în interpretarea legii datorită faptului că a adoptat în mare măsură perspectivele politice și morale ale acestor ONG-uri de stînga.

Raportul confirmă îngrijorările celor care au avertizat anterior cu privire la influența crescîndă a grupurilor de lobby de stînga pentru drepturile omului asupra sistemului de justiție european și, în special, a unuia, Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care finanțează și sprijină cel mai puternic. Citită dintr-un unghi diferit, este, de asemenea, o dovadă a faptului că majoritatea ONG-urilor lumii occidentale acționează acum în limitele bugetelor, declarațiilor de misiune și regulilor stabilite de miliardarul oligarh american George Soros.

Grupul consultativ de experți al Consiliului Europei și-a stabilit un interval de timp generos pentru a investiga rapoarte precum cel de mai sus. Au timp pînă în 2024 să pună în aplicare modificările necesare pentru a restabili încrederea în independența Curții. Sarcina lor este de a oferi garanții suplimentare pentru a asigura independența judecătorilor și de a institui un sistem mai eficient care să permită retragerea judecătorilor care prezidează un caz în care există riscul unui conflict de interese.

Persoane care au periclitat activitatea CEDO

Printre judecătorii cunoscuți pentru implicarea lor directă în imperiul educațional și politic al lui Soros s-a numărat academicianul maghiar András Sajó, co-fondator al Universității din Europa Centrală. El a fost membru al Camerei care, în 2009, s-a pronunțat împotriva afișării crucifixelor în școlile italiene.

Un alt nume controversat din rîndul judecătorilor, Yonko Grozev, a avut legături puternice cu Comitetul Helsinki, un grup de lobby pentru drepturile omului sponsorizat de Fondurile Open Society. Acum este președinte de secție la CEDO. Comitetul de la Helsinki a primit finanțare de milioane de dolari din fondurile Open Society în ultimii ani și rămîne unul dintre cei mai mari critici ai forțelor politice conservatoare alese democratic. Pînă în 2015, Grozev a reprezentat grupul feminist de punk rus Pussy Riot la CEDO ca avocat, însă în același an a devenit judecător al CEDO în timp ce procesul era încă activ. În 2018, instanța a decis împotriva Federației Ruse.

CEDO joacă un rol crucial în confirmarea sau corectarea deciziilor luate de instanțele europene și a remediat mai multe erori judiciare în trecut, în special cazurile referitoare la minoritățile indigene ale Europei. Faptul că aproape un sfert dintre judecătorii săi au sau au legături cu grupuri de lobby agresive pentru drepturile omului, avocați și ONG-uri care divizează politic, reprezintă un semn de întrebare referitor la activitatea CEDO, precizează RMX.

01.06.23 - 12:52
01.06.23 - 00:24
01.06.23 - 13:42
01.06.23 - 11:34
01.06.23 - 20:59
01.06.23 - 17:17
01.06.23 - 17:15
01.06.23 - 17:14
03.06.23 - 00:27
01.06.23 - 12:57
01.06.23 - 20:59
01.06.23 - 10:42
02.06.23 - 13:37
01.06.23 - 00:30
01.06.23 - 00:41