Am dat de dracul! Omul asta nu stie de gluma, nu va jucati cu focul! Xi Jinping avertizeaza asupra riscurilor unui nou Razboi Rece, in zona Asia-Pacific

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, Joi, asupra riscurilor apariţiei unei mentalităţi specifice Războiului Rece în zona Asia-Pacific, pe fondul tensiunilor generate de parteneriatul de securitate dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS).

„Regiunea Asia-Pacific nu poate şi nu trebuie să alunece spre confruntările şi diviziunile din era Războiului Rece”, a declarat Xi Jinping, potrivit agenţiei Associated Press, în discursul rostit la o reuniune a Forumului de Cooperare Economică în zona Asia-Pacific.

Preşedintele Chinei a avertizat că tentativele de reconfigurare a graniţelor regionale în funcţie de interese ideologice şi politice vor eşua, pledînd pentru menţinerea în funcţiune a reţelelor de aprovizionare şi pentru continuarea eforturilor de liberalizare a comerţului şi investiţiilor.

„China va rămîne fermă în avansarea reformelor şi în abordarea deschisă, astfel încît să stimuleze în continuare dezvoltarea economică”, a subliniat Xi Jinping.

China a criticat dur în ultima perioadă parteneriatul de securitate semnat de Australia, Marea Britanie şi Statele Unite (AUKUS). Beijingul a atras atenţia asupra riscurilor generate de achiziţionarea unor submarine nucleare de către Australia.

Statele Unite au intensificat activităţile militare în zona Asia-Pacific, în contextul tensiunilor cu Administraţia de la Beijing. Washingtonul vrea intensificarea parteneriatelor comerciale şi de securitate cu ţări asiatice, pentru limitarea influenţei exercitate de Beijing.