Afacerile tenebroase cu achiziții de alimente pentru Armată ale unor foști oficiali ucraineni

Un fost ministru adjunct ucrainean al Apărării și un alt oficial din Minister au fost informați că sunt suspectați de nereguli în legătură cu contracte de achiziție de alimente pentru Armată, a anunțat Agenția de stat anticorupție, citată de Reuters, informează mediafax.

Biroul Național Anticorupție (NABU) a transmis că acțiunile celor doi au dus la pierderi pentru stat de aproape 12 milioane de grivne (328.000 de dolari). Acesta nu a menționat numele suspecților și nici nu a spus cum au răspuns aceștia la acuzații.

Cazurile se referă la licitațiile Ministerului Apărării din 2020 pentru achizițiile de alimente pentru militari din anul următor.

În declarația NABU se spune că licitațiile au exclus în mod deliberat cerințele de transport și de reaprovizionare a proviziilor în timp util.

„Ca urmare, statul a suferit pierderi de aproape 12 milioane de grivne”, se arată în declarație.

„În plus, acțiunile suspecților au dus la o scădere a pregătirii de luptă și a capacității de apărare a Forțelor Armate ale Ucrainei și au creat o potențială amenințare la adresa bazelor de securitate națională a Ucrainei într-o perioadă specială”, conform sursei citate.

Cazurile nu au legătură cu acuzațiile mass-media de la începutul acestui an, potrivit cărora Ministerul Apărării ar fi cheltuit prea mult pentru alimente. Ministerul a negat acuzațiile.

Președintele Volodimir Zelenski a încercat să aibă poziții dure cu privire la corupție, chiar și în timp ce Rusia duce un război împotriva Ucrainei.

Uniunea Europeană a făcut din combaterea corupției o cerință pentru ca Ucraina să adere la blocul cu 27 de membri, un proces care durează de obicei mai mulți ani.