ACORDUL LEGAT DE ZONA DE COMERŢ LIBER PREVEDE PERIOADE DE TRANZIŢIE

Acordul cu Uniunea Europeană privind Zona de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană include perioade de tranziţie pentru aplicarea acestuia. „Nimeni nu va trece la aplicarea integrală a prevederilor acestui document a doua zi după semnare, pentru că în anumite domenii sînt prevăzute perioade de tranziţie”. Declaraţia a fost făcută de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, la emisiunea „Politica” de la postul de televiziune TV7.

Ministrul a spus că se vor aplica perioade de tranziţie pentru unele domenii, unde este nevoie de investiţii în calitate, în certificarea originii şi în competitivitate produsului. Acestea perioade sînt de la 7 la 10 ani. „Avem în vedere protejarea pentru perioada iniţială a cîtorva domenii din domeniul agricol şi agroindustrial. De exemplu, pentru producerea cărnii de pui, porc, bovine, ouă şi altele”, a spus ministrul.

Natalia Gherman a spus că Republica Moldova are o pondere destul de mică, aproape nesemnificativă în ceea ce priveşte comerţul interior al UE. „Evident, noi nu prezentăm interes economic pentru piaţa internă a UE. Ceea ce o interesează pe uniune, la etapa de faţă, este ca noi să devenim un vecin şi partener mult mai stabil economic şi comercial”, a spus oficialul. O zonă de comerţ liber în care toţi agenţii economici se vor conduce de aceleaşi set de reguli, regulamente, directive, acelaşi climat de afaceri, aceleaşi legi, inclusiv privind transparenţa, concurenţa etc.

Natalia Gherman a mai spus că poziţia iniţială a UE a fost de a nu accepta niciun fel de perioade de tranziţie, însă partea moldovenească a reuşit să le includă pentru sporirea competitivităţii anumitor sectoare. În perioada de tranziţie, se vor face investiţi în sectoarele respective, pentru modernizarea acestora. Iar după expirarea perioadei de tranziţie, Republica Moldova va putea exporta producţia cu mult mai mare succes.

Sursa: IPN