ACCES DE MINIE AL LUI MATTEO RENZI LA SUMMITUL UE DIN CAUZA DEZACORDULUI PRIVIND COTELE DE IMIGRANTI

Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, a avut un acces de mînie joi seara în faţa omologilor săi din Uniunea Europeană, la summitul de la Bruxelles în care se dezbătea problema preluării de către celelalte state comunitare a unei părţi dintre imigranţii sosiţi în Italia şi Grecia, transmite AFP, citînd relatarea făcută presei de un participant.

Potrivit acestuia, absenţa consensului între statele membre în privinţa propunerii de a impune cote de repartizare a 40.000 de solicitanţi de azil ajunşi în Italia şi în Grecia, pentru a reduce presiunea asupra acestor două ţări, a provocat mînia premierului italian. «Ori sînteţi solidari, ori ne faceţi să pierdem timpul. Dacă nu va exista un acord asupra numărului de 40.000, nu sînteţi demni să vă numiţi Europa», a decretat el.

În deschiderea summitului, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, afirma că «nu există un acord între state pentru cote obligatorii de imigranţi». Tusk a susţinut ideea unui mecanism pe baze voluntare, atenţionînd însă că acesta «nu va putea fi credibil decît cu condiţia ca statele să îşi asume angajamente credibile şi semnificative pînă la sfîrşitul lunii iulie».

Replica lui Matteo Renzi nu a întîrziat: «Dacă vreţi o bază voluntară, dacă asta este ideea voastră despre Europa, atunci păstraţi-o pentru voi. Ne vom descurca singuri».

«Dacă Europa alege solidaritatea, e bine. Dacă nu o face, noi avem un plan b B gata pregătit. Însă el va lovi mai ales Europa în primul rînd», avertiza şeful guvernului de la Roma în urmă cu două săptămîni, ameninţînd că Italia îi va lăsa să treacă spre statele vecine pe imigranţii şi solicitanţii de azil care ajung în Peninsulă.

Comisia Europeană vrea să oblige statele ca, pe baza unor criterii de repartizare şi în semn de solidaritate, să preia 40.000 de imigranţi originari din Siria şi Eritreea, ajunşi în Italia şi Grecia după 15 aprilie.

Măsura îi divizează însă pe europeni, iar în proiectul de concluzii al summitului nu figurează nicio astfel de obligaţie, notează AFP, pe baza textului la care a avut acces.

Sursa: Agerpres