A FOST SEMNAT PRIMUL «ACORD ISTORIC» INTRE VATICAN SI «STATUL PALESTINA»

Sfîntul Scaun şi «Statul Palestina» au semnat vineri, la Vatican, un «acord istoric» privind drepturile Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene, a anunţat Vaticanul într-un comunicat, citat de AFP.

Acordul a fost semnat în Palatul Pontifical de către secretarul pentru relaţii cu statele (ministrul afacerilor externe), prelatul britanic Paul Richard Gallagher, şi de către ministrul pentru afaceri externe palestinian, Riyad al-Maliki.

Redactarea acestui text de către o comisie bilaterală a durat 15 ani. Chiar dacă Vaticanul vorbeşte despre «Statul Palestina» încă de la începutul anului 2013, palestinienii consideră că semnarea, vineri, a acordului echivalează cu «recunoaşterea de facto» a statului lor, ceea ce nemulţumeşte Israelul.

Acordul exprimă susţinerea acordată de Vatican pentru o soluţionare a «conflictului dintre israelieni şi palestinieni în cadrul formulei a două state», a explicat, în mai, Monseniorul Antoine Camilleri, şeful delegaţiei Sfîntului Scaun.

Pentru Organizaţia de Eliberare a Palestinei, acest acord face ca Vaticanul să devină a 136-a ţară care a recunoscut Statul Palestina.

Pentru Israel, «o astfel de decizie nu face să avanseze procesul de pace şi îndepărtează conducerea palestiniană de la masa negocierilor bilaterale».

Vaticanul, care are relaţii diplomatice cu Israelul din 1993, negociază din 1999 un acord cu privire la drepturile juridice şi patrimoniale ale congregaţiilor catolice în statul israelian, însă fiecare întrevedere semestrială se încheie cu un eşec.

Sursa: Agerpres