A ”emigrat” si in eternitate blindul prieten publicist Vlad Olarescu

Vineri, 8 Ianuarie, 2021, mai multe surse au confirmat dureroasa veste că jurnalistul și scenaristul Vlad Olărescu a murit în SUA, țară în care trăia de ani buni și în calitate de cetățean american. În urmă cu cîțiva ani, revenit într-o vizită la Chișinău, cînd deja își trăia efectiv ”visul american”, Vlad ne spunea că ”următorul lui vis” era ca, la bătrînețe, să revină în țară, să-și cumpere o căsuță și să scrie cîteva cărți inspirate din propriile-i trăiri, aventuri și din viața de emigrant în America.

Dincolo de bogata lui experiență publicistică, de duritatea inevitabilă, de început, a ”visului american”, Vlad Olărescu a rămas același om pe care l-am cunoscut dintotdeauna – blînd, îngăduitor și răbdător cu cei din jur, cu un simț specific, aparte al umorului și temerar. Era personificarea a ceia ce puțini dintre noi avem – calmul! El ne dădea impresia că nu se grăbește spre nicăieri, însă traiectoria vieții lui concrete ne-a demonstrat că visele lui se grăbeau spre orizonturi pe care noi nu i le bănuiam.

Acum, grăbit fiind de o soartă nemiloase, Vlad a plecat în ultima lui ”emigrare” – în eternitate și în amintirile noastre! Și-a lăsat pe Pămînt visele neîmplinite – o căsuță necumpărată în țară și cîteva cărți nescrise, la bătrînețe!

Vlad Olărescu a fost născut în ziua de 7 Noiembrie 1951. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1977. A fost jurnalist la săptămînalul „Literatura şi arta”, la revista ”Basarabia”, televiziunea națională etc. El a colaborat și cu studioul „Telefilm-Chişinău” în calitate de scenarist. În 1997, Vlad Olărescu a scris și editat cartea „Înfierea din urmă”, o biografie completă a marelui interpret popular Nicolae Sulac.

Adio, ales prieten, și fie ca lumea spre care călătorești acum să-ți ofere, întru eternitate, pacea și împlinirile spre care ai mai tînjit aici, pe Pămînt!