5 ani și jumătate de închisoare, în Marea Britanie, pentru un individ vinovat de incitare la terorism

Un bărbat care s-a bucurat de moartea profesorului francez Samuel Paty, decapitat în Octombrie 2020 în zona Parisului, a fost condamnat Joi, în Marea Britanie, la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru incitare la terorism, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Ajmal Shahpal, 41 de ani, fusese deja găsit vinovat în Martie, de către un Tribunal din Birmingham, pentru incitare la terorism, pentru că a postat mai multe mesaje pe Twitter care încurajau „comiterea, pregătirea sau luarea în considerare a unor acte teroriste”.

Printre acestea, el l-a numit pe ucigaşul lui Samuel Paty ca fiind „curajos ca un leu” şi a postat pe Twitter o imagine cu capul tăiat al profesorului, afirmînd că „insolentul a fost trimis în iad”.

„Aţi exprimat o ideologie musulmană extremistă, inclusiv uciderea prin decapitare a oricărei persoane considerate că a comis o blasfemie contra religiei dumneavoastră” , a spus judecătorul Melbourne Inman la pronunţarea verdictului.

Ajmal Shahpal, din Kashmir, a fost arestat în Martie 2021, după ce a scris, pe Twitter, mesaje de susţinere a unui partid politic pakistanez care susţinea uciderea persoanelor acuzate de blasfemie.

În cadrul procesului, Ajmal Shahpal s-a apărat susţinînd că el doar redistribuia pe Twitter ideile altor persoane „pentru a cîştiga abonaţi”.

La 16 Octombrie 2020, profesorul Samuel Paty a fost decapitat în plină zi, în apropierea şcolii din suburbia pariziană Conflans-Saint-Honorine unde preda, de Abdullah Anzorov, un tînăr de 18 ani de origine cecenă. Atacatorul, împuşcat mortal de Poliţie, dorea să se răzbune pe profesor pentru că acesta le arătase elevilor săi în vîrstă de 13 ani caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs referitor la libertatea de exprimare.