REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 februarie 2021)
Circulația pe drumurile publice este asigurată în condiții de iarnă
Circulația rutieră pe toate drumurile publice naţionale este asigurată în condiții de iarnă. În ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării s-au înregistrat temperaturi scăzute cu precipitații sub formă de ninsoare, partea carosabilă în unele regiuni fiind umedă, înzăpezită și lunecoasă. „În acest interval, unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au executat pe toate drumurile publice naționale lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, în zona de nord au fost efectuate și lucrări de deszăpezire. În procesul tehnologic au fost puse în funcțiune 80 de utilaje speciale și antrenați 166 de muncitori rutieri”, indică drumarii. Administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului.
În municipiul Chișinău a crescut numărul bolnavilor de coronavirus
În spitalele din municipiul Chișinău au rămas 97 de paturi libere pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tataiana Bucearschi, a declarat astăzi, că în spitalele municipale se află internați 1067 de bolnavi de coronavirus, iar capacitatea maximă de tratament este de 1163 de paturi, plus 200 de paturi la Centrul COVID de la Moldexpo. “A crescut presiune pe sistemul municipal de sănătate. Jumătate din numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în R. Moldova se află în capitală”, a spus Bucearschi. În același timp, oficialul a menționat că a crescut numărul bolnavilor care suferă de cazuri grave și foarte grave. “Se înregistrează 48 de cazuri foarte grave și 411 cazuri grave. Virusul a devenit mai agresiv”, a spus Bucearschi.
Două persoane au murit după ce au căzut sub gheața unui lac din Ialoveni
Un copil în vîrstă de patru ani și bunicul acestuia în vîrstă de 61 de ani au murit după ce au căzut sub gheața subțire a unui lac din apropierea localității Misovca, raionul Ialoveni. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, incidentul a avut loc în dimineața zilei de 14 februarie. Bunelul împreună cu nepoțeii de patru și 13 ani s-au prăbușit sub gheața subțire a bazinului acvatic din apropierea localității, după ce au ieșit la săniuș. Conform statisticilor IGSU, de la începutul anului 2021, în Republica Moldova s-au înecat șapte persoane, inclusiv doi copii.
Administrația capitalei va reduce numărul cîinilor vagabonzi din oraș
Regia Autosalubritate are la dispoziție două zile pentru a prezenta un plan de intervenție pentru reducerea cîinilor vagabonzi din municipiul Chișinău. Primarul capitalei, Ion Ceban, a solicitat astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipale, ca responsabilii de la Regia Autosalubritate să pregătească un plan de intervenție pentru reducerea cîinilor vagabonzi care umblă liberi pe teritoriul municipiului Chișinău. „Solicit ca pînă la data de 17 februarie, Regia Autosalubritate să prezinte un plan de lichidare a numărului cîinilor vagabonzi. Sănătatea publică trebuie să fie mai presus decît interesele asociațiilor pentru protecția animalelor”, a spus Ceban.
Cazul adolescentei bătute de alte cîteva tinere este investigat în cadrul a trei cauze penale
Cazul adolescentei bătute de alte cîteva tinere este investigat în cadrul a trei cauze penale. Despre acest lucru a anunțat luni, 15 februarie, comisarul-șef al Direcției de poliţie a mun. Chişinău, Lilian Luca, în cadrul ședinței Primăriei. Potrivit acestuia, în acest caz „va fi aplicată norma legală, așa cum prevede legea”. Și edilul capitalei, Ion Ceban, a șinut să comenteze cazul adolescentei. Potrivit dînsului astfel de acțiuni sînt condamnabile și trebuie pedepsite conform legii. Mai mult, Ceban a declarat că tinerele care au bătut-o pe victimă ar trebui să fie exmatriculate din instituțiile de învățămînt.
Primăria Chișinău dorește revizuirea componentelor de formare a veniturilor bugetului municipal
Primăria municipiului Chișinău se va adresa Parlamentului pentru ca legislatorii să modifice modalitatea de repartizare a banilor colectați pe teritoriul orașului, pentru ca în bugetul municipal să fie alocată o parte mai mare din impozite. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi că impozitele colectate de la agenții economici care activează pe teritoriul municipiului nu rămîn în bugetul municipal, acestea fiind transferate către bugetul de stat. “Bugetul municipal este alimentat din circa 25% din impozitele plătite în Chișinău. Administrația publică locală se va adresa Parlamentului pentru a modifica modalitatea de repartiție a acestor bani. Vrem ca în bugetul municipal să fie alocată o sumă mai mare”, a menționat Ion Ceban.
Nouă școli şi 279 de clase activează la distanţă din cauza carantinei
Nouă instituții de învățămînt general şi 279 de clase din țară activează la distanță din cauza carantinei, conform situației de la 12 februarie. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 282, iar 5411 au fost plasați în regim de autoizolare, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Potrivit ministerului, 278 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 232 se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 82 de persoane, iar alte 81 se află în autoizolare.„În învățămîntul profesional tehnic, în perioada 8-12 februarie, au fost înregistrați 33 de elevi testați pozitiv cu virusul Sars-Cov-2, 32 – cadre didactice și opt din personalul nedidactic și auxiliar. De asemenea, 41 grupe de elevi sînt plasate în autoizolare”, indică MECC.
La Chişinău va fi organizată o conferinţă despre soluțiile digitale în agricultură
Peste 150 de agenți economici, agricultori, studenți la agronomie, reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii și entuziaști vor participa la Conferința AgTech „Soluții digitale în agricultură”, ce se va desfășura online în zilele de 2 și 3 martie 2021. Pe durata evenimentului, participanții vor fi implicați în cîteva sesiuni de prezentări, discuții și webinare live. Aceștia vor afla cum pot fi aplicate sistemele digitale în plantațiile multianuale, viticultură, zootehnie etc. Tratarea culturilor de cîmp prin utilizarea agrodronelor, controlul prin intermediul telefonului mobil al fermelor, instrumente digitale pentru apicultori – sînt doar cîteva dintre soluțiile care sînt implementate cu succes de fermierii din țară.
Transportul public din municipiul Chișinău circulă conform programului
Primăria municipiului Chişinău informează că traficul rutier pe străzile municipiului se desfășoară în condiții de iarnă, iar transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru, la linie fiind emise 321 de troleibuze şi 107 autobuze. Pe parcursul nopții, serviciile municipale de întreținere a drumurilor și cele ale Regiei locativ-comunale și amenajare au activat la prevenirea formării poleiului, iar în dimineața zilei de astăzi a intervenit prin lucrări de deszăpezire. Astfel, Regia locativ-comunală și amenajare a intervenit mecanizat de la ora 03:00, cu 28 de utilaje cu perie și sărărițe, fiind împrăștiat 3 tone de antiderapant.
Într-un bloc al Universității Tehnice a fost găsită o „Capsulă a Timpului”
În timp ce făceau reparație, într-o sală de la etajul trei din blocul de studii nr. 9, arondat Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova (UTM), muncitorii au descoperit în podea o sticlă, în care se afla un mesaj datat din secolul trecut. Potrivit surselor de la UTM, „Capsula Timpului” a fost desigilată fără prea mult efort, iar hîrtia aproape că nu a fost afectată. „Aceasta conținea o scrisoare scrisă de mînă, cu litere de tipar, datînd din 5 martie 1983, fiind semnată de entuziaștii care au fondat în secolul trecut, din surse proprii, o discotecă în cadrul acestei facultăți, denumită „TOOMM & K” și devenită celebră prin spiritul și cultura muzicală pe care o promova”, conform UTM.
Președintele în Exercițiu al OSCE va efectua o vizită de lucru în R. Moldova
Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Olga Cebotari, a avut astăzi o întrevedere de lucru cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch. În cadrul discuțiilor, Olga Cebotari a vorbit despre ultimele evoluții în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, și în particular dinamica activității grupurilor de lucru, fiind evidențiat faptul că în perioada imediat următoare urmează să fie desfășurate noi ședințe ale experților în domeniul ocrotirii sănătății și educației. În contextul în care săptămîna curentă în R. Moldova va fi efectuată o vizită de lucru de către președintele în Exercițiu al OSCE, ministrul de Externe a Suediei, Ann Linde, au fost discutate unele elemente preparatorii și cu caracter organizatoric.