REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (29 Decembrie 2020)
Sute de britanici au fugit din hotelurile elveţiene în care erau carantinaţi
Două sute de turişti britanici au fugit din izolare din hotelurile din Elveţia, unde erau plasați în carantină ca măsură faţă de apariţia noii tulpini de coronavirus, relatează mediafax.
420 de turişti din Regatul Unit au fost plasaţi în carantină în staţiunea elveţiană de schi Verbier şi erau obligaţi să stea în camerele de hotel 10 zile. Potrivit presei elveţiene, aproape 200 dintre aceștia au fugit din izolare. Dispariția lor a fost descoperită de personalul hotelului. „Au rămas în carantină o zi, apoi s-au furişat şi au plecat pe întuneric”, a declarat Sonnstags Zeitung, purtătoarea de cuvînt a comunei Bagnes, din care face parte staţiunea de schi. Mulţi dintre turişti au mers în Franţa, o ţară în care, din cauza restricţiilor, cetăţenii britanici nu pot intra aşa de simplu.
Doi irakieni sunt acuzaţi în Polonia de finanţarea Statului Islamic
Serviciile speciale poloneze au anunţat că au pus sub acuzare doi cetăţeni irakieni pentru finanţarea organizaţiei Stat Islamic (SI) în Irak, informează AFP, potrivit agerpres. Cei doi irakieni, tată şi fiu, arestaţi în Iunie, au fost acuzaţi că au transferat în 2016 fonduri prin sistemul bancar informal Nawala „pentru acţiuni militare desfăşurate în Orientul Mijlociu”, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Securitate Internă (ABW). Actul de acuzaţie a fost transmis Tribunalului pe 14 Decembrie, iar cei doi bărbaţi riscă pînă la 12 ani de închisoare. Potrivit agenţiei, banii provenind de la familii ale unor membri ai grupării SI ce locuiau în alte ţări ale Europei erau transferaţi prin Western Union în Polonia, înainte de a fi trimişi în Irak.
Unul dintre destinatarii acestor fonduri, convertit la islam în 2011, s-a raliat SI în Siria, înainte de a fi ucis în 2016 în Irak. Soţia lui a fost condamnată în Germania pentru activităţi teroriste, potrivit Parchetului, citat de agenţia PAP.
Suedia ar putea închide mall-urile şi transportul public
Guvernul suedez va fi abilitat, de la 10 Ianuarie, să închidă centrele comerciale şi transportul public şi să amendeze persoanele care încalcă regulile, potrivit unui nou proiect legislativ prezentat în scopul limitării răspîndirii noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres. Pînă acum, Suedia s-a bazat în principal pe măsuri voluntare de distanţare fizică, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene, unde au fost introduse lockdown-uri parţiale sau totale.
”În situaţii foarte grave, Guvernul va putea să decidă cu privire la măsuri mai extinse pentru a preveni aglomeraţia”, a declarat ministrul Sănătăţii suedez Lena Hallengren într-o conferinţă de presă. ”Aceasta include închiderea magazinelor, a transportului public, a centrelor comerciale şi a altor tipuri de activităţi economice care intră sub incidenţa noii legi”, a explicat Hallengren.
Guvernul şi-a exprimat încrederea în simţul responsabilităţii individuale al suedezilor, dar în acelaşi timp nu dispune de instrumente juridice pentru a adopta o poziţie mai dură. Legea va rămîne în vigoare pînă în luna Septembrie. Guvernul intenţionase iniţial să introducă noua lege în Martie, dar calendarul a fost modificat în contextul celui de-al doilea val al epidemiei de COVID-19, care a supus unei presiuni extreme sistemul de sănătate suedez. Pînă în prezent, în ţara scandinavă au decedat 8.279 de oameni din cauza COVID-19.
Austria ia măsuri drastice în staţiunile de schi: Limitează locurile de parcare şi măreşte spaţiul pentru stat la coadă
O serie de zone de schi din Austria şi-au înăsprit măsurile de siguranţă după un val de vizitatori, la sfîrşitul săptămînii trecute, relatează dpa, potrivit agerpres. Măsurile cuprind limitarea suplimentară a locurilor de parcare, extinderea spaţiului pentru stat la coadă şi aducerea de personal suplimentar pentru asigurarea ordinii, potrivit autorităţilor din landul Austria Superioară, unde Duminică amatorii de schi au venit în număr mare pe pîrtii, avînd în vedere vremea însorită. „În spiritul responsabilităţii personale, totuşi, fac apel la schiori să vină în staţiunile de schi, în măsura posibilului, doar după orele prînzului, deoarece pînă atunci mulţi dintre turiştii de dimineaţă se îndreaptă deja spre casă, şi astfel se va ajunge pe pîrtii confortabil şi fără ambuteiaje”, a explicat ministrul Economiei din land, Markus Achleitner.
Multe din staţiunile de schi din Austria sunt deschise, dar în cea mai mare parte pot fi frecventate doar de localnici, întrucît cei veniţi de peste graniţă au obligaţia să se izoleze pentru 10 zile. În plus, toţi schiorii cu vîrsta peste 14 ani trebuie să poarte măşti de calitate superioară, clasificate FFP2 potrivit standardelor Uniunii Europene, care să le acopere atît nasul cît şi gura în timp ce stau la coadă sau se află în telegondole.
Un superpolițist britanic a reușit să identifice peste 2.000 de suspecți
Un polițist din Marea Britanie a reușit să identifice peste 2.000 de suspecți datorită unu talent remarcabil: ține minte chipurile oamenilor, relatează BBC. Andy Pope, de la Poliția din West Midlands, spune că își poate aminti fețele oamenilor chiar și după mai mulți ani și chiar a reușit să identifice persoanele căutate de Poliție chiar dacă aveau fețele acoperite. Pope spune că talentul său este „imposibil de explicat”.
„Este doar un instinct că aceea este persoana căutată și, din fericire, s-a dovedit a fi corect”, a spus Pope, poreclit „omul-memorie” de către colegi. „Deși a fost un an neobișnuit, am continuat, ca de obicei, m-am asigurat că sunt la curent cu fotografiile oamenilor căutați de Poliție și asta a dat roade”, a spus el.
Pope lucrează la Birmingham și patrulează prin hub-urile de transport din West Midlands, petrecîndu-și cea mai mare parte a timpului în trenuri și autobuze. Într-o singură zi, a identificat 17 suspecți și spune că a reușit să recunoască un bărbat căutat de Poliție într-un restaurant, în timp ce aștepta la semafor.
Românii cheltuiesc pe mîncare cel mai mult din Europa
Românii cheltuiesc pe alimente și băuturi non-alcoolice cel mai mult din Europa, potrivit datelor Eurostat privind cheltuielile pe care le-au făcut în 2019 gospodăriile din UE. Astfel, în 2019, gospodăriile din UE au alocat, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, pe primul loc în UE fiind gospodăriile din România care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice.
Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%). În schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% în trei state membre: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) şi Austria (9,7%). În perioada cuprinsă între 2009 şi 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 pînă la 20,2% în 2019, adică o scădere de 5,2 puncte procentuale), urmată de Malta (scădere de 3,5 puncte procentuale) şi Polonia (scădere de trei puncte procentuale).
Pe ansamblu, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Este vorba de 13% din totalul cheltuielilor de consum şi reprezintă a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor după cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, care au reprezentat 23,5% din totalul cheltuielilor de consum, şi transport cu 13,1%.
Turcii sunt nemulțumiți după ce au aflat că salariul minim va crește cu 22%
Începînd de la 1 Ianuarie 2022, salariul minim pe economie în Turcia va fi majorat cu 21,56% pînă la 2.826 de lire (377 de dolari), a anunţat ministrul Muncii, Zehra Zumrut Selcuk. El a adăugat că este vorba de o creştere mult superioară ratei anuale a inflaţiei, care în luna Noiembrie a fost de 14% în timp ce media pe ultimele 12 luni a fost de 12,04%, transmite Bloomberg. Aproximativ jumătate dintre muncitorii din Turcia cîştigă un salariu minim pe economie, arată un studiu realizat de confederaţia sindicală DISK. "Avînd în vedere pierderile de venituri din cauza pandemiei, noul salariu minim a devenit şi mai important pentru angajaţi. Am cerut un salariu minim de 3.800 de lire. Cifra anunţată este inacceptabilă", a declarat preşedintele DISK, Arzu Cerkezoglu, scrie Agerpres.
La rîndul său, cea mai mare confederaţie sindicală din Turcia, Turk-Is, care i-a reprezentat pe angajaţi la negocierile salariale, a apreciat că majorarea anunţată este "inadecvată". Cu toate acestea, sindicatele nu au planuri imediate pentru a contesta decizia Guvernului. Pe de altă parte, Mike Harris, fondatorul firmei de consultanţă Cribstone Strategic Macro, susţine că orice majorare de peste 20% va reprezenta o mare provocare pentru Banca Centrală în lupta sa împotriva inflaţiei.
Săptămîna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis o majorare peste aşteptări a dobînzii de referinţă, pentru a doua lună consecutiv, după ce în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ. Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobînda de bază de la 15% pînă la 17%, cel mai ridicat nivel de mai mult de un an. Economiştii se aşteptau la o creştere cu 1,5 puncte procentuale. Cele trei mari agenţii de evaluare financiară atribuie Turciei un rating "junk" (nerecomandat pentru investiţii).
După ce o navă rusească s-a scufundat în Marea Barents, 17 oameni au fost înghițiți de apele înghețate
O navă rusească de pescuit, cu 19 oameni la bord, s-a scufundat în Marea Barents, în timpul unei furtuni. Două persoane au fost salvate din apele înghețate și 17 sunt date dispărute, informează The Moscow Times. Oficialii cred că gheața care s-a acumulat pe vas ar fi dus la scufundare, mai scrie sursa citată. Doar două persoane au fost salvate în timpul operațiunii de căutare, care a fost îngreunată de condițiile meteorologice nefavorabile. Salvatorii au depus eforturi majore pentru a găsi supraviețuitori, însă doar doi oameni au fost aduși în siguranță la mal din cei 19 aflați la bord.
Ambarcațiunea privată, numită Onega, s-a scufundat lîngă arhipelagul Novaya Zemlya din Marea Barents, autoritățile fiind alertate în dimineața zilei de Luni, la ora 7:30. Potrivit agențiilor de știri rusești, există puține speranțe de a mai găsi supraviețuitori din cauza vîntului puternic și a temperaturilor scăzute.
Nava cu pavilion rus, care funcționase din 1979, s-a scufundat atît de repede încît echipajul nu a avut timp să își activeze plute de salvare. "Dezastrul a avut loc în timpul unei furtuni puternice, atunci cînd echipajul a tras o plasă cu captura de pește. Oamenii au fost trași de pe puntea navei de furtuna puternică”, au declarat oficialii, potrivit sursei citate.
Finlanda a introdus un sistem interesant de imigrare și a primit deja mii de cereri într-o lună
Finlanda a lansat un sistem inedit de imigrare și a primit deja mii de cereri într-o lună. Programul le permite celor care vor să devină finlandezi să se mute de probă în ţara nordică pentru 90 de zile pentru a vedea cum se adaptează. Finlanda a primit peste 5.300 de cereri într-o lună pentru această schemă de imigrare. Programul Helsinki Business Hub a invitat profesioniștii străini și familiile acestora să locuiască în Finlanda timp de 90 de zile pentru a vedea dacă ar dori să se mute acolo definitiv. Oferta este valabilă pentru persoanele care lucrează în domeniul tehnologiei şi pentru familiile acestora. Helsinki Business Hub a inclus organizarea tuturor aspectelor legate de cazare și asistență medicală pentru participanți.
Cererile au venit din țări din întreaga lume. Schema finlandeză a stîrnit cel mai mult interes în Statele Unite și Canada, de unde provin 30% dintre solicitanți. Aproximativ 16% dintre solicitanți erau antreprenori, iar 12% erau în prezent șomeri sau doreau să găsească un loc de muncă în Finlanda. Frecvent clasată drept cea mai fericită țară din lume, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de coronavirus din lume.
E-mail-urile parlamentare din Finlanda au fost piratate de hackeri
Parlamentul finlandez a anunţat că Poliţia investighează piratarea unui număr de conturi de e-mail legate de deputaţi şi de angajaţi ai instituţiei, relatează dpa, potrivit agerpres. Atacul a avut loc în lunile recente şi a fost descoperit de sistemele de supraveghere tehnică ale Parlamentului. Biroul naţional de investigaţii a lansat o anchetă asupra incidentului, cu sprijin din partea Parlamentului. Nu se ştie cine este responsabil pentru piratarea acestor conturi, notează dpa. Preşedinta Parlamentului, Anu Vehvilainen, a declarat că atacul reprezintă „o ameninţare serioasă împotriva democraţiei noastre şi a societăţii finlandeze”. Parlamentul finlandez nu a oferit informaţii suplimentare din cauza faptului că ancheta este în desfăşurare.
„Nu este ceva accidental”, a spus detectivul superintendent Tero Muurman din cadrul Biroului naţional de investigaţii, adăugînd că întrucît investigaţia este în desfăşurare nu este posibil să se ştie cîţi oameni au fost afectaţi. Cazul a fost unul „excepţional”, a adăugat el. Biroul naţional de investigaţii cooperează şi cu alte autorităţi din Finlanda, inclusiv Poliţia şi parteneri internaţionali.