Realitatea internationala pe scurt (26 Septembrie 2019)
China va acorda puncte cetăţenilor săi. Urmează apoi premii sau pedepse
Pînă în anul 2020, China va avea un sistem complet funcțional prin care va acorda un scor tuturor cetăţenilor săi, în funcţie de cum se comportă, relatează The Independent.
Potrivit publicaţiei CBS, obiectivul declarat al autorităţilor este de a “purifica societatea chineză” prin răsplătirea cetăţenilor “loiali” şi pedepsirea celor care nu sunt demni de încredere. Fiind deja parţial funcţional, aşa-numitul Sistem de Credite Sociale (SCS) prevede acordarea de puncte fiecărui cetăţean, în funcţie de criterii precum ce mănîncă, ce bea, dacă donează sînge sau de promptitudinea cu care îşi plăteşte taxele. Este punctat (sau depunctat) pînă şi modul în care este traversată stradă, persoanele cu care cetăţenii se întîlnesc sau cît de frecvent cumpără și joacă jocuri video. În oraşul Suzhou, din Sudul Chinei, de exemplu, administraţia acorda, din start, 100 de puncte fiecărui locuitor, acestea urmînd a scădea sau a creşte în funcţie de comportament. Maximum de puncte în Suzhou fiind de 200.
Autorităţile chineze au acordat deja interdicţii de călătorie cu avionul sau cu trenurile de viteză mare cîtorva milioane de persoane incluse la categoria “de neîncredere”. Însă, printre posibilele interdicţii se mai numără şi imposibilitatea cumpărării sau închirierii unei case, imposibilitatea cazării la un hotel cu stele, îngheţarea bunurilor, blocarea achiziţionării unei vacanţe sau a trimiterii copiilor la şcoli private. Pe de altă parte, cetăţenii incluşi la categoria “de încredere” primesc reduceri la facturile de electricitate, au parte de dobînzi preferenţiale la creditele bancar, sau au acces la studii superioare mai ușor, mai relatează The Independent.
În unele oraşe din China, precum Shenzhen, autorităţile au mers chiar mai departe, utilizînd programe de recunoaştere facială pentru a umili în mod public persoanele care traversează în locurile nepermise. Alături de Statele Unite, China este statul care a investit cel mai mult în inteligenţa artificială. Modul în care a făcut acest lucru diferă, însă, foarte mult, Beijingul concentrîndu-se pe dezvoltarea de tehnologii de supraveghere a propriei populaţii.
Cuplu de medici torturat de trei români, în Italia. Femeii i-au tăiat o ureche
Trei români au fost arestați la două zile după ce au jefuit o familie de pensionari din Lanciano, în apropiere de Pescara. Cei trei au vîrste cuprinse între 20 și 30 de ani și sunt rude. Poliția era de mai multă vreme pe urmele lor, fiind suspectați de mai multe jafuri asemănătoare. Mașina, înmatriculată în România le-a fost sechestrată și suspecții sunt acum audiați. Anchetatorii încearcă să afle dacă au fost mai multe persoane implicate, iar localnicii au înconjurat o clădire din centrul orașului în care s-ar afla alți complici ai românilor.
Luni dimineață, cei trei români, însoțiți cel mai probabil de alți complici au intrat într-o vilă de la marginea orașului în care locuiau doi bătrîni, foști medici. Au urmat apoi două ore de teroare, cu agresiuni cumplite. Proprietarii au fost legați și bătuți crunt, soției chirurgului i-au tăiat o ureche, toate acestea pentru a afla unde se află seiful. Cînd s-au convins că în casă nu găsesc ce căutau, aceștia au luat cărțile de credit ale bătrînilor și au fugit.
„Nu credeam că un hoț poate fi atît de violent. Am mai auzit oameni care au găsit hoții în casă, dar au fugit, nu am auzit să vină acasă să te măcelărească. Pe mine m-au bătut și n-au obținut nimic, atît aveam. Pe mine m-au mai jefuit o dată, nu aveam nici atunci seif. Alarma ne-au furat-o și am decis să nu o mai punem. Și cu alarmă, găsesc persoane care să se priceapă și atunci... trebuie numai să te rogi ca să nu vină. Cel puțin aceștia răi”, spune una dintre victime. „Apoi m-au legat de picioare și de mîini și au adus-o pe soția mea. Legată și ea, au început să îmi spună că o să o facă bucăți dacă nu le spun. Au cerut, le-am spus că nu am, apoi i-au tăiat urechea”, precizează chirurgul.
O rudă care locuia în apropiere a dat alarma Luni dimineață, cînd proprietarii au sunat disperați. „Mi-au spus doar că i-au masacrat, că i-au jefuit, să fug repede la ei. Atît. Nu pot descrie, cînd vezi într-un film știi că este într-un film, dar cînd vezi în realitate te cutremuri”, spune o rudă a victimelor.
Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei a reacționat imediat pe o rețea de socializare, unde a felicitat forțele de ordine și a condamnat fapta românilor. „Mulțumită Forțelor de Ordine, aceste bestii trebuie să putrezească la închisoare! #fărătoleranță”, a scris politicianul, la numai cîteva zile după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri de siguranța la nivel național, cu reguli controversate mai ales în privința imigranților.
AFP: SUA se pregătesc de un alt război cu durată indefinită
După Afganistan, unde Armata americană s-a împotmolit timp de 17 ani, SUA se pregătesc pentru un alt război cu durată indefinită, de această dată în Siria: Administraţia Preşedintelui Donald Trump a declarat, săptămîna aceasta, că va rămîne pe teritoriul sirian pînă la retragerea Iranului, scrie Miercuri într-un comentariu AFP, transmite Agerpres.
„Nu vom pleca atît timp cît forţele iraniene rămîn în afara frontierelor iraniene şi aceasta îi vizează şi pe aliaţii Iranului şi miliţiile armate'', a declarat, Luni, consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton. Nu este prima oară cînd un oficial american sugerează o prezenţă prelungită a SUA pe teritoriul Siriei, unde Washingtonul a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi în cadrul luptei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic: în Ianuarie, Pentagonul a comunicat că SUA vor menţine o prezenţă militară în Siria „atît timp cît este necesar” pentru a preveni orice revenire a Statului Islamic.
În Iunie, ministrul Apărării, Jim Mattis, i-a avertizat pe aliaţii SUA că o plecare din Siria după încheierea luptelor împotriva Statului Islamic ar fi o „greşeală strategică''. Dar este prima oară cînd plecarea forţele americane este legată direct de prezenţa soldaţilor iranieni şi pro-iranieni în Siria, notează AFP. Şi, înainte de toate, o astfel de legătură directă schimbă natura intervenţiei în Siria, justificată din punct de vedere juridic de lupta împotriva jihadiştilor după mai multe atacuri sîngeroase în Europa: nu mai este un război împotriva Statului Islamic, ci un război indirect împotriva Iranului, comentează France Presse.
Întrebat despre afirmaţiile lui Bolton, şeful Pentagonului a asigurat că politica americană în Siria nu s-a schimbat. „Suntem în Siria pentru a învinge Statul Islamic şi a ne asigura că ei (jihadiştii) nu se vor întoarce după ce plecăm'', a declarat Mattis. Ministrul Apărării american, care pare de multe ori mai cumpătat decît „înfierbîntatul'', John Bolton, a afirmat că „citeşte aceeaşi partitură muzicală'', dar că situaţia din teren este complexă. „Sunt sute de subtilităţi şi nuanţe, eu sunt primul care o recunoaşte'', a spus el. Perspectiva unui astfel de război cu durată indefinită îngrijorează în special Franţa.
„Este responsabilitatea lui Bashar al-Assad (Preşedintele Siriei - n.r.), dar şi a celor care îl susţin, să impună o soluţie politică (...), altfel riscăm să mergem spre o formă de război perpetuă în zonă'', a avertizat, Luni, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian. „Acum există cinci Armate care se află una în faţa celeilalte în Siria şi incidente recente arată că riscul unui război regional este chiar real'', a adăugat el. În afara riscului de divergenţe în cadrul coaliţiei anti-jihadiste conduse de SUA, care desfăşoară operaţiuni în Nordul Siriei în cooperare cu Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi, acest viraj strategic este periculos, subliniază Andrew Parasiliti, de la think tank-ul Rand Corporation.
„În calitate de candidat şi ca Preşedinte, Trump a spus că războiul din Irak a fost o greşeală şi că doreşte să retragă militarii americani din Siria”, a spus expertul pe probleme de securitate naţională. „Dar politica americană este acum să rămînă în Siria atît timp cît Iranul rămîne acolo, iar Iranul nu pare să se grăbească să plece'', a adăugat el. „Există deci un risc de escaladare sau de incidente cu Armata rusă, aşa cum am văzut săptămîna trecută cu Israelul'', a mai spus acesta.
La 17 Septembrie, Armata siriană a doborît accidental în spaţiul aerian al Siriei un avion de recunoaştere rusesc cu 15 militari la bord, Moscova atribuind de la început Israelului responsabilitatea pentru acest incident. Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat apoi „circumstanţe accidentale tragice'', dar a revenit ulterior asupra versiunii Ministerului Apărării rus: Israelul este vinovat. Apărarea antiaeriană siriană deschisese focul pentru a intercepta rachete israeliene vizînd depozite de muniţii în provincia Latakia, un bastion al lui Bashar al-Assad, în Nord-Vestul ţării.
Duelul verbal care a aprins spiritele la Adunarea Generală a ONU
Adunarea Generală a ONU a fost Marţi teatrul unui contact frontal între Preşedintele american Donald Trump, care a îndemnat la izolarea regimului „corupt” de la Teheran, şi omologul său iranian Hassan Rohani, care l-a acuzat că vrea să-l răstoarne, relatează AFP, citată de News.ro.
Președintele SUA a optat, la Tribuna ONU, pentru un ton în general mai puţin agresiv ca în 2017. Într-un contrast evident faţă de prima sa alocuţiune, cînd a ameninţat cu „distrugerea totală” a Coreei de Nord, el a lăudat dialogul „îndrăzneţ” amorsat cu regimul izolat în vederea „denuclearizării” acestuia. Într-o declaraţie care era de neimaginat mult timp în gura Preşedintelui Statelor Unite, el a mers pînă la a lăuda „curajul” celui mai puternic om de la Phenian, Kim Jong Un, pe care l-a ironizat în urmă cu un an numindu-l „Rocket Man" (omul-rachetă).
Fără să constituie o surpriză, Iranului, pe care l-a catalogat drept o „dictatură coruptă”,i-a rezervat săgeţile cele mai ascuţite. „Nu putem să permitem principalului susţinător al terorismului în lume să deţină armele cele mai periculoase de pe planetă” sau să „ameninţe America” ori Israelul, a subliniat el. „Cerem tuturor naţiunilor să izoleze regimul iranian atît timp cît agresiunea sa continuă” şi „să susţină poporul iranian”, a adăugat el.
Intervenind un pic mai tîrziu de la aceeaşi tribună a marii reuniuni anuale, omologul său iranian a denunţat voinţa de schimbare a regimului care animă, în opinia sa, Casa Albă - ceea ce aceasta din urmă neagă. „Este paradoxal că Statele Unite nici măcar nu încearcă să-şi ascundă planul de a răsturna Guvernul însuşi pe care-l invită la negocieri”, a lansat Hassan Rohani.
Preşedintele Trump a ieşit, în Mai, spre marea nemulţumire a aliaţilor săi europeni, din acordul nuclear de la Viena din 2015, pe care-l consideră lax, vizînd să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică. El a reimpus sancţiuni Teheranului şi speră să facă regimul iranian să se plieze pentru a negocia un viitor tratat în condiţiile sale drastice. Miliardarul republican nu exclude să se întîlnească în viitor cu omologul său iranian, chiar dacă a respins din scurt speculaţii înainte de discurs. „Poate că într-o zi (...). Sunt sigur că este un om absolut încîntător!”, a scris el pe Twitter.
„Cum să putem să începem negocieri cu administraţia care se poartă aşa de rău”, a respins Preşedintele Rohani, denunţînd „terorismul economic” pe care-l reprezintă, în opinia sa, sancţiunile. Singurele negocieri posibile este necesar să aibă loc la ONU şi pe baza acordului „rupt” de Washington, a pledat el.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se laudă că poate să vorbească cu cei doi lideri inamici şi al cărui discurs a fost intercalat, în mod simbolic între ale lor, şi-a marcat dezacordul clar cu omologul său american. „Ce va permite cu adevărat să se soluţioneze situaţia din Iran? (...) Legea celui mai puternic? Presiunea unuia singur? Nu”, a subliniat el, îndemnînd la „dialog şi la multilateralism” în vederea ieşirii din impas.
O problemă de matematică de un milion de dolari ar fi fost rezolvată după 160 de ani
Ipoteza Riemann, o problemă de matematică veche de 160 de ani figurînd printre cele șapte mari probleme nerezolvate ale mileniului, ar fi fost rezolvată. Pentru soluția acestei probleme există și un premiu de un milion de dolari.
Strălucitul matematician britanic Sir Michael Atiyah susține că ar fi găsit rezolvarea la această problemă formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859. Matematicianul, care are deja două dintre cele mai prestigioase premii în matematică - medalia Fields și premiul Abel -, și-a prezentat lucrarea Luni, la Forumul Heidelberg din Germania.
Ipoteza Riemann este o conjectură care spune că distribuția numerelor prime nu este aleatorie, ci ar putea urma un model descris de o ecuație denumită funcția Zeta Riemann. Provocarea era de a dovedi că această ecuație se aplică tuturor numerelor prime. Înainte de a fi validată, soluția propusă de Michael Atiyah va trebui să fie verificată de alți matematicieni și apoi va fi publicată. Abia atunci omul de știință va putea pretinde premiul de un milion de dolari, oferit de Clay Mathematics Institute de Cambridge.
Liderii lumii au rîs de Trump la ONU. Reacția Președintelui SUA
Moment stînjenitor pentru Donald Trump, în timpul discursului susţinut la Adunarea Generală ONU. Liderii mondiali care asistau la cuvîntare au izbucnit în rîs cînd Preşedintele american s-a lăudat cu realizările administraţiei sale. Fără să pară deranjat de rumoarea pe care a provocat-o, şeful Casei Albe şi-a continuat discursul. În stilul cu care ne-a obişnuit, a atacat Iranul, a lăudat Coreea de Nord şi a ameninţat că Washington-ul va răspunde oricărui şantaj comercial.
Donald Trump: „În mai puţin de doi ani, Administraţia mea a realizat mai mult decît aproape orice altă Administraţie din istoria ţării noastre. Este foarte adevărat. (rîsete în sală, n.r.) Nu mă aşteptam la o astfel de reacţie, dar este în regulă. Liderii iranieni seamănă haos, moarte şi distrugere. Nu-şi respectă vecinii, graniţele sau dreptul suveran al naţiunilor. În schimb, jefuiesc resursele ţării pentru a se îmbogăţi şi pentru a răspîndi haos în Orientul Mijlociu şi dincolo de această regiune. Le cerem tuturor ţărilor să izoleze regimul iranian atît timp cît agresiunile sale continuă. Felicităm ţări europene precum Polonia pentru construirea unei conducte baltice, astfel încît naţiunile să nu depindă de Rusia pentru alimentarea cu energie. Germania va deveni dependentă complet de energia rusească dacă nu-şi schimbă rapid decizia. Comerţul trebuie să fie corect şi reciproc, nimeni nu va mai profita de Statele Unite. În ultimele două decenii, am înregistrat un deficit comercial de 13.000 de miliarde de dolari. Însă acele zile s-au încheiat. Nu vom mai tolera un astfel de abuz, nu vom mai permite ca muncitorii noştri să fie victime, nu vom mai permite ca firmele noastre să fie înşelate şi ca bogăţia noastră să fie jefuită. America nu-şi va cere niciodată scuze pentru protejarea cetăţenilor săi. Fiecare dintre cei de aici este reprezentantul unei culturi diferite, al unei istorii bogate. Statele Unite nu vă vor spune cum să trăiţi, cum să munciţi sau pe cine să veneraţi. Vă cerem doar să ne respectaţi în schimb suveranitatea”.
Moscova avertizează Washingtonul: Amplasarea unei baze militare în Polonia subminează securitatea Rusiei’
Instalarea unei baze americane permanente în Polonia ar obliga Moscova să ia măsuri suplimentare preventive cu caracter militar şi tehnic pentru a asigura securitatea Rusiei în noul context, a declarat, Miercuri, din New York, pentru RIA Novosti, ministrul de Externe adjunct rus Aleksandr Gruşko, care a adăugat că Federaţia Rusă dispune de diferite posibilităţi de a-şi consolida securitatea, inclusiv unele care nu necesită fonduri suplimentare, potrivit agenţiei de presă PAP, relatează agerpres.
Crearea unei astfel de baze contravine Actului fondator Rusia-NATO, a afirmat Gruşko, fost ambasador al Rusiei pe lîngă Alianţa Nord-Atlantică. El a mai spus că aceasta ar putea determina cele două mari puteri să treacă la modele de asigurare a securităţii asemănătoare celor din perioada Războiului Rece. Statele Unite ale Americii încă nu au luat o decizie cu privire la amplasarea unei baze militare permanente în Polonia, a subliniat ministrul Apărării american Jim Mattis, citat marţi de PAP.
Aflat săptămîna trecută într-o vizită la Washington, Preşedintele polonez Andrzej Duda i-a făcut o propunere în acest sens omologului său american Donald Trump, sugerîndu-i că noua bază ar putea fi denumită „Fort Trump”. Donald Trump a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugînd că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări, conform agenţiei de presă citate.
Conform unor media ruse, Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar fi acceptat instalarea unei baze ruseşti în Belarus, în urma întrevederii ‘tensionate’ de Vinerea trecută cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci. Ar fi vorba despre o adevărată bază militară dotată cu aviaţie, tancuri şi infanterie, potrivit portalului rusesc Rosbalt. Surse independente relevă că, după discuţia dintre Putin şi Lukaşenko, Minskul nu se va mai opune instalării acestei baze pe teritoriul belarus, care va fi prezentată opiniei publice drept un răspuns al Moscovei la posibila înfiinţare a unei baze militare permanente americane în Polonia.