Realitatea internationala pe scurt (25 Octombrie 2018)

Reacția surprinzătoare a unui eurodeputat italian, după decizia CE de a respinge proiectul de buget al Italiei

Un eurodeputat italian de extremă-dreapta a recurs la un gest pe cît de provocator, pe atît de neobișnuit. Angelo Ciocca, reprezentat al Ligii Nordului, şi-a scos un pantof şi l-a apăsat pe hîrtiile cu notele comisarului european pentru Economie şi Finanţe Pierre Moscovici. Acesta tocmai făcuse declaraţii despre decizia fără precedent a Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei, din cauza încălcării flagrante a ţintei europene privind deficitul. Vicepremierul italian Matteo Salvini, lider al Ligii Nordului, s-a delimitat de demersul lui Ciocca. “Nu schimbăm Europa prin provocări”, a declarat Salvini. La rîndul său, Moscovici a denunţat un gest grotesc: “La început zîmbim şi banalizăm pentru că este ridicol, apoi ne obişnuim cu o violenţă simbolică surdă, iar într-o zi ne trezim cu fascismul. Să rămînem vigilenţi! Democraţia este o comoară fragilă”, a scris el pe Twitter.

Cea mai spectaculoasă spargere: Păgubitul a chemat hoţii ca să îl mai jefuiască încă o dată şi ei au revenit

Jaf absurd, la sfîrşitul săptămînii trecute, în Belgia. Şase tineri, unii dintre ei înarmaţi, au atacat un magazin cu ţigări electronice. Mai în glumă, mai în serios, proprietarul le-a sugerat să revină mai pe seară, cînd "lovitura" urma să fie mult mai mare. Hoţii l-au crezut pe cuvînt şi s-au întors. Doar că, în loc de pradă, patronul le pregătise o surpriză.

Sîmbătă după-amiază, la trei şi jumătate, în tutungeria lui Didier de lîngă Charleroi au intrat şase tineri. Doi dintre ei i-au arătat, de sub geci, armele. Bărbatul a înţeles imediat că este vorba despre un jaf, aşa că nu a opus rezistenţă şi i-a lăsat să ia tot ce au vrut. Dar şi-a asumat şi un risc şi anume să îi cheme din nou în magazinul său.

Didier, proprietarul magazinului: „Le-am zis clar, că nu la ora 15,00 jefuim, pe mine la 18.30 trebuie să mă jefuiţi. Acum îmi iei 1.000 de euro, atunci o să iei poate mai mult.” Convins că hoţii se vor întoarce, patronul magazinului a anunţat Poliţia, dar nimeni nu credea că tîlharii vor reveni la locul faptei. Poliţiştii nu au ignorat însă flerul bărbatului şi s-au pregătit să-i întîmpine. Hoţii au ajuns însă mai devreme decît ora stabilită.

Didier, proprietarul magazinului: „Am ieşit din birou şi i-am spus unuia: trebuie să îţi iei un ceas, ora 18.30 nu e 17.30. Valea!” La scurt timp, tîlharii s-au întors. La capătul unei zile atît de agitate, patronul şi-a pierdut calmul, iar atacatorii au bănuit că ceva nu este în regulă, drept pentru care au rupt-o la fugă. Unul singur a fost prins în magazin.

Didier: „Poliţiştii ies din birou, îl aruncă la pămînt şi pe urmă au loc arestările”. Doar tîlharul prins în magazin a fost arestat, în vreme ce complicii lui au fost audiaţi. Patronul se teme acum de posibile repercusiuni. Mai ales că, după ce i-a mai trecut din curaj, şi-a dat seama şi cît de mult a riscat. „De fapt, pentru aceeaşi pagubă, aş fi putut să încasez un glonţ”, a spus Didier.

Cîștig record la loterie în Statele Unite - 1,6 miliarde de dolari

Un singur bilet, cu numele 5, 28, 62, 65, 70 şi 5 a obţinut marele premiu-record al loteriei americane, în valoare de 1,6 miliarde de dolari - cel mai mare cîştigat vreodată în Statele Unite şi în lume. Anunțul a fost făcut de către loteria organizatoare Mega Millions, relatează AFP. Biletul cîştigător în extragerea de Marţi a fost vîndut în South Carolina. Identificarea cîştigătorului sau cîştigătorilor - în cazul în care biletul a fost cumpărat în comun - nu a fost făcută încă, precizează Mega Millions pe site.

”Momentul pe care-l aşteptam a venit, în sfîrşit, şi nu putem fi mai entuziasmaţi”, a declarat Gordon Medenica, directorul grupului Mega Millions. "Este cu adevărat istoric”, a adăugat el. Sume de 1,6 miliarde de dolari este echivalentul a aproape cinci tone de aur, potrivit News.ro. Șansa de cîștig se apreciază a fi fost una la 300 de milioane. Această extragere a Mega Ball a condus la cozi lungi de aşteptare în faţa chioşcurilor, supermarketurilor şi magazinelor la care s-au vîndut cu doi dolari biletele loteriei care reuneşte 44 de state americane, Capitala federală Washington şi Insulele Virgine.

Jucătorul care a ales cele şase numere cîştigătoare are posibilitatea fie să-şi încaseze premiul în plăţi pe o perioadă de 29 de ani, fie să încaseze imediat o sumă redusă, care ar reprezenta, în cazul extragerii de Marţi, aproximativ 913 milioane de dolari, potrivit site-ului Mega Millions. Spre deosebire de multe alte ţări, cîştigurile la loteria americană sunt impozitate. Ultimul jackpot a ajuns la acest record pentru că nu a existat cîştigător din Iulie, cînd un grup de colegi din California şi-au împărţit 543 de milioane de dolari. Recordul celui mai mare cîştig unic în Statele Unite era deţinut pînă acum de Mavis Wanczyk, o femeie căsătorită şi cu copii, în vîrstă de 53 de ani, din Massachusetts, care a cîştigat, An august 2017, premiul cel mare la Powerball, cealaltă mare loterie americană, în valoare de 758,7 milioane de dolari. În Ianuarie 2016, jackpotul Powerball a atins 1,58 de miliarde de dolari, însă în urma extragerii au existat trei cîştigători, care şi-au împărţit suma în mod egal - 528,8 milioane de dolari fiecare.

Orașul din Europa în care ești răsplătit cu bere și înghețată dacă mergi cu bicicleta

Pentru a reduce poluarea și a-i convinge pe oameni să meargă cu bicicleta sau cu transportul în comun, autoritățile din orașul italian Bologna au lansat un program intitulat „Bella Mossa”, scrie BBC News. Cei care renunță la mașina personală sunt răsplătiți cu înghețată, bere sau bilete la cinema.

Arhitectul Marco Amadori a venit cu această idee în 2017, pentru a-i încuraja pe italieni să recurgă la mijloace alternative de transport, în speranța că poluarea va fi redusă în oraș, iar calitatea aerului, îmbunătățită. Locuitorii din Bologna trebuie doar să își descarce aplicația „Better Points”, să își înregistreze călătoria cu bicicleta sau autobuzul, iar cu punctele obținute își pot cumpăra diverse produse. Peste 100 de firme locale sunt partenere în acest program și oferă discounturi substanțiale pentru punctele pe care italienii le acumulează în aplicație. De la lansare, aplicația a înregistrat peste 3,7 milioane de kilometri de transport sustenabil și peste 16.000 de vouchere au fost utilizate. În primele 3 luni ale anului, peste 10.000 de locuitori din Bologna au descărcat și folosit aplicația.

Cruciada anticlericală a Barcelonei împotriva bisericii Sagrada Familia

Ada Colau, primarul progresist al Barcelonei, a cerut și a obținut  36 de milioane de euro din partea conducerii bisericii Sagrada Familia pentru a contribui la costurile de drumuri, planificare urbană și transport necesare extinderii lucrărilor orașului. Conducerea bisericii Sagrada Familia din Barcelona trebuie să plătească 36 de milioane de euro amendă Primăriei orașului catalan pentru că a funcționat peste 130 de ani fără autorizație de construcție. Abia anul acesta reprezentanții catedralei au ajuns la un acord istoric cu Primăria, scrie El Pais.

Pentru rezolvarea acestei probleme, Sagrada Familia va plăti către autoritățile locale 36 de milioane de euro în următorii 10 ani. Banii vor fi folosiți pentru a îmbunătăți transportul public și modalitățile de acces către catedrală. Primarul Ana Colau a fost aleasă în 2015 cu sprijinul Verzilor, dar și al Stîngii Unite, partidelor Equo, Proces Constitutive, Podemos și al platformei Guanyem. Una dintre primele acțiuni a fost acordarea unor premii cetățenilor orașului civili, în timpul ceremoniei fiind promovată și recitată o versiune blasfematoare, în cheie sexuală, a rugăciunii Tatăl Nostru.

Actuala administrație a Barcelonei este ostilă Bisericii Catolice și Sagradei Familia, fiind deranjată supărată de dimensiunile și faima acestei biserici. De amintit că, în urmă cu un an, consilierul pentru cultură, Daniel Mòdol, a definit biserica drept „mona de pascua",  prăjitură specifică Paștelui, în Spania, cu o formă ciudată.

Presa spaniolă comentează cea mai recentă decizie a primarului Ada Colau astfel: Probabil că regretă războiul civil spaniol, cînd, în 1936, unele facțiuni anticlericale au dat foc laboratorului în care erau păstrate schițe, note și modele ale Bisericii lui Gaudi. Din fericire, datorită fotografiilor de epocă ale modelelor originale, a fost posibilă reconstituirea proiectului în mare parte. Lucrările au fost reluate în 1952, iar în 2026 ar trebui să se încheie. 

Macron, DECIZIE fără precedent: Fără paradă militară de 11 Noiembrie, la 100 de ani la încheierea Primului Război Mondial. Decizia, luată în acord cu Germania, pentru a NU OFENSA

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a interzis comemorarea sfîrșitului Primului Război Mondial, de luna viitoare, printr-o paradă militară, pentru a nu ofensa pe nimeni. „Semnificația acestei comemorări nu este de a sărbători victoria din 1918”, se spune într-un comunicat al Palatului Élysée. O decizie care, scrie ziarul Le Figaro, ar fi fost luată în acord cu Germania, reprezentată la ceremoniile din 11 Noiembrie de Angela Merkel. Pentru internauții francezi, anunțul privind anularea paradei militare este o aberație.

Președintele Macron a invitat 60 de lideri străini, inclusiv pe Președintele american Donald Trump și pe cancelarul german Angela Merkel, la Paris, la o ceremonie de amploare pentru a marca 100 de ani de la încheierea Marelui Război, o serie de alte numeroase alte evenimente fiind planificate în întreaga Europă. Dar liderul francez anunță acum că vrea să reducă orice triumfalism pentru a nu-i supăra pe concetățenii săi. Tonul discursului d-lui Macron la mormîntul soldatului necunoscut va respecta milioanele de oameni care au pierit în acest conflict, și se va concentra mai puțin asupra victoriei aliaților, scrie presa franceză.

Aproape 40 de milioane de soldați și civili au fost uciși între anii 1914-1918, iar mulți francezi consideră că războiul de patru ani este o masacrare inutilă, mai degrabă decît o victorie care ar trebui să fie sărbătorită.

Decizia lui Macron a fost primită diferit de opinia publică franceză. Istoricul francez și fost colonel în Armata Franței, Michel Goya, spune că astfel „Macron nu face decît să insulte soldații din 1918”. De asemenea, cercetătorul Benedicte Cheron consideră că Palatul Elysee a făcut o eroare în acest an, al comemorării a 100 de ani de la sfîrșitul Primului Război Mondial. „Dau impresia că nu înțeleg continuitatea dintre ceea ce au făcut soldații între 1914 și 1918 și ceea ce fac soldații astăzi”,  a afirmat Cheron pentru Le Figaro.

În fiecare an, la Paris, pe Champs Elysée, au loc ceremoniile tradiționale de comemorare a armistițiului de la 11 Noiembrie 1918, document ce a marcat încheierea Primului Război Mondial, dar și victoria Armatei franceze împotriva germanilor. Comemorarea zilei 11 Noiembrie 1918  este, de asemenea, marcată  într-o atmosferă solemnă în toate localitățile Franței.

Preoții din Odessa se opun autocefaliei Bisericii Ortodoxe ucrainene

La Odessa a avut loc o reuniune a preoților din regiune care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Moscovei, mitropolitul Agafanghel organizînd această ședință pentru a discuta pe marginea deciziei Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol de a acorda autocefalie unei Biserici Ortodoxe ucrainene independente, scrie portalul Odessa1, citat de Radio România Actualități.

După dezbaterea aspectelor juridice și practice ale acestei situații, clericii au fost rugați să răspundă votînd cu DA sau NU la întrebarea: „Sprijiniți menținerea statutului actual al Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a poziției Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucrainei, Onufrie?". Majoritatea covîrșitoare a clericilor, 406 de preoți, a răspuns votînd DA, patru s-au abținut și trei au votat NU. Prin acest vot, parohiile din regiunea Odessa care se subordonează Patriarhiei Moscovei s-au pronunțat, practic, împotriva înființării unei Biserici Ortodoxe ucrainene independente.

 Reamintim că problemele apărute între Patriarhia Moscovei și cea a Constantinopolului, după decizia acesteia din urmă de a recunoaște o Biserica Ortodoxă independentă în Ucraina, au făcut ca Biserica Ortodoxă Rusă să anunțe ruperea relațiilor cu Patriarhia Constantinopolului, ceea ce practic oficializează schisma în lumea ortodoxă.

Putin: Retragerea SUA din tratatele de dezarmare va duce „la o cursă a înarmării” şi la o situaţie „extrem de periculoasă”

O retragere a Statelor Unite din tratatele de dezarmare cum este cel privind armele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) va duce „la o cursă a înarmării” şi la o situaţie „extrem de periculoasă”, a declarat Preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de AFP. „Dacă toate aceste acorduri sunt încălcate, atunci nu va mai rămîne nimic în domeniul limitării înarmării. Şi, după părerea mea, situaţia va fi atunci extrem de periculoasă. Nu va mai rămîne decît cursa înarmării”, a declarat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă.

„Ce ne îngrijorează este că tratatul ABM asupra rachetelor anti-balistice a fost anulat (în 2001), în prezent sunt discuţii legate de Tratatul INF, iar sorta tratatului START (privind reducerea armelor strategice) nu este clară”, a explicat Vladimir Putin în conferinţa de presă organizată în comun cu premierul italian Giuseppe Conte. Preşedintele rus a mai avertizat că „principala problemă este ce vor face Statele Unite în cazul retragerii din Tratatul INF. Dacă amplasează rachete în Europa, evident că va trebui să răspundem simetric”.

Ţările europene care acceptă amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane „vor trebui să înţeleagă că se găsesc pe un teritoriu sub ameninţarea unei eventuale riposte”, a insistat Preşedintele rus, adăugînd că speră să abordeze subiectul cu Preşedintele Donald Trump cu ocazia întîlniri lor de la Paris, la 11 Noiembrie.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat Sîmbătă intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzînd Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi ani, a prevederilor documentului.

Tratatul INF, semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Parlamentul de la Viena adoptă legea ce revizuieşte alocaţiile copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în Austria

Parlamentul de la Viena a votat favorabil proiectul de lege în virtutea căruia alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria vor fi ajustate în funcţie de costul vieţii din ţările lor de origine, în cazul copiilor cu părinţi români această măsură implicînd o diminuare a acestor ajutoare sociale, informează AFP, potrivit Agerpres.

Conform prevederilor aplicate pînă în prezent, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale pot ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care Guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine. Prin urmare, conform noii legi, alocaţia plătită pentru un copil în vîrstă de trei ani va coborî la 97 de euro în cazul unui copil care trăieşte în Ungaria şi la 85 de euro pentru un copil care trăieşte în România. În schimb, aceste alocaţii vor creşte pentru copiii din ţările cu un cost al vieţii mai ridicat, cum este exemplul Olandei, caz în care acest ajutor social va fi majorat cu 4,5%. Însă numai pentru aproximativ 10% din lista de ţări anexată legii sunt prevăzute astfel de creşteri. Această revizuire a ajutoarelor sociale este una dintre promisiunile electorale ale actualei coaliţii guvernamentale formate din conservatori şi extrema-dreaptă.

Opoziţia social-democrată, liberală şi ecologistă a criticat noua lege, invocînd printre argumente şi faptul că ea ar risca să afecteze activităţile de îngrijire a bătrînilor la domiciliu, desfăşurate de circa 62.000 de persoane provenite în special din România şi Slovacia, mai ales femei care îşi lasă copiii în ţările lor de origine. În replică, Guvernul de la Viena menţionează că, chiar şi în condiţiile acestei ajustări, în cazul copiilor rămaşi în ţările cele mai sărace alocaţiile ce le sunt acordate de Guvernul austriac tot le vor depăşi pe cele oferite de Guvernele din respectivele ţări. Deja criticată şi de Comisia Europeană, această lege ar putea fi atacată la Curtea de Justiţie a UE.

Paradoxuri în Ungaria: Mii de intelectuali protestează împotriva legii care interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzi

Peste şase mii de intelectuali, avocaţi şi sociologi din Ungaria şi-au unit vocile în trei iniţiative prin care protestează împotriva noii legi intrate în vigoare pe 15 Octombrie care interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzi, transmite agenţia EFE.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe internet, circa 3.600 de artişti, scriitori, intelectuali şi sociologi califică respectiva lege drept ‘ruşinoasă’ şi ‘inacceptabilă într-o societate democratică’. O petiţie împotriva legii a fost publicată Marţi, cu semnăturile a peste 2.600 de avocaţi. ‘Legislatorii au creat o lege proastă. Tribunalele ar putea fi destul de curajoase şi să declare că a trăi pe străzi nu reprezintă un pericol pentru societate’, se arată în petiţie. În virtutea noii legi, Poliţia poate să dispună persoanelor homeless care trăiesc pe străzi să se mute în adăposturi. Dacă o persoană fără adăpost refuză de trei ori într-o perioadă de 90 de zile să se conformeze acestei dispoziţii, atunci Poliţia are dreptul să o reţină.

Guvernul ungar a subliniat că legea nu a fost adoptată împotriva persoanelor homeless, ci dimpotrivă, pentru a le ajuta, iar în acest scop s-au alocat circa nouă miliarde de forinţi (32,17 milioane de dolari) pentru îngrijirea persoanelor fără adăpost în bugetul pe 2018, plus o sumă suplimentară de 300 de milioane de forinţi pentru a extinde capacităţile adăposturilor. Se estimează că peste 30.000 de persoane trăiesc pe străzi în Ungaria, în timp ce capacitatea centrelor destinate persoanelor fără adăpost este de puţin peste 12.000 de persoane.

În Germania, este preconizată o nouă interdicţie de circulaţie pentru autoturismele vechi cu motor diesel

Justiţia germană a deschis calea spre o nouă interdicţie de circulaţie pentru autoturismele vechi cu motor diesel în oraşul Mainz, după Stuttgart, Frankfurt şi Berlin, unde Guvernul încearcă acum să dejoace aceste decizii foarte nepopulare, informează AFP.

Într-un verdict foarte aşteptat, Tribunalul administrativ din Mainz (Vest) obligă municipalitatea să interzică circulaţia pe străzile sale a autoturismelor vechi cu motor diesel începînd din Septembrie 2019, exceptînd situaţia în care ea va reuşi să amelioreze calitatea aerului pînă atunci. Mainz se numără printre cele 65 de oraşe germane care depăşeau anul trecut normele europene privind emisiile de dioxid de azot, adică 40 de micrograme de NO2 pe metru cub, conform Oficiului german al Mediului. Justiţia administrativă a dat deja decizii asemănătoare pentru oraşele Stuttgart, Frankfurt şi, recent, Berlin, în timp ce Hamburg a decis din proprie iniţiativă să interzică maşinile vechi cu motor diesel pe două tronsoane din centrul oraşului.

Însă, în condiţiile în care interdicţiile de circulaţie ameninţă zeci de oraşe germane, în frunte cu Munchen, unde concentraţia de NO2 urcă la 78 de micrograme pe metru cub, Guvernul încearcă să le evite. Cu cîteva zile înainte de alegerile regionale din landul unde se află oraşul Frankfurt, alegeri riscante pentru partidul conservator al Angelei Merkel, cancelarul federal a promis că va schimba legea pentru „a împiedica peste tot” aplicarea acestei măsuri nepopulare.

În pofida criticilor care s-au făcut auzite imediat după acest anunţ, perceput drept o manevră electorală cu bază legală suspectă, Guvernul a anunţat că va examina viitorul text la 7 Noiembrie, în Consiliul de Miniştri. Guvernul federal consideră „disproporţionate” interdicţiile de circulaţie pentru autoturismele vechi cu motoare diesel în cazul unei depăşiri uşoare a normelor de poluare, adică între 40 şi 50 de mg de NO2. În paralel, coaliţia formată de conservatori şi social-democraţi negociază în continuare cu constructorii de maşini pentru ca aceştia să aducă la normă pe cheltuiala lor maşinile vizate. „Circa 2,2 milioane” de maşini Euro-5, din totalul celor 5,5 milioane care circulă în Germania, ar putea deveni astfel mai puţin poluante, a afirmat Steffen Seibert, purtătorul de cuvînt al Angelei Merkel.