Realitatea internationala pe scurt (20 Mai 2019)

Analiştii despre dependenţa lui Trump de Twitter: “Un simţ al realităţii deformat”

Criticat şi ironizat copios pentru dependenţa sa de Twitter, Donald Trump nu dă nici un semn că ar fi dispus să scape de nărav. Dimpotrivă: Vineri a postat o duzină de mesaje pe diverse teme, de la imigraţie, la ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile americane. Şi a înfierat încă o dată presa tradiţionala care “propagă ştiri false”. Preşedintele a ajuns să se încreadă aşa de mult în Twitter încît Politico relatează că, recent, a întrerupt brusc o discuţie cu congresmeni nemulţumiţi de decizia lui de a retrage trupele din Siria, ca să-şi consulte contul de Twitter. Apoi i-a cerut lui Dan Scavino, consultantul sau în materie de social media, să le explice congresmenilor cît de populară este hotărîrea lui, potrivit reacţiilor de pe Twitter.

Michael D’Antonio, biograf al lui Donald Trump: „Cred că ceea ce contează cel mai mult pentru Președinte este să fie aprobat de cei care îl iubesc și-l urmăresc pe Twitter. De fiecare dată cînd postează ceva, el se folosește de Twiter ca de un fel de institut personal de sondare a opiniei publice.” Preşedintele a apelat adesea la Twitter ca să-şi verse nervii ori să anunţe decizii majore. Mai nou, pare să sondeze terenul pentru viitoare hotărîri, lansînd ideile întîi pe Twitter.

Timothy Naftali, istoric al Președinţilor SUA: „Donald Trump dă impresia că nu se folosește mai deloc de informațiile și expertiza puse la dispoziție de instituțiile guvernamentale. În schimb, el se bizuiește pe Twitter, nu doar ca să-și facă o idee despre rezultatele diverselor politici, ci și ca să decidă respectivele politici. Asta e fără precedent.” În plus, Trump îşi validează propriile opinii, distribuind frenetic mesajele altora. „Deși deține toată puterea care vine odată cu mandatul, el tot nesigur rămîne. E atît de nesigur pe el încît se întoarce către Twitter pentru a căpăta încredere și avînt”, susţine Michael D’Antonio. Uneori, sursele pe care le răspîndeşte Trump au o credibilitate dubioasă - în 2017 a preluat postări de pe un cont anti-musulman din Marea Britanie.

Michael D’Antonio: „Un Președinte - care își petrece cea mai mare parte a timpului fie uitîndu-se la televizor, fie butonînd telefonul ca să posteze mesaje - are fără îndoială un simț al realității deformat. Pur și simplu nu participă la existența de zi cu zi, pe care noi ceilalţi o împărtășim.” Cei din echipa lui apără obiceiul Preşedintelui de a nu citi dosarele pregătite de experţi, spunînd că Twitter îi furnizează o cale eficientă de a comunica cu alegătorii.

Theresa May le promite parlamentarilor britanici o ofertă „îndrăzneață” privind Brexitul

Premierul britanic Theresa May a anunțat că va face o ofertă „îndrăzneață” parlamentarilor, cu scopul de a-i convinge să accepte acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Într-un articol apărut în Sunday Times, Theresa May afirmă că urmează să prezinte aleşilor britanici la începutul lunii următoare noua sa propunere, căreia i-a adus modificări în speranţa obţinerii unui vot favorabil, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres. „Continui să cred că este posibilă obţinerea unei majorităţi în Parlament pentru o ieşire (din UE) cu acord”, a scris Theresa May în articol. Şefa Executivului britanic a asigurat că textul care va fi supus parlamentarilor este o „ofertă nouă şi îndrăzneaţă”, cu un „pachet îmbunătăţit de măsuri, capabil să obţină sprijinul” deputaţilor.

Ziarul scrie că May îşi va consulta colegii de Cabinet în privinţa schimbărilor propuse, care vizează obţinerea sprijinului din partea celor două mari partide de pe scena politică britanică reprezentate în Parlament: Partidul Conservator şi cel Laburist. Totodată, articolul menţionează intenţia Executivului de a lua în considerare organizarea unei serii de voturi indicative care să stabilească ce propuneri ar putea obţine majoritatea voturilor. Opoziţia laburistă a întrerupt Vineri discuţiile cu premierul britanic destinate găsirii unei soluţii pentru aplicarea Brexitului, invocînd „slăbiciunea” Theresei May, pe care propriul partid o somează să îşi pregătească demisia.

La începutul lunii Iunie, deputaţii vor fi chemaţi să se pronunţe asupra unui proiect de lege privind Brexitul care va fixa modalităţile legislative ale ieşirii Marii Britanii din UE, şi nu asupra acordului însuşi. Sîmbătă, purtătorul de cuvînt al Partidului Laburist Keir Starmer a declarat că Guvernul ar trebui să promită că va organiza un vot public pe tema proiectului de lege privind acordul de retragere al Marii Britanii din UE, pentru a putea depăşi actualul impas.

Parlamentul Regatului Unit a respins de trei ori acordul privind Brexitul negociat cu UE de premierul Theresa May. Astfel, data ieşirii a fost amînată de la 29 Martie la 12 Aprilie, într-o primă fază, şi ulterior la 31 Octombrie.

Rusia și Turcia vor produce împreună un sistem antirachetă. „Nu dăm înapoi”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500. „Nu se pune absolut deloc problema ca Turcia să dea înapoi în privinţa achiziţionării S-400. Este o afacere încheiată. Va urma producerea în comun a S-500, după S-400″, a spus Preşedintele Erdogan într-o sesiune televizată de întrebări şi răspunsuri cu studenţi ai universităţii din Istanbul, informează AFP și Reuters.

Preşedintele turc a afirmat că studiile tehnice realizate de experţii turci au demonstrat compatibilitatea S-400 cu F-35 şi a afirmat că, „mai devreme sau mai tîrziu”, Turcia va primi avioanele F-35. Totodată, Erdogan a amintit că livrarea sistemului S-400, prevăzută pentru luna Iulie, ar putea avea loc mai devreme.

Washingtonul susţine că acordul cu Rusia al Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlantice, reprezintă o ameninţare pentru apărarea occidentală. SUA au somat Ankara să aleagă între sistemul de apărare oferit de Rusia şi avioanele de vînătoare invizibile F-35, din care Turcia doreşte să achiziţioneze 100 de bucăţi. Preşedintele turc a rămas însă ferm pe poziţii. Statele Unite au suspendat la începutul lunii Aprilie livrările de echipamente la sol necesare utilizării F-35, avion conceput să comunice în timp real cu sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ale NATO. Washingtonul se teme că tehnologia cu care este dotat sistemul S-400 să nu fie utilizată pentru a colecta date tehnologice despre avioanele militare ale NATO, la care Rusia ar putea să aibă acces.

Donald Trump ar putea graţia militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război

Preşedintele american Donald Trump a dispus pregătirea documentelor necesare pentru graţierea mai multor militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război, dintre care unul urma să compară în faţa judecătorilor pentru atacarea unor civili neînarmaţi în Irak, a relatat cotidianul The New York Times, citat de Reuters.

Departamentul Justiţiei intenţionează ca activitatea pregătitoare să se încheie în cursul săptămînii viitoare, astfel încît graţierea să poată avea loc cu ocazia Memorial Day - 27 Mai. Una dintre cererile de graţiere îl vizează pe Edward Gallagher, şeful operaţiunilor speciale al unităţii de elită Navy SEAL, ce urma să compară în faţa instanţei în următoarele săptămîni pentru atacarea unor civili neînarmaţi şi uciderea cu un cuţit a unui inamic captiv în timpul unei misiuni în Irak. De asemenea, pe lista celor graţiaţi s-ar putea afla şi maiorul Matthew Golsteyn, acuzat de uciderea unui afgan neînarmat în anul 2010. Experţi jurişti, citaţi de cotidianul new-yorkez, au declarat că graţieri pentru militari acuzaţi sau condamnaţi pentru crime de război nu au mai fost făcute în istoria recentă, existînd chiar temeri că o asemenea decizie ar putea eroda legea militară.

Germania va expulza în Afghanistan un nou grup de solicitanți de azil

Germania este decisă să repatrieze un nou grup de solicitanţi de azil afgani, în această privinţă urmînd ca un avion să aterizeze la Kabul Miercuri dimineaţă, transmite dpa, potrivit agerpres. De la începerea deportărilor din Germania în Decembrie 2016, în total au fost repatriaţi 565 de bărbaţi afgani, în acest sens fiind organizate 23 de zboruri speciale către Afganistan. Aceste deportări au fost extrem de controversate, criticii susţinînd că ţara asiatică răvăşită de război este încă prea periculoasă pentru solicitanţii de azil repatriaţi din Germania. În Afganistan, de multe ori civilii sunt ţinte ale atacurilor comise de talibani şi de gruparea Statul Islamic.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) a oprit la 21 Aprilie furnizarea de adăposturi pentru migranţii deportaţi din Europa, inclusiv din Germania, a declarat purtătoarea de cuvînt a IOM, Eva Schwoerer. În schimb, IOM plăteşte, la sosirea la Kabul, suma de 167 de dolari fiecărui solicitant de azil afgan repatriat. Procedura a fost adoptată după ce 6% dintre migranţii afgani repatriaţi au solicitat cazare temporară la Kabul, după începerea programului de deportare, în 2016.

Guaido: Orice mediere internaţională în criza din Venezuela trebuie să ducă la îndepărtarea regimului Maduro

Opozantul regimului chavist Juan Guaido a afirmat că orice mediere internaţională în criza din Venezuela, precum cea a Norvegiei, trebuie să ducă la plecarea Preşedintelui Nicolas Maduro şi la organizarea de noi alegeri, potrivit news.ro. „Primim cu recunoştinţă toate eforturile, dar suntem clar şi nu dăm înapoi”, a declarat Juan Guaidó, precizînd că a răspuns Norvegiei pentru a se ajunge la „soluţii care să ducă la finalul regimului, la stabilirea unui Guvern de tranziţie şi la alegeri libere”, relatează AFP. Pentru Juan Guaido, Preşedintele Maduro este un „dictator”, un „uzurpator”, care se menţine la putere datorită alegerilor „frauduloase” de anul trecut. La rîndul său, Nicolas Maduro îi consideră pe adversarii săi „pucişti”, susţinuţi de „Imperiul Nord-american”.

Norvegia a confirmat Vineri organizarea sub auspiciile sale a unor negocieri între reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei din Venezuela, în vederea soluţionării conflictului politic care durează de patru luni. În Venezuela, opozantul regimului chavist Juan Guaido a confirmat această informaţie, anunţînd că delegaţi din cadrul opoziţiei venezuelene participă la o ”mediere” a Norvegiei vizînd să soluţioneze criza.

Potrivit radioteleviziunii publice norvegiene NRK, negocierile de la Oslo, într-un loc ţinut secret, au durat ”mai multe zile”, iar cele două delegaţii au plecat înapoi la Caracas Joi. Presa scrie că aceste discuţii i-ar fi implicat din partea lui Maduro pe ministrul Comunicaţiilor Jorge Rodriguez şi pe guvernatorul provinciei Miranda, Hector Rodriguez. Opoziţia ar fi fost reprezentată de către fostul deputat Gerardo Blyde, fostul ministru Fernando Martinez Mottola şi vicepreşedintele Parlamentului Stalin Gonzalez.

Opozantul Juan Guaido (centru-dreapta) s-a proclamat preşedinte interimar la 23 Ianuarie şi este recunoscut ca atare de peste 50 de ţări. Numeroase state europene l-au recunoscut pe Guaido atunci cînd acesta s-a autoproclamat ”preşedinte”, însă Norvegia s-a limitat să îndemne la organizarea unor noi alegeri, o poziţie percepută atunci ca ilustrîndu-i voinţa de a intermedia între cele două tabere.

Mobilizare slabă a ”vestelor galbene” în a 27-a săptămînă de manifestaţii

Cîteva mii de manifestanţi, formînd aparent ”nucleul dur” al protestelor împotriva Preşedintelui Emmanuel Macron, au ieşit Sîmbătă în stradă pentru al 27-lea weekend consecutiv la Paris şi în mai multe oraşe ale Franţei, transmite AFP, scrie agerpres. Conform cifrelor Ministerului de Interne, la Paris au fost circa 1.100 de protestatari şi aproximativ 2.800 în întreaga ţară. Mobilizarea ”vestelor galbene” a scăzut astfel la cel mai mic nivel de la începutul acestei mişcări sociale inedite. În afara Capitalei Paris, proteste au mai avut loc Sîmbăta aceasta în special în oraşele Reims şi Nancy, în acesta din urmă drapelul Uniunii Europene fiind dat jos de manifestanţi care l-au înlocuit cu unul ce imita o vestă galbenă.

Înaintea alegerilor europene, partidul lui Macron, Republica în Marş, are în sondaje procente aproximativ egale cu cele ale formaţiunii de extremă-dreapta Adunarea Naţională, condusă de Marine Le Pen. Aceasta a apreciat Sîmbătă, în timpul unei reuniuni a partidelor naţionaliste europene desfăşurată la Milano, că Preşedintele Macron ar trebui să demisioneze dacă partidul său nu obţine primul loc la scrutinul de Duminica viitoare.

Merkel: Ne confruntăm cu mișcări populiste care vor să distrugă Europa valorilor noastre. Trebuie să combatem acest lucru

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel țărilor europene să combată partidele de extremă dreaptă, menționînd că mișcările populiste vor să distrugă valorile europene, precum lupta împotriva corupției și protejarea minorităților, relatează Reuters, scrie mediafax. Declarațiile cancelarului german au venit în urma unei întîlniri cu prim-ministrul croat Andrej Plenkovic, ca reacție la criza politică din Austria. „Ne confruntăm cu mișcări populiste, care disprețuiesc valorile noastre, care vor să distrugă Europa valorilor noastre. Trebuie să combatem acest lucru”, a transmis Angela Merkel. „Minoritățile nu sunt protejate, drepturile umane de bază sunt puse la îndoială și corupția are un rol în politică”, a adăugat cancelarul german, cu referire la partidele de extremă dreaptă.

Nord-coreenii riscă să moară de foame anul acesta

Regimul de la Phenian riscă să se confrunte cu o criză de alimente fără precedent, din cauza schimbării climei, sancţiunilor internaţionale, dar şi a factorilor interni. La începutul lunii Mai, Coreea de Nord a redus rația de hrană la 300 de grame pe zi, cea mai mică din istorie pentru această perioadă a anului, potrivit unui raport ONU. Experţii Naţiunilor Unite au făcut o analiză a securităţii alimentare la cererea Coreei de Nord între 29 Martie şi 12 Aprilie. Aceasta a relevat că în urma celei mai slabe producţii agricole din ultimii zece ani, cauzată de secetă, caniculă şi inundaţii peste 10 milioane de Nord-coreenii riscă să fie afectaţi de foamete. Analiza a mai arătat că raportul proteic este foarte scăzut, unele familii consumînd carne doar de cîteva ori pe an.

Oficiali de la Phenian citaţi de Daily NK spun că de vină ar fi şi lipsa forţei de muncă în agricultură: regimul nu a putut mobiliza, ca în trecut, studenţi, funcţionari sau casnice, deoarece aceştia sunt deja implicaţi în alte proiecte oficiale. În plus, în multe regiuni ale ţării lipsesc utilajele agricole şi îngrăşămintele, iar sămînţa ar fi îngheţat în pămînt. De vină este lipsa foliei de politetilenă care ar fi trebuit să acopere solul pentru a-l proteja de îngheţ. Nu este clar de ce anul acesta Coreea de Nord a avut o criză de folie anti-îngheţ, dar impactul, spun surse de la Phenian, riscă să fie devastator, iar foametea din trecut să se repete, la scară chiar mai mare.

Rezultatele agricole de 4,9 milioane de tone, cele mai scăzute din 2008-2009, au dus la un deficit alimentar de 1,36 milioane de tone în 2018-2019, conform raportului. Situaţia riscă să devină şi mai gravă în următoarele luni, în condiţiile în care agricultorii nu au putut însămînţa terenurile iar cantitatea de îngrăşăminte folosită a fost şi cu 70% mai mică.

Restaurantul Nord-coreean care ascunde un secret periculos

Coreea de Nord ar încălca sancțiunile impuse de Organizația Națiunilor Unite (ONU) în 2017 prin intermediul unui restaurant deschis în orașul vietnamez Hanoi. Acesta ar fi, de fapt, o „fațadă” pentru o companie care vinde softuri performante de recunoaștere facială. „Înțelegem că programatorii care lucrează în străinătate produc pentru regim sute de mii de dolari americani anual, așa că au capacitatea de a strînge fonduri peste granițe”, a declarat analistul Jason Arterburn, specializat pe situația din Coreea de Nord și China, de la Centrul pentru Studii Avansate pentru Apărare. Experții mai avertizează că cei care dezvoltă aceste softuri și care își vînd produsele online ar putea ajuta hackerii de la Phenian.

Conform sancțiunilor impuse de ONU, Coreea de Nord are interdicția de a vinde arme în străinătate, însă nu este clar dacă aceste programe performante sunt folosite în scopuri militare, scrie CNN. Programele de recunoaștere facială ar putea oferi o portiță prin care Phenianul să obțină bani în străinătate, în ciuda sancțiunilor. „Serviciile ce țin de tehnologia informației nu sunt incluse în sancțiunile ONU. Este o metodă prin care Coreea de Nord să facă rost de bani”, a explicat analistul Cameron Trainer.

Potrivit experților, activitățile ilegale ale restaurantului din Hanoi ridică îngrijorări cu privire la ceea ce se întîmplă, de fapt, în spatele multor afaceri deschise de Coreea de Nord în străinătate. „Ironia e că acționează așa pe față încît este mult mai dificil de a descoperi cum anume contribuie la evitarea sancțiunilor. Oamenii sunt foarte îngrijorați de asta”, a spus George Lopez, expert care a făcut parte din comisia care supraveghează dacă au Coreea de Nord respectă interdicțiile impuse de ONU.