INFRACŢIONAL

Primarul satului Cimişeni riscă un an de închisoare

Primarul satului Cimişeni, raionul Criuleni, va fi cercetat penal pentru fals în declaraţii. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, cauză penală pe numele funcţionarului a fost pornită în baza sesizării parvenite la finele lunii mai curent de la Comisia Naţională de Integritate. Membrii acesteia au descoperit o serie de neconcordanţe în declaraţia şi veniturile reale ale primarului. Conform PG, primarul ar fi uitat să indice în declaraţie 1782 de bunuri imobile deţinute împreună cu soţia sa, 10 unităţi de transport, şase conturi bancare, venit în sumă totală de 64530 de lei şi 79970 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, funcţionarul riscă amendă în mărime de pînă la 12 mii de lei sau închisoare de pînă la un an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de pînă la cinci ani. Acesta este al doilea dosar de acest gen, expediat de procurori în instanţa de judecată, după ce în luna mai curent Procuratura Anticorupţie a deferit justiţiei cauza penală de învinuire a unui funcţionar din cadrul MAI.

Un poliţist din Făleşti este suspectat de trafic de influenţă

Un inspector din cadrul Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de poliţie Făleşti a fost reţinut de către ofiţerii şi procurorii anticorupţie, fiind suspectat de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, poliţistul i-ar fi pretins şi primit o mie de lei. El ar fi spus că are influenţă asupra unor angajaţi ai poliţiei rutiere în vederea anulării a zece puncte de penalizare. Conform datelor Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în momentul reţinerii în flagrant, poliţistul a predat benevol cei o mie de lei ofiţerilor anticorupţie. Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore şi se află în prezent în izolatorul CNA. Dacă va fi găsit vinovat, omul legii riscă o amendă de pînă la 80 de mii de lei sau închisoare de la doi la şase ani.

Mai mulţi moldoveni sînt suspectaţi de contrabandă cu ţigări

Mai mulţi cetăţeni moldoveni sînt suspectaţi de poliţia română de frontieră că fac parte dintr-un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări, care a fost recent destructurat la Iaşi. Potrivit poliţiei de frontieră Iaşi, au fost desfăşurate 37 percheziţii la domiciliile membrilor grupării de pe raza judeţului Iaşi, în urma cărora au fost ridicate 11 autovehicule de lux, importante sume de bani, arme albe, aparatură specifică de supraveghere şi alte obiecte relevante. În perioada documentării respectivei activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră din România au descoperit şi reţinut peste 120.000 pachete cu ţigări, în valoare de peste 240.000 euro. Conform informaţiilor preliminare, gruparea are în componenţă cetăţeni români şi moldoveni, liderul acesteia fiind un cunoscut al lumii interlope ieşene. Acesta era sprijinit de un cetăţean moldovean care asigura procurarea ţigărilor în Republica Moldova, transportul pînă la frontiera verde şi trecerea acestora pînă pe malul românesc. Ca rezultat, au fost reţinuţi 11 suspecţi, iar cercetările continuă în vederea documentării identificării tuturor celor implicaţi în grupare şi a recuperării prejudiciului. Solicitat de agenţie, Serviciul de presă al poliţiei de frontieră din Republica Moldova, a declarat că deocamdată nu deţine mai multe informaţii.

Un tînăr din capitală şi-a pierdut viaţa într-un incendiu

Un tînăr din capitală şi-a pierdut viaţa într-un incendiu care a avut loc în noaptea de 2 octombrie. Potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, incendiul a mistuit bunurile din două camere a unui apartament situat la etajul cinci al unui bloc de locuit de pe strada Studenţilor. În timpul acţiunilor de stingere, pompierii au depistat corpul neînsufleţit al unui bărbat de 28 ani. Din informaţiile operative, acesta s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Circumstanţele şi cauza incendiului vor fi cercetate de către organele de drept.

Decedat în urma unui accident rutier produs lîngă Peresecina

Un tînăr a decedat în urma unui accident rutier produs pe 2 octombrie în apropiere de Peresecina, raionul Orhei. Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, un automobil de model „Mercedes-Benz” s-a ciocnit cu un autovehicul de model „Opel Omega”. În urma impactului, a izbucnit un incendiu. Şoferul care a decedat avea 22 de ani. La faţa locului au venit două autospeciale de intervenţie, care au reuşit să lichideze incendiul în 40 de minute. Cauza şi circumstanţele producerii accidentului urmează să fie stabilite de organele de drept.

Un ofiţer de poliţie riscă 2 ani de închisoare

Procurorii din Cahul au depistat un ofiţer superior de sector al Inspectoratului de Poliţie Cahul care a inventat şi înregistrat două contravenţii pentru a-şi mări indicii de activitate. Acum, poliţistul este învinuit de fals în acte publice. Prima contravenţie fictivă a fost o persoană care ar fi consumat alcool în locuri publice, însă procurorii au stabilit că aceasta nici nu se afla în ţară la data înregistrării de către poliţist a faptei. În celălalt caz, ofiţerul a semnat în locul unui „martor” într-un proces/verbal privind comiterea unei injurii, fapt care nu a avut loc. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au remis cauza penală spre examinare Judecătoriei Cahul, iar, între timp, poliţistul în vîrstă de 32 de ani, are interdicţia de a părăsi hotarele ţării. Acuzat de fals în acte publice, bărbatul riscă o pedeapsă de pînă la 2 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în organele MAI de pînă la 5 ani.

Sursa: Moldpres, IPN