INCEPE SA PRINDA CONTUR PERICOLUL SEMNALAT DE NOI, POTRIVIT CARUIA FILAT TREBUIE UCIS IN DETENTIE

In atentia ambasadelor occidentale acreditate la Chişinau şi UE! (2)

În „Moldova Suverană” din data de 20 noiembrie 2015, sub titlul „Dacă nu-l vor determina să se sinucidă, Filat poate fi ucis „întîmplător” în penitenciar”, ne-am adresat, printr-o scrisoare deschisă, ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău şi UE, prezentînd o serie de argumente care justifică temerea că se urmăreşte reducerea definitivă la tăcere a lui Vlad Filat, iar asta în condiţiile în care ne bazăm exclusiv pe o serie de informaţii obţinute de noi pe căi specifice şi din anumite „realităţi speciale”. Din cele arătate de noi în acel articol adresat, în primul rînd, diplomaţiei occidentale, reproducem doar partea de final:

„…ţinînd seamă de realităţile de tip mafiot din Republica Moldova şi de informaţiile confidenţiale care ne-au fost transmise, într-o primă fază se încearcă traumatizarea psihică a lui Filat pînă la punctul în care acesta nu ar mai rezista şi ar decidă să se sinucidă. Dacă Filat va rezista, atunci i s-ar înscena o crimă accidentală, comisă de un alt deţinut „furios sau revoltat pe cel care ar fi furat miliardul de Euro”. Se pare că deja circulă şi o recompensă bănească uriaşă pentru acel deţinut care va accepta „să se înfurie pe Filat şi să-l înjunghie din greşeală”.

În aceste condiţii, considerăm că este absolut necesară constituirea de urgenţă a unui comitet civic naţional de supraveghere permanentă a condiţiilor în care este deţinut Filat, care, la fel de urgent, trebuie să ceară conducerii Penitenciarului nr. 13 ca Filat să fie izolat singur într-o celulă, fără putinţa de a intra în contact cu alţi deţinuţi. Situaţia este cu mult mai gravă decît pare la o primă vedere, acesta fiind şi motivul pentru care ne adresăm ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău şi UE.”

Rămînerea în viaţă a lui Filat constituie un pericol cumplit pentru adevăraţii autori ai furtului miliardului de euro, dar şi pentru că acesta poate dezvălui jafuri din patrimoniul naţional şi privat de proporţii infinit mai mari, în comparaţie cu acel miliard. Chiar oameni ai legii, cu înaltă responsabilitate profesională, ne confirmă că cel care a patronat furtul miliardului a fost Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Ilan Shor şi cu participarea guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, şi Iurie Leancă, în calitate de premier la acea dată. Repetăm: nu este deloc întîmplător faptul că Filat a fost transferat în Penitenciarul nr. 13 imediat după ce la conducerea acestuia a fost numit şef un om credincios al lui Plahotniuc!

Cel mult, dacă se vor teme să-l ucidă, într-un fel sau altul, este clar că fac totul ca să-l scoată din minţi, să-i altereze psihicul.

Că temerile noastre au fost întemeiate, o demonstrează şi fragmentul din scrisoarea pe care Filat a reuşit să i-o transmită soţiei sale, Angela Gonţa, prin intermediari, în care scrie:

„Aici ei fac totul ca să mă distrugă moral. De marți, fără niciun motiv, m-au băgat la subsol. În condiții de mizerie absolută, încă rezist, însă nu știu dacă merită. Săptămîna viitoare voi face testamentul, în caz că se întîmplă ceva cu mine.”

„În timp ce un alt învinuit în cazul BEM îşi petrece vacanţele în Cipru, Vlad Filat este umilit zi de zi, în speranţa că va ceda psihic. Mă întreb iar: de ce să-i faci asta unui om împotriva căruia procurorii susţin că au probe suficiente să-l trimită în instanţă?” se întreabă soţia sa, Angela Gonța, într-o postare pe Facebook.

Acum înţelegeţi la ce torturi este supus Filat, dacă deja a ajuns în situaţia în care doreşte să-şi facă testamentul? Acum înţelegeţi că Filat, acolo unde se află, SIMTE ŞI ŞTIE CE URMEAZĂ SĂ I SE ÎNTÎMPLE?

Acum înţelegeţi de ce considerăm că este absolut necesară constituirea de urgenţă a unui comitet civic naţional de supraveghere permanentă a condiţiilor în care este deţinut Filat, care, la fel de urgent, trebuie să ceară conducerii Penitenciarului nr. 13 ca Filat să fie izolat singur într-o celulă, fără putinţa de a intra în contact cu alţi deţinuţi?

Acum înţelegeţi motivul pentru care ne adresăm ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău şi UE?

Moldova Suverană