DIN AGENDA PARLAMENTULUI-2 (19 decembrie 2019)

Parlamentul a ratificat Acordurile de finanțare a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic

Parlamentul a votat, astăzi, proiectele de lege cu privire la ratificarea celor trei Acorduri privind finanțarea Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic: Acordurilor de finanțare cu Agenția Internațională pentru Dezvoltare (AID), în valoare de 13,1 mln. de Euro și, respectiv, 47,9 mln. de Euro, precum și Acordului de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 39,94 mln. de Euro oferit de Uniunea Europeană.

Scopul acestora constă în asistarea Republicii Moldova în construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România și, implicit, creșterea securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din țara noastră.

Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a votat, în două lecturi, pentru ratificarea Amendamentului nr. 4 la Acordul de împrumut dintre Moldova și BERD ”Reabilitarea rețelelor electrice de transport ale ”Moldelectrica”, în valoare de 20 de mln. dolari, semnat în 2012, cu scopul reabilitării rețelelor existente de transport al energiei electrice. Amendamentul presupune conversiunea împrumutului în valuta Euro, inclusiv rata dobînzii.

Operațiunea de conversiune este unul din instrumentele de management al datoriei de stat externe care oferă posibilitatea generării economiilor la bugetul de stat la categoria cheltuielilor ce țin de serviciul datoriei de stat externe, inclusiv riscurile majore și anume – sensibilitatea portofoliului datoriei de stat externe la deprecierea monedei naționale și modificarea ratei de dobîndă.

Potrivit estimărilor Guvernului, modificarea va genera 2 mln. de lei economie într-un singur an bugetar.

 

Modificarea Legii privind finanțele publice locale va spori veniturile bugetelor locale

Modificarea Legii privind finanțele publice locale va consolida autonomia financiară a Administrațiilor Publice Locale (APL) prin creșterea veniturilor în bugetele acestora și va contribui la îmbunătățirea situației social-economice în teritorii.

Deputații au susținut, astăzi, cu 70 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale, în lectura finală.

Prin proiectul de lege în cauză se modifică mărimea defalcărilor de la impozitul pe venit al persoanelor fizice pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale și anume: 100% - pentru bugetele satelor și comunelor, ale orașelor și municipiilor și 50% - pentru bugetele municipiilor-reședință de raion și municipiile Chișinău și Bălți.

De asemenea, proiectul prevede instituirea unei surse noi de formare a veniturilor generale ale bugetelor satelor (comunelor), orașelor (municipiilor) - atribuirea a 50 la sută din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice. Suplimentar la scopul de bază de a spori veniturile în bugetele locale, această inițiativă are menirea să motiveze APL să se implice mai activ în dezvoltarea și extinderea activităților economice în localitățile respective.

Legea modificată privind finanțele publice va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, fiind în corespundere cu proiectul Bugetului de stat pentru anul viitor. Totodată, efectele legii vor avea caracter durabil, susțin deputații.

 

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost modificată

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Potrivit prevederilor, urmează a fi reintrodus premiul anual în mărime de 50% din salariul de bază, modul de acordare urmînd să fie stabilit de Guvern.

Personalul unităților bugetare din stînga Nistrului, din satul Varnița, raionul Anenii Noi, satele Copanca și Hagimus, raionul Căușeni, din municipiul Bender, precum și din cadrul subdiviziunilor din raionul Dubăsari ale Ministerului Afacerilor Interne vor beneficia de salalariu majorat cu 4 clase de salarizare succesive.

Proiectul prevede și sporuri lunare de pînă la 1 100 de lei pentru titlul științific și științifico-didactic. Persoanele distinse cu titluri onorifice vor avea un spor lunar de pînă la 250 de lei.

Potrivit proiectului, salariile dădacelor, asistenților educatorilor, bibliotecarilor și muzeografilor se vor majora. Totodată, se vor egala clasele de salarizare pentru educatori, învățători și profesori. Se vor majora salariile pentru persoanele cu funcții de demnitate publică din autoritățile publice locale cu o populație sub 20 000 de locuitori.

Deputații vor reveni, în regim de lucru, în anul 2020, la revizuirea și altor clase de salarizare care necesită reexaminare prioritară, inclusiv pentru angajați antrenați în procesele tehnologice la Centrul național de transfuzie a sîngelui.

Proiectul presupune costuri financiare estimate la circa 373,4 milioane de lei în calcul anual. Cheltuielele sînt prevăzute în proiectul bugetului de stat pe anul 2020 și pe termen mediu 2021 – 2022.

 

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală-2020, adoptată de Legislativ în ultima lectură

Deputații au votat în lectura finală Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) pentru anul viitor.

Potrivit legii fondurilor AOAM, veniturile și cheltuielile acestora au fost stabilite în sumă de 8 383,4 mil. lei, cu o majorare a veniturilor de 14,4% și a cheltuielilor – cu 11,4%.

Veniturile din prime vor constitui circa 63,5% în totalul veniturilor fondurilor AOAM. Transferurile de la bugetul de stat pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de către Guvern se preconizează la nivel de 34%.

Deputații au susținut menținerea costului primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de sumă fixă pentru anul 2020 la nivelul anului curent – în valoare de 4 056 lei. Totodată, se vor menține și reducerile la procurarea acesteia pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice.

Ca și în anul curent, cuantumul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală va rămîne la nivelul de 9%, inclusiv 4,5% - achitate de angajat și 4,5% - achitate de angajator.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2020 a fost adoptată cu 68 de voturi.

 

Bugetul asigurărilor sociale de stat, votat în lectura finală

Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost votat de deputați în lectura finală.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) se prognozează pentru anul 2020 în sumă de 23 491 mil. lei, cu o majorare față de 2019 cu 9,6%. Cheltuielile se propun în sumă de 23 491 mil. lei, de asemenea, cu o majorare de 9,6%. Astfel, BASS este estimat fără deficit.

În structura veniturilor BASS resursele generale ale acestuia vor constitui 63,6%, iar transferurile de la bugetul de stat – 36,4%.

Printre măsurile noi de politică care au influențat cheltuielile BASS în 2020 se numără:

- Revizuirea de la 1 iulie a perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limita de vîrstă;

- Majorarea de la 100 la 300 de lei a cuantumului alocației lunare de stat pentru beneficiarii din rîndul participanților la acțiunile la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state;

- Extinderea dreptului la alocație lunară de stat în cuantum de 500 de lei asupra victimelor reabilitate ale represiunilor politice;

- Majorarea cuantumului alocațiilor sociale de stat persoanelor cu dizabilități cu 40 puncte procentuale din cuantumul pensiei minime de dizabilitate, iar persoanelor vîrstnice – cu 30 puncte procentuale din cuantumul pensiei minime pentru limita de vîrstă;

- Indexarea graduală a pensiilor de două ori pe an începînd cu 2020: la 1 aprilie și la 1 octombrie care va atrage și majorarea cheltuielilor pentru alocațiile de stat;

- Majorarea pensiei de urmaș pentru copii cu 25 puncte procentuale;

- Utilizarea salariului mediu lunar pe țară pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani, în vederea calculării pensiei;

- Acordarea îndemnizației lunare soțului supraviețuitor în cazul decesului asiguratului, beneficiar al dreptului la pensie pentru limita de vîrstă, într-un termen mai mic de 5 ani de la data obținerii acestui drept;

- Acordarea suportului unic în cuantum de 700 de lei beneficiarilor de pensii și alocații de stat, cuantumul cărora nu depășește 2000 de lei;

- Consolidarea Programului de ajutor social.

La efectuarea prognozei indicatorilor BASS au fost utilizați indicatorii macroeconomici precum creșterea PIB în 2020 de 3,8%, inflația de 5,7%, creșterea salariului nominal mediu lunar cu 8,7% și a fondului de remunerare a muncii – cu 8,5%.

 

Numărul unităților de personal din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale va fi majorat

Parlamentul a aprobat majorarea efectivului-limită a Centrului Național Anticorupție cu 17 unități destinate Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Efectivul-limită a Centrului Național Anticorupție va avea 359 de unități. Proiectul de hotărîre a fost aprobat, astăzi, în ședința plenară a Parlamentului.

”Se reclamă urgența consolidării capacităților instituționale și operaționale ale Agenției prin acoperirea insuficienței resurselor umane. Un atare rezultat nu poate fi obținut decît prin modificarea Hotărîrii Parlamentului privind aprobarea structurii și efectivului-limită ale Centrului Național Anticorupție pentru a adapta numărul efectivului și structura Agenției la nevoile de reacție curente definite la nivel național, european și internațional”, menționează directorul CNA Ruslan Flocea în nota informativă a proiectului.

Respectiva majorare va conduce la modificarea structurii din cadrul Agenției, care va cuprinde 35 de funcții publice cu statut special, divizate în 5 direcții.

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie. Atribuțiile acesteia rezidă în efectuarea investigaţiilor financiare, precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale, evaluarea şi administrarea, ținerea evidenței acestora, negocierea repatrierii bunurilor infracţionale, colectarea şi analiza datelor statistice în domeniu, etc.

În anul curent, pînă la 1 octombrie, de către Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale au fost soluționate 159 de delegații, iar valoarea bunurilor sechestrate a depășit 2,333 mlrd. lei.

 

Legea privind calitatea apei potabile a fost adoptată de Parlament, în lectura finală

Parlamentul a votat, astăzi, în lectură finală, Legea privind calitatea apei potabile, care are drept scop creșterea calității apei destinate consumului prin asigurarea purității acesteia și excluderea riscurilor pentru sănătatea oamenilor.

Documentul stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare. Potrivit proiectului, parametrilor stabiliți trebuie să corespundă apa din robinetul consumătorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

În acest sens, producătorii și distribuitorii vor fi obligați să respecte parametrii de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a apei.

De calitatea apei vor fi responsabile și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

De asemenea, vor fi supuse controalelor sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, spre exemplu fîntînile. Acestea vor fi verificate o dată la 3 ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații.

În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va publica pe pagina web a instituției, o dată la 3 ani, Raportul naţional privind calitatea apei potabile.

 

Judecătorii Ion Druță și Oleg Sternioală au fost eliberați din funcție

Parlamentul a aprobat proiectele de hotărîre privind eliberarea din funcția de judecător și Președinte al Curții Supreme de Justiție a lui Ion Druță, precum și din funcția de judecător și Vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ a lui Oleg Sternioală.

Proiectele de hotărîre au fost votate unanim, în ședința plenară de astăzi a Parlamentului.

Ambii magistrați au fost eliberați din funcțiile deținute în baza cererilor de demisie depuse, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Parlamentul a luat act de demisia deputatei Tatiana Cunețchi

Deputata Tatiana Cunețchi și-a depus mandatul de parlamentar. Legislativul, în ședința plenară de astăzi, a luat act de demisia sa.

Deputata Tatiana Cunețchi a depus cererea de demisie, fiind în incompatibilitate de funcție, deoarece a fost desemnată director interimar al Agenției Servicii Publice.

Cu votul majorității deputaților, Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat care revine PSRM.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
01.01.25 - 16:46
05.01.25 - 12:25
06.01.25 - 12:13
03.01.25 - 13:31