CRITERIILE DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Valori, principii, norme...

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană trebuie să servească, în primul rînd, cetăţenilor şi să producă efecte pe care oamenii să le simtă direct în fiecare segment al vieţii sociale. Procesul de integrare în Uniunea Europeană are la bază un set de principii cum sînt: libertatea, democraţia, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi a statului de drept.

După cum demonstrează extinderile precedente ale UE, aderarea la UE reprezintă un proces îndelungat şi complicat de ajustare a tuturor domeniilor interne ale statelor candidate la principiile, valorile şi standardele UE. Doar în acest caz integrarea ulterioară a noilor ţări membre nu va avea pentru ele consecinţe dureroase şi nu va afecta integritatea sistemului european. Pentru a orienta statele candidate asupra reformelor care trebuie îndeplinite în vederea aderării la UE, Uniunea a stabilit cîteva criterii de aderare.

Criteriile obligatorii pentru aderarea la Uniunea Europeană formalizate la Summitul de la Copenhaga sînt următoarele [Tratatul asupra UE, art. 49]:

1. Criteriul politic: existenţa unor instituţii stabile, care ar fi garante ale democraţiei, supremaţia legii, drepturile omului şi protecţia minorităţilor. Acest criteriu a fost desfăşurat mai tîrziu în Tratatul de la Amsterdam, declarîndu-se că „Uniunea este fondată în baza condiţiilor de libertate, democraţie, respectarea drepturile omului şi a libertăţilor fundamentale, supremaţiei legii, principii care sînt comune pentru toate statele membre” (art.6). Orice stat european care respectă aceste principii poate deveni membru al Uniunii.

2. Criteriul economic: existenţa unei economii de piaţă funcţionale, capabile să facă faţă presiunilor competitive şi forţelor de piaţă din cadrul UE.

3. Capacitatea de adoptare integrală a acquis-ului comunitar; aderarea la obiectivele politice, economice şi monetare ale UE. Ulterior la Consiliile Europene, care au urmat celui de la Copenhaga, criteriile de mai sus au fost completate cu încă unul:

4. Existenţa unor structuri administrative şi judiciare car vor permite adoptarea şi aplicarea acquis-ului comunitar. Această condiţie urma să asigure că extinderea Uniunii Europene nu va periclita realizările Comunităţii şi procesul de integrare, convenit la Maastricht.

Consiliul European de la Luxembourg, din Decembrie 1997, a decis completarea criteriilor de la Copenhaga cu o nouă condiţie – capacitatea UE de accepta noi membri, aceasta însemnînd sporirea angajamentului UE în procesul de extindere. Criteriile expuse la Summitul de la Copenhaga vin să completeze condiţia de bază pentru a deveni membru al UE, care o constituie identitatea europeană şi care a fost consacrată prin Tratatul de la Roma din 1958, art. 237 („orice stat european poate deveni membru al Uniunii Europene”).

Îndeplinirea criteriilor de aderare de către statele candidate este monitorizată de Comisia Europeană, care anual publică Rapoarte de Ţară privind succesele înregistrate de statele candidate în acest domeniu.

Moldova suverană

Virginia Filip 14.03.2014 - 10:27

Nimic nu este simplu. Nici pentru celelalte tari membre ale Uniunii Europene nu a fost facil procesul de integrare, dar asta nu trebuie sa ne sperie. Asa cum privim cu bucurie la Italia, Franta, Germania sau Romania, pentru progresele economice, sociale si democratice pe care le-au facut de cand sunt in U.E, in curand ne vom bucura si noi de aceleasi beneficii.