BLOCUL ELECTORAL AL COMUNISTILOR SI SOCIALISTILOR A PREZENTAT PROGRAMUL DE DEZVOLTARE SOCIAL-ECONOMICA A REPUBLICII MOLDOVA

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat astăzi Programul de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, cu care echipa Blocului merge la alegerile parlamentare din 11 iulie.

Președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a remarcat în cadrul prezentării că în ultimii ani s-au acumulat multe probleme sociale și economice în Moldova. Singura cale de ieșire este venirea la putere după alegeri a unei echipe care poate soluționa aceste probleme.

Potrivit lui Igor Dodon, cea mai profesionistă, experimentată și pregătită echipă este echipa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Blocul merge la alegeri cu Programul de dezvoltare social-economică a Moldovei, care este format din șase sectoare. Programul va fi perfectat în continuare, iar liderul PSRM a îndemnat cetățenii să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului, care vor fi luate în considerare în versiunea sa finală.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că „Moldova stă la o răscruce de drumuri, fie păstrăm suveranitatea și independența țării, fie Republica Moldova poate dispărea de pe harta lumii, acum totul depinde de fiecare cetățean”. El i-a îndemnat pe cetățeni să facă „alegerea corectă și să nu creadă în basme”.

„Mai este o lună în care puteți reflecta. Acum, Moldova are nevoie de acțiuni imediate. Prin urmare, trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a readuce țara la viața normală”, a spus Vladimir Voronin.

 

Industrializarea economiei

Deputatul PSRM, candidat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a prezentat Strategia pentru industrializarea economiei ca parte a Programului.

Potrivit acestuia, industrializarea țării va stimula creșterea economică și a resurselor bugetare pentru subvenționarea agriculturii și finanțarea cheltuielile bugetului social.

Conform Strategiei, statul va susține crearea și dezvoltarea marilor platforme industriale în toate centrele raionale ale țării. Este de așteptat ca în decurs de patru ani să fie create 18 platforme industriale multifuncționale. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din care vor fi finanțate proiecte de dezvoltare.

Strategia prevede, de asemenea, crearea Consiliului pentru Dezvoltarea Industriei sub conducerea Primului-ministru, ale cărui sarcini vor fi sprijinul de stat pentru proiecte investiționale, elaborarea măsurilor pentru promovarea producției industriale pe piețele externe.

Petru Burduja a remarcat că în anii independenței Republica Moldova a pierdut o parte semnificativă din potențialul său industrial. Volumul producției industriale, înregistrat în 2020, a fost de doar 60% față de cel din 1989, iar ponderea industriei în structura PIB-ului a scăzut la jumătate, precum și numărul persoanelor angajate în industrie.

 

Dezvoltarea regională

Candidatul pentru funcția de deputat pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Oleg Reidman, a atras atenția asupra situației dificile a regiunilor țării: jumătate dintre locuitorii din mediul rural se aprovizionează cu apă din fîntîni, practic nu există sisteme de canalizare în sate, drumurile sînt de calitate proastă, iar străzile nu sînt iluminate peste tot.

Potrivit acestuia, pentru dezvoltarea satelor sînt necesare investiții serioase în construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, reconstrucția drumurilor locale și instalarea iluminatului stradal.

„Sîntem gata să alocăm anual 300 de milioane de lei imediat după venirea la putere, pentru infrastructură, cu majorarea ulterioară”, a spus Oleg Reidman.

 

Dezvoltarea agriculturii

Deputatul PSRM, candidatul Blocului Radu Mudreac, a menționat că Programul prevede dezvoltarea unui nou Cod funciar, care nu va permite vînzarea de terenuri străinilor, inclusiv, va promova o politică dură de protejare a pieței interne.

El a enumerat unele măsuri pe termen scurt și mediu precum: aprobarea unei Strategii naționale pentru dezvoltarea sectorului irigațiilor; revitalizarea sectorului zootehnic; creșterea capacității de cercetare în domeniul alimentar. Consolidarea terenurilor agricole, îmbunătățirea condițiilor de acordare a subvențiilor, facilitarea exportului de produse autohtone. Implementarea unei politici stricte de protecție a pieței interne și a producătorilor interni.

Agricultura are o mare importanță pentru dezvoltarea socio-economică a Moldovei, acest sector generează 12% din PIB.

 

Sprijin social

Protecția socială a cetățenilor este una dintre principalele sarcini ale Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat deputatul PSRM, candidatul blocului Alla Darovannaia.

Blocul propune introducerea unui salariu minim garantat, o majorare a salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare, iar remunerarea șefilor întreprinderilor de stat va fi strict reglementată.

Se propune majorarea pensiei pentru limită de vîrstă, astfel încît în ​​2025 mărimea acesteia să atingă nivelul de subzistență, va fi modificat mecanismul de indexare a pensiilor, dreptul angajatorului de a concedia un angajat în vîrstă de pensionare va fi anulat, va fi îmbunătățit mecanismul de recalculare a pensiilor către beneficiarii care lucrează și a pensiilor de invaliditate.

În domeniul asistenței sociale, va fi asigurată o majorare anuală a cuantumului alocațiilor sociale. Va fi implementat un program de ajutor alimentar pentru familiile numeroase cu venituri mici. Persoanele neasigurate vor primi alocații pentru îngrijirea copilului la nivelul persoanelor asigurate. Va fi adoptată Legea „Cu privire la capitalul familial”, asistența socială acordată veteranilor va fi consolidată prin asigurarea acestora cu locuințe.

 

Sistemul de sănătate

Candidatul Vladimir Odnostalco a prezentat prioritățile Blocului în domeniul medical.

„Sloganul nostru este medicină disponibilă pentru fiecare. Propunem să majorăm în continuare salariile lucrătorilor medicali – inițial cu cel puțin 40%. Ar trebui să existe un sistem de indemnizații pentru tinerii specialiști, este necesar să fie introdusă formare gratuită în cadrul unei universități medicale, urmată de o activitate de 5 ani”, a menționat candidatul.

De asemenea, statul este obligat să înceteze practica de reducere a paturilor în spitale. Fiecare localitate trebuie să aibă cel puțin o farmacie și un lucrător medical.

 

Educaţie

Salarii mai mari pentru profesori, mese gratuite pentru toți elevii din clasele 1-9, precum și conexiunea la internet în toate școlile din țară. Aceste obiective sînt propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru următorii patru ani de guvernare. Prioritățile Blocului în domeniul educației au fost prezentate de membrul PSRM, studenta Ecaterina Medvedeva.

„Pledăm ca fiecare copil să aibă acces la educație. Fiecare localitate va avea o instituție preșcolară cu cel puțin 20 de copii. În zonele rurale, va fi lansat programul de stat „Școala rurală”, care va include măsuri pentru renovarea clădirilor, conectarea acestora la rețelele de aprovizionare cu apă și canalizare.

 

Cultură

După alegeri, reprezentanții Blocului intenționează să se angajeze în renașterea culturii în zonele rurale – să reînvie Casele de cultură, să deschidă cercuri de artă, să reia activitatea școlilor de muzică, să actualizeze baza materială și tehnică a bibliotecilor și să majoreze salariile bibliotecarilor. Despre acest lucru a vorbit candidatul Blocului, Constantin Starîș.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31