ADUNAREA FRANCOFONĂ A ADOPTAT O REZOLUŢIE DE SUSŢINERE A PARCURSULUI EUROPEAN AL MOLDOVEI

Adunarea Parlamentară a Francofoniei a adoptat o rezoluţie care vizează Parteneriatul Estic şi face referinţă la susţinerea plenară acordată de către statele membre parcursului european al Republicii Moldova. Documentul a fost adoptat la Chişinău, în cadrul celei de-a 26-a Reuniune Regională Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Preşedintele Secţiei din Republica Moldova a Adunării Parlamentare a Francofoniei, parlamentara Ana Guţu, a declarat că această rezoluţie a fost adoptată ţinîndu-se cont de faptul că Moldova va parafa la Summitul de la Vilnius Acordul de Asociere, care prevede şi crearea Zonei de Liber Schimb. „Este foarte important că o astfel de rezoluţie a fost adoptată în unanimitate şi, de fapt, este o premieră, deoarece este o rezoluţie angajantă şi o rezoluţie politică. Dar absolut toţi reprezentanţii care s-au pronunţat pe marginea acestei rezoluţii au declarat că Republica Moldova este un stat cu vocaţie europeană şi merită să-şi aibă locul în familia statelor europene”, a spus Ana Guţu.

Preşedintele Regionalei Europa a APF, Jean-Paul Wahl, a declarat că această reuniune oferă posibilitatea restabilirii relaţiilor dintre ţările care împart aceeaşi cultură sau aceleaşi valori. „Francofonia este văzută în Europa ca o cauză culturală, dar nu neglijăm aspectele economice, care sînt foarte importante. În primul rînd, promovează valorile democraţiei şi libertăţilor fundamentale”, a spus preşedintele. Jean-Paul Wahl a mai spus că este plăcut surprins de această voinţă a Republicii Moldova să integreze în mod amplu naţiunile europene.

În cadrul adunării s-a mai adoptat o rezoluţie privind cercetarea şi consolidarea limbii franceze în calitate de limbă de acces la cunoaşterea francofonă.

Sursa: IPN