UCRAINA, OSCE ŞI RUSIA AU ÎNFIINŢAT UN GRUP COMUN PENTRU CONTROL ASUPRA ÎNCETĂRII FOCULUI ÎN DONBAS

Reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-au început activitatea în cadrul unui grup de lucru trilateral pentru control şi coordonare în probleme ce ţin de încetarea focului în regiunea Donbas şi de stabilizare a liniei de delimitare a părţilor, a anunţat vineri preşedintele Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, informează ITAR-TASS.

La rîndul său, biroul de presă al comandamentului operaţiunii armate din estul Ucrainei a anunţat că zona de încetare a focului din Donbas va fi împărţită în 4-5 sectoare de securitate, în care vor lucra între 3 şi 5 grupuri de monitorizare ale OSCE, împreună cu reprezentanţi ai Ucrainei şi Rusiei.

Aceste grupuri vor realiza controlul asupra încetării focului de-a lungul întregii perioade de stabilizare a situaţiei de pe teritoriul regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că primii inspectori ai OSCE şi Rusiei şi-ar putea începe misiunea în localitatea Debalţevo, în următoarele 24 de ore.

Conform ultimelor acorduri de la Minsk ale Grupului de contact pentru Ucraina, părţile trebuie să finalizeze retragerea de la linia de încetare a focului a tuturor mijloacelor de atac cu calibru de peste 100 mm şi să creeze o zonă de 30 de kilometri de delimitare a părţilor.

Sursa: Agerpres