SUA SE GINDESC SA FURNIZEZE ARME UCRAINEI

În condiţiile intensificării ofensivei separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, tot mai mulţi oficiali americani se declară deschişi opţiunii de a furniza arme trupelor ucrainene, care altfel nu pot face faţă insurgenţilor sprijiniţi de Rusia, dar ei se gîndesc în acelaşi timp la implicaţiile politice şi militare ale unei asemenea decizii asupra relaţiilor dintre Washington şi Moscova, consemnează marţi AFP.

«Nicio opţiune nu este pe masă, dar niciuna nu este exclusă. Discuţia este în desfăşurare», a reacţionat purtătoarea de cuvînt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, după ce cotidianul The New York Times avansa duminică posibilitatea ca SUA să furnizeze echipamente militare Ucrainei.

Agravarea situaţiei militare în estul separatist al Ucrainei, unde armata acestei ţări pierde tot mai mult teren în faţa unor separatişti ce par a fi bine aprovizionaţi cu arme din Rusia, a determinat luni mai multe personalităţi de la Washington să ia public poziţie în favoarea livrării de arme «defensive» Kievului. Printre cei care au exprimat o asemenea poziţie se numără un fost ambasador al SUA la NATO, Ivo Daalder, şi Michelle Flournoy, care a fost numărul trei în ierarhia Pentagonului, ei redactînd împreună cu mai mulţi experţi un raport în care recomandă Administraţiei de la Washington să furnizeze Ucrainei echipamente precum rachete antitanc, radare, drone sau instalaţii pentru bruiajul comunicaţiilor.

Dar responsabilii de la Washington iau în calcul şi consecinţele pe care un ajutor militar direct acordat Kievului le-ar avea în raporturile cu Moscova. «Continuăm să vedem care este cea mai bună modalitate de a sprijini Ucraina. Obiectivul nostru este să ajungem la o soluţie pe căi diplomatice. Şi examinăm în permanenţă alte opţiuni ce ar putea face loc unei soluţii negociate», a afirmat Jennifer Psaki, citind un comunicat. «Ne rezervăm dreptul de a lua în calcul o întreagă gamă de opţiuni», a indicat ea în continuare într-o intervenţie ce a amintit de declaraţiile făcute anul trecut tot la Washington cu privire la oportunitatea înarmării opoziţiei siriene.

«Nu cred că există cineva care să dorească un război prin procură cu Rusia», a continuat Jennifer Psaki, folosind o expresie care în perioada Războiului Rece ilustra confruntarea militară indirectă purtată de SUA şi URSS prin susţinerea părţilor angajate în conflicte în ţările lumii a treia. «Obiectivul nostru este să schimbăm comportamentul Rusiei. Acesta este motivul pentru care am instituit sancţiuni» împotriva Moscovei, a conchis purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat.

De altfel, şi preşedintele Barack Obama a declarat săptămîna trecută că SUA evaluează toate posibilităţile de a izola Rusia, cu excepţia unei acţiuni militare.

Dar, după cum remarcau luni experţi citaţi de AFP, în timp ce la Washington se fac analize asupra implicaţiilor furnizării de echipamente militare trupelor ucrainene - odată cu aceste arme fiind necesară şi trimiterea personalului specializat care să instruiască soldaţii ucraineni cum să le folosească - separatiştii proruşi îşi intensifică ofensiva, ei sperînd că vor obţine noi victorii pe cîmpul de luptă înainte ca armele americane să ajungă acolo.

Sursa: Agerpres