RUSIA/TURCIA: PUTIN A ORDONAT NORMALIZAREA RELATIILOR

Normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia a avut loc cu eforturi politice, economice şi diplomatice. Atît din partea Turciei, cît şi din partea Rusiei.

În domeniul economic: Uniunea Camerelor de comerţ din Turcia , împreună cu Uniunea Industriaşilor şi Producătorilor din Rusia au lansat o iniţiativă importantă. Pe parcursul a două zile oamenii de afaceri turci care activează în Rusia au discutat la Moscova cu colegii lor ruşi soluţionarea problemelor acumulate.

Delegaţia turcă a solicitat întrevederi cu persoane oficiale, apropiate lui Putin, în particular cu Alexei Lihaciov, viceministrul dezvoltării economice şi cu Victor Evtuhov, viceministru al industriei şi comerţului.

Pînă la urmă s-au obţinut progrese importante în mai multe domenii.

Liberalizarea comerţului: va fi semnat un acord care admite folosirea în cadrul relaţiilor comerciale atît a rublei ruseşti, cît şi a lirei turceşti.

Vizele şi permisiunea de lucru: va fi simplificat regimul de vize pentru oamenii de afaceri turci şi restabilită permisiunea de a activa în Rusia, anulată anterior.

Vama: excluderea practicii de „percheziţie totală”, care reţinea mărfurile ruseşti şi turceşti.

Turismul: vor fi suplimentate rutele Rusia-Turcia.

Agricultura: vor fi anulate restricţiile asupra exportatorilor turci de produse agricole.

Toate aceste probleme enumerate au un caracter comercial, însă au provenit din domeniul politicii şi diplomaţiei. Partea rusă a demonstrat o abordare pozitivă, orientată spre căutarea de soluţii. La baza acestei abordări stă indicaţia lui Putin de a normaliza situaţia. Oficialii ruşi au comunicat că după negocierile lui Putin cu Erdogan din 9 august, liderul de la Kremlin a trimis tuturor instituţiilor statului indicaţia de a revizui deciziile care au fost luate în privinţa Turciei în perioada de criză a relaţiilor. Bineînţeles că ceea ce s-a stricat într-o zi nu se repară într-o oră, dar important e că există voinţă în acest sens.

După Star gazete, Turcia