RUSIA VA FI SUPUSA UNOR NOI SANCTIUNI DACA SITUATIA DIN UCRAINA SE AGRAVEAZA

Acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina au atins un nou nivel şi orice încercare a separatiştilor proruşi de a-şi extinde teritoriul pe care îl controlează va atrage noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a avertizat, luni, premierul britanic David Cameron.

''Departe de a avea loc o schimbare (a atitudinii Rusiei - n.r.), acţiunile total nejustificate şi ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei au atins un nou nivel prin încălcarea brutală a încetării focului de către separatişti pentru a prelua controlul asupra oraşului Debalţevo, posibil numai cu furnizarea de luptători şi armament rusesc. Rusia trebuie să nu aibă niciun dubiu asupra faptului că orice tentativă a separatiştilor de a-şi extinde teritoriul — fie spre Mariupol, fie în altă parte - va atrage sancţiuni suplimentare substanţiale din partea UE şi a SUA'', a spus Cameron în faţa parlamentarilor de la Londra.

Aflat luni la Tallinn, şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond a reproşat Rusiei ''cinismul'' de care dă dovadă în criza ucraineană.

''După experienţa ultimelor 10 sau 12 zile, angajamentul Rusiei în procesul Minsk este mai degrabă cinic. Pare să fie vorba despre un acord pe hîrtie care a fost imediat încălcat în teren. Marea Britanie nutreşte un grad ridicat de scepticism legat de angajamentul Rusiei în favoarea unei păci autentice în Ucraina, fără condiţii dictate de Kremlin'', a afirmat oficialul britanic.

În pofida acordului de încetare a focului încheiat la Minsk pe 12 februarie, rebelii proruşi au cucerit oraşul strategic Debalţevo şi şi-au concentrat forţele în apropierea portului Mariupol.

Săptămîna trecută, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să-şi retragă toate forţele şi să înceteze să îi mai susţină pe rebeli, acuzînd-o că a desfăşurat forţe în estul Ucrainei.

Sursa: Agerpres