RUSIA A REDEVENIT SUPRAPUTERE

În ultimul timp presa occidentală încearcă să denigreze imaginea Rusiei şi a lui Putin. Preşedintele Obama chiar şi-a permis să-l numească pe Putin „elevul plictisit din ultima bancă”, iar Rusia – „un stat regional”.

Apare întrebarea legitimă: în ce mod Rusia a reuşit să redevină o supraputere, după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991? Cum i-a reuşit lui Putin să facă acest lucru, fără revoluţie agrară şi pe fundalul scăderii permanente a preţurilor la petrol? Şi dacă Putin este un lider atît de rău, cum se pot explica intervenţiile de succes în Georgia (2008), în Crimeea (2014), în Ucraina (2014 -2016) şi în Siria (2015 – 2016) ?!

De fapt, Putin este un om pragmatic, care se sprijină în mare parte pe lucrul eficient al ministerului de externe rus şi pe activitatea strălucită a ministrului Serghei Lavrov. Cheltuind anual 49 de miliarde pentru asigurarea securităţii, preşedintele rus a restabilit potenţialul militar al ţării sale. În momentul de faţă Rusia dispune de 1.790 de unităţi nucleare strategice. Cu o populaţie de 140 de milioane şi 13 milioane de absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior, Rusia se poate lăuda cu circa un milion de savanţi, ingineri, tehnicieni străluciţi, care lucrează pentru complexul militar.

Multe state, care erau supraputeri, au pierdut deja acest statut. Europa, dominată anterior de Franţa, Germania, Marea Britanie şi Austro-Ungaria, merge în altă direcţie. Astăzi, Franţa, Germania şi Marea Britanie înregistrează o creştere economică de doar 1,5% anual, iar contradicţiile dintre cele 28 de state ale UE, pe fundalul crizei migraţionale, spulberă orice statut de supraputere.

Mai rămîn Statele Unite. Însă America înregistrează acum cel mai scăzut ritm al creşterii economice de la Marea Depresie, reduceri în sectorul de producţie şi plecarea înjumătăţită din Orientul Apropiat. Ceea ce deschide larg uşa pentru Rusia.

Imposibilul a devenit realitate: Rusia, care părea o ţară regională, după înfrîngerea ei în Războiul Rece, acum renaşte ca un stat-supraputere, capabil să facă faţă provocărilor occidentale. Rusia pur şi simplu a completat golul care s-a format după retragerea fostelor supraputeri.

După The Huffington Post, SUA