RUSIA A PIERDUT DEJA 100 DE MILIARDE DE DOLARI DIN CAUZA SANCŢIUNILOR

Sancţiunile, instituite de Uniunea Europeană şi SUA împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană, au avut mai degrabă pînă în prezent un caracter simbolic, dar chiar şi aşa au condus la un exod de capital de 100 de miliarde de dolari din Rusia, a declarat unul din liderii opoziţiei ruse, Boris Nemţov, fost vicepremier sub preşedinţia defunctului preşedinte Boris Elţin, într-un interviu acordat luni postului de televiziune Ukraina, informează agenţia de presă Ukrinform, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Sancţiunile i-au lovit dureros pe prietenii lui Putin, miliardari-oligarhi, provocînd în jurul său o stare de nervozitate. Cu toate acestea, ele au afectat doar indirect economia rusă", a afirmat Nemţov, explicînd că, în special, s-a observat un exod de capital străin din Rusia.

Potrivit experţilor, peste 100 de miliarde de dolari "au imigrat" din Rusia în prima jumătate a acestui an.

"Este foarte rău, pentru că aceasta duce la criză economică, recesiune, deficite bugetare. La nivel regional – la un deficit bugetar acut: nu mai sînt bani de medicamente compensate pentru pacienţii grav bolnavi, nu se mai construiesc autostrăzi, clădirile de locuit nu mai pot fi renovate. Cresc tarifele şi preţurile. Și acesta este rezultatul simbolic al sancţiunilor", a indicat Nemţov, unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziţiei ruse.

"Eu cred că Europa nu va institui niciodată sancţiuni împotriva sistemului bancar al preşedintelui rus. Aceste sancţiuni ar putea fi aplicate de către Statele Unite ale Americii, în cazul în care Putin va ordona armatei ruse să treacă graniţa cu Ucraina", a opinat acesta.

Liderul opoziţiei ruse avertizează în acest interviu, preluat luni de numeroase media ruse, că rebelii nemulţumiţi din estul Ucrainei, care sînt invitaţi acum să depună armele şi să se predea sau să părăsească teritoriul ucrainean, ar putea să ajungă la Moscova şi acţiunile lor ar putea fi o ameninţare pentru Putin personal, scrie MOLDPRES, cu referire la AGERPRES.