Realitatea internationala pe scurt (26 Noiembrie 2018)

Dmitri Rogozin: Rusia va trimite o misiune pentru a verifica dacă SUA au ajuns într-adevăr pe Lună în 1969

Viitoarea misiune a Rusiei către Lună va include şi o verificare a faptului dacă SUA au ajuns într-adevăr pe Lună în 1969, a declarat Sîmbătă şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, informează dpa, potrivit Agerpres. Răspunzînd unei întrebări dacă NASA a aselenizat într-adevăr în urmă cu cinci decenii, Rogozin a declarat, într-o înregistrare video postată pe Twitter, că agenţia rusă ”şi-a stabilit ca obiectiv să zboare şi să verifice dacă au fost acolo sau nu”’. În timp ce vorbea, Rogozin zîmbea superior şi ridica din umeri, remarcă dpa, care notează că teoriile conspiraţiei legate de aselenizarea americanilor sunt un lucru comun în Rusia.

Astronautul american Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe lună în Iulie 1969, în plină ”cursă spaţială” în cadrul Războiului Rece dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică.

În anii ’70 ai secolului trecut, Uniunea Sovietică a renunţat la programul său spaţial, după ce patru rachete destinate să ajungă pe Lună au explodat. Anul trecut, Rusia a fost de acord să coopereze cu NASA pentru a crea o staţie spaţială care să orbiteze Luna. Staţia, numită Deep Space Gateway, va fi construită după modelul actualei Staţii Spaţiale Internaţionale (ISS), care orbitează Pămîntul, a anunţat Roscosmos anul trecut.

Noi raiduri aeriene ale avioanelor ruse în Siria după un atac cu clor la Alep

Rusia a efectuat raiduri aeriene în Siria asupra poziţiilor rebelilor sirieni pe care îi acuză că au folosit arme conţinînd clor într-un atac comis Sîmbătă la Alep (Nord-Vest), aflat sub controlul regimului de la Damasc, a anunţat Duminică Ministerul Apărării rus, informează AFP, scrie Agerpres.

”Avioane ale Armatei ruse au efectuat raiduri aeriene”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de agenţia rusă TASS. El a mai adăugat că, ”în urma raidurilor, toate ţintele rebelilor au fost distruse” şi că partea turcă a fost avertizată din timp cu privire la planurile aviaţiei ruse. Konaşenkov a informat totodată că forţele speciale ruse au descoperit piese de artilerie în zona de detensionare din Idleb cu care a fost atacat oraşul Alep şi i-a acuzat pe rebeli că intenţionau să comită un nou atac cu arme chimice.

Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat că avioane de luptă, fără a se specifica de unde proveneau, au bombardat mai multe puncte la periferia Alepului, acesta fiind primul bombardament în zona demilitarizată de la acordul ruso-turc din 17 Septembrie.

Cel puţin 107 civili au fost spitalizaţi în noaptea de Sîmbătă spre Duminică cu simptome de intoxicaţie, potrivit unor surse medicale citate de televiziunea publică şi de agenţia oficială SANA. Potrivit calculelor OSDO, 94 de persoane au avut nevoie de tratament şi 31 au rămas în spital pentru a fi tratate ca urmare a efectelor gazului.

Juncker: Nu suntem în „război” cu Italia

Nu există nici un „război” între Uniunea Europeană şi Italia, a declarat Duminică preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu referire la disputa dintre Bruxelles şi Roma în legătură cu planurile mari de cheltuieli pentru 2019, potrivit dpa, scrie Agerpres.

„Am spus foarte clar că nu suntem în război cu Italia. Pentru mine, Italia este o poveste de-o viaţă, pentru că am crescut cu tineri italieni, imigranţi. Ti amo Italia (în italiană – ‘Te iubesc, Italia’, n.r.)”, a spus Juncker la Bruxelles.

Sîmbătă, Juncker a găzduit o cină cu premierul italian Giuseppe Conte, care a ieşit de la întrevedere exprimîndu-şi speranţa că va evita sancţiuni din partea UE. La începutul săptămînii, Comisia Europeană a propus acţionarea Italia în instanţă, ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare, după ce Roma a anunţat o semnificativă creştere a deficitului bugetar pentru 2019, o încălcare a regulilor privind zonei euro privind disciplina bugetară. Totuşi, nu este clar cum intenţionează Italia să evite sancţiunile, din moment ce Conte a reiterat că principalele capitole ale bugetului nu pot fi rediscutate. Juncker a spus că cina cu Conte a fost „energică, interesantă”, adăugînd că au convenit să rămînă „într-un dialog permanent pentru a discuta în vederea diminuării diferenţelor”.

Liderii UE 27 au aprobat acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat Duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, relatează agenţiile internaţionale de presă. „Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice”, scriu liderii celor 27 de state membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.

Ei s-au exprimat de asemenea în favoarea „unei relaţii cît mai strînse posibil” cu Londra după Brexit. Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 Martie 2019. Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie. Documentul nu are un caracter obligatoriu. Declaraţia face apel de asemenea la Parlamentul britanic să sprijine la rîndul său acordul.

Juncker: Acordul privind Brexit-ul este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie

Acordul privind Brexit-ul pe care statele membre ale Uniunii Europene l-au ratificat Duminică este unicul posibil care îi va fi prezentat Marii Britanii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează dpa, potrivit Agerpres. Parlamentarii britanici care vor trebui să ratifice, la rîndul lor, acest acord ”ar trebui să ţină cont de acest lucru”, a adăugat şeful Executivului european. ”Acesta este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană. Este unicul acord posibil”, a insistat Juncker, într-o conferinţă de presă desfăşurată după încheierea summitului extraordinar de la Bruxelles referitor la Brexit. Cu toate acestea, premierul italian Giuseppe Conte a declarat că UE are ”un plan B” în cazul în care Parlamentul britanic nu ratifică acordul.

May: Înainte de Crăciun, membrii Parlamentului britanic se vor pronunţa prin vot asupra acordului privind Brexit-ul

Premierul britanic Theresa May a declarat că Parlamentul de la Londra va vota termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană înainte de Crăciun, informează Duminică dpa, scrie Agerpres.

”Ziua de astăzi marchează sfîrşitul negocierilor noastre de ieşire cu UE, dar marchează totodată începutul unei dezbateri naţionale cruciale în ţara noastră în următoarele cîteva săptămîni”, le-a declarat May ziariştilor la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat Duminică în cadrul unui summit extraordinar acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. ”Înainte de Crăciun, membrii Parlamentului se vor pronunţa prin vot asupra acestui acord. Va fi unul dintre cele mai semnificative voturi pe care Parlamentul îl va da pentru mulţi ani” de acum încolo, a adăugat ea. ”De acest vot va depinde dacă vom avansa împreună către un viitor mai luminos sau dacă vom deschide uşa pentru şi mai multe divizări şi incertitudine”, a apreciat premierul britanic.

May le-a cerut parlamentarilor britanici să susţină acordul şi a declarat că nu numai că acesta este cel mai bun acord posibil pe care ea l-a putut obţine, dar şi singurul oferit, relatează Reuters. Într-o conferinţă de presă desfăşurată după summitul extraordinar de la Bruxelles, May a dat asigurări că acum va încerca să-i convingă pe parlamentarii britanici să sprijine acordul, prin publicarea de analize şi prin discuţii cu cetăţenii. ”Dacă oamenii îşi închipuie că încă mai putem negocia, nu este cazul. Acesta este acordul pe care îl avem pe masă, cel mai bun acord posibil, singurul posibil”, a insistat May, potrivit France Presse.

Macron: Brexit-ul arată că UE este „fragilă” şi are nevoie de o refondare

Brexit-ul arată că Uniunea Europeană este „fragilă” şi are nevoie de o „refondare”, a declarat Duminică Preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

„Este un moment grav pentru UE”, a subliniat Macron, în opinia căruia blocul comunitar „are nevoie de o refondare”. „Acest lucru arată că UE are o parte fragilă” şi că „este perfectibilă”, a adăugat el, precizînd că acordul cu Londra este unul bun. Viitoarele relaţii cu Londra „urmează a fi definite”, a mai spus el, adăugînd că „este clar că Regatul Unit va continua să aibă un rol important, care ar putea evolua”. Macron a făcut din relansarea proiectului european unul din subiectele centrale ale mandatului său, dar nu a reuşit încă să îşi convingă partenerii europeni. El vrea crearea unui buget al zonei euro pentru a susţine investiţiile şi, în privinţa apărării comune, constituirea unei „armate europene”.

Merkel: Acordul privind Brexit-ul pune ”bazele unui divorţ ordonat”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordul privind Brexit-ul ratificat Duminică de Uniunea Europeană pune ”bazele unui divorţ ordonat” între UE şi Marea Britanie, dar chiar şi aşa este trist că Londra vrea să iasă din blocul comunitar după 45 de ani, informează dpa, scrie Agerpres. ”Cred că s-a realizat o operă de artă diplomatică”, a declarat Merkel, referindu-se la acord, care stipulează că cele 27 de state membre care rămîn în UE şi Marea Britanie vor avea ”o relaţie foarte strînsă”. Cancelarul german a recunoscut că simte ”o oarecare uşurare” după ajungerea la un acord. Ea a refuzat să comenteze dacă UE va relua negocierile cu Marea Britanie în cazul în care acordul nu va fi ratificat de Parlamentul britanic.

„Camp Fire” din California a ucis 87 de persoane

Bilanţul victimelor făcute de „Camp Fire”, cel mai devastator incendiu din istoria statului american California, a urcat la 87 de morţi, după descoperirea altor patru cadavre, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. Potrivit aceleiaşi surse, 475 de persoane sunt date dispărute. La rîndul lor, pompierii californieni (Cal Fire) au precizat că incendiul de pădure care s-a declanşat pe 8 Noiembrie este stăpînit într-un procent de 98%. Alte trei persoane au murit în urma unui alt incendiu de amploare, în zona oraşului Malibu din Sudul Californiei. În Nordul statului, „Camp Fire” a distrus aproape 62.000 de hectare de vegetaţie şi peste 13.500 de locuinţe. Ploile care au căzut în ultimele zile au contribuit la stingerea flăcărilor, dar au şi îngreunat cercetările demarate de echipele de salvare şi intervenţie pentru găsirea victimelor dispărute.

53 de migranţi au fost salvați de Marina marocană

Marina marocană a salvat Sîmbătă 53 de migranţi subsaharieni care încercau să ajungă pe ţărmul spaniol la bordul unei ambarcaţiuni pe care au fost descoperite de asemenea 15 cadavre, transmite AFP, care citează o sursă militară, scrieAgerpres.

Garda de coastă marocană a găsit „15 corpuri fără viaţă”, la bordul unei ambarcaţiuni „în derivă de patru zile ca urmare a unei pene de motor”, şi 53 de persoane, dintre care opt femei, care au fost aduse în portul Nador, a precizat sursa citată, menţionînd că cei salvaţi sunt originari din Africa subsahariană. Aproape 50.000 de migranţi ilegali şi refugiaţi au ajuns în Spania de la începutul acestui an, la bordul a 1.859 ambarcaţiuni, potrivit ministerului spaniol de Interne. De la începutul anului, cel puţin 630 de migranţi au murit în Vestul Mediteranei încercînd să ajungă în Spania, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Taiwanezii au votat împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex

Taiwanezii s-au pronunţat Sîmbătă cu o majoritate de voturi împotriva căsătoriei între persoanele de acelaşi sex, în referendumuri care au opus susţinători şi adversari ai mariajului gay, informează AFP, scrie Agerpres. Un referendum care stipula că mariajul reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie a reunit peste şase milioane de voturi, mult mai mult decît sprijinul adus unui referendum în favoarea drepturilor pentru cuplurile homosexuale.

Cei 19 milioane de alegători trebuiau să se pronunţe cu privire la aceste două referendumuri, anti- şi pro- căsătoriile gay, reflectînd fracturile societăţii pe acest subiect, în contextul în care Guvernul amînă să aplice o decizie veche de mai bine de un an a Curţii Constituţionale prin care se legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex.

SUA încearcă să convingă țările care au baze militare americane să nu mai folosească echipamente și dispozitive Huawei

SUA încearcă să convingă mai multe țări aliate, în care are baze și alte facilități militare, să renunțe la utilizarea de dispozitive Huawei, deoarece suspectează firma de spionaj în favoarea Guvernului de la Beinjing, potrivit Mediafax. Guvernul American este dispus să suporte costurile dezvoltării infrastructurii de comunicații în țările aliate care renunță la colaborarea cu Huawei. Huawei este privit într-un mod negativ și de către Australia, unde Guvernul a decis să nu apeleze la serviciile sale pentru dezvoltarea rețelelor 5G. Huawei este al doilea cel mai mare producător mondial de smartphone-uri și lider pe piața de infrastructură de telecomunicații.