Realitatea internationala pe scurt (23 Martie 2020)

Sistemele de sănătate se prăbușesc sub criza noului coronavirus

Directorul executiv al programului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, susține că virusul a copleşit sistemele de sănătate din întreaga lume, relatează mediafax. „Uitaţi-vă la ce se întîmplă în sistemele de sănătate din întreaga lume! Priviţi unităţile de terapie intensivă complet copleşite. Medicii, asistentele, cu toţii sunt epuizaţi. Acesta nu este doar un sezon de gripă”, a spus Mike Ryan. Ryan a estimat că mai mult de 26 de milioane de lucrători din domeniul sănătăţii pot ajunge să trateze pacienţii cu virusul COVID-19 şi există o lipsă de echipament de protecţie pentru aceştia.

„Acestea sunt sisteme de sănătate care se prăbuşesc sub presiunea prea multor cazuri”, a spus el, adăugînd că lanţul de aprovizionare pentru echipamentele de protecţie personală, cum ar fi măştile, mănuşile şi halatele, este pe punctul de a se rupe definitiv. El a cerut întreprinderilor să devină creative cu echipamentele de protecţie și a solicitat fabricarea de ventilatoare, dispozitive care să îi ajute pe pacienții cu virusul COVID-19 să respire. „Ventilatoarele sunt pentru acest război ceea ce au fost rachetele pentru Al Doilea Război Mondial”, a spus acesta

Khamenei: Iranul nu va accepta niciodată vreun ajutor medical american în lupta împotriva COVID-19

Teheranul nu va accepta niciodată vreun ajutor medical american în lupta împotriva noului coronavirus, a anunţat Duminică liderul suprem iranian Ali Khamenei, care-i bănuieşte pe ”şarlatanii” aflaţi la putere la Washington ”capabili” să vrea să amplifice epidemia în ţară, relatează AFP, scrie news.ro. Noul coronavirus s-a soldat cu peste 1.600 de morţi în Iran, potrivit unui ultim bilanţ oficial anunţat de către Ministerul Sănătăţii. Republica islamică este una dintre cele mai afectate ţări din lume, după Italia şi China.

Preşedintele american Donald Trump – care a impus Republicii islamice sancţiuni economice care fac aproape imposibilă orice tranzacţie financiară sau comercială între Iran şi restul lumii – se declara la 29 Februarie pregătit să ajute Teheranul să lupte împotriva covid-19, cu condiţia ca liderii iranieni să-i ceară acest lucru.

”Noi nu avem încredere în intenţiile americanilor şi nu contăm pe ajutorul lor”, i-a răspuns atunci Teheranul, care nu mai întreţine relaţii diplomatice cu Washingtonul de peste 40 de ani. ”Azi America este inamicul nostru cel mai feroce şi cel mai vicios”, a denunţat Duminică ayatollahul Khamenei, într-un discurs televizat în care s-a adresat naţiunii. ”Liderii americani sunt în acelaşi timp mincinoşi, manipulatori, imprudenţi şi avizi (…). Sunt nişte şarlatani”, a adăugat numărul unu iranian. Propuneri americane ”de a ne ajuta cu medicamente şi tratamente, cu condiţia să le-o cerem sunt ciudate”, a mai declarat liderul suprem, subliniind că Statele Unite suferă, ”aşa cum măturisesc conducătorii americani înşişi”, de ”o oribilă penurie, în domeniul materialului de prevenţie împotriva bolii, dar şi de medicamente”. ”Dacă aveţi ceva, folosiţi-l pentru voi înşivă”, a tunat el, ca şi cum s-ar fi adresat Washingtonului. ”Voi sunteţi capabili să introduceţi în ţara noastră un medicament care să menţină virusul şi să împiedice eradicarea lui”, a acuzat el.

Germania va impune o interdicţie privind contactul între mai mult de două persoane

Autorităţile federale şi regionale din Germania intenţionează să impună o interdicţie privind contactul între persoane, în cadrul măsurilor de luptă împotriva răspîndirii coronavirusului, limitînd interacţiunile între mai mult de două persoane, relatează dpa, scrie agerpres. Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor au fost de acord cu această măsură în cadrul unei conferinţe telefonice Duminică. Excepţiile de la această interdicţie se referă la familii şi persoane care locuiesc în aceeaşi gospodărie.

Douăsprezece din cele 16 landuri ale Germaniei, printre care Bavaria, Baden-Wuerttemberg, Renania de Nord-Westfalia şi Saxonia Inferioară, au fost de acord cu înăsprirea interdicţiei privind contactul între persoane înainte de discuţiile de duminică.

De ce are Rusia mai puţine cazuri de coronavirus decît una dintre cele mai mici ţări din Europa

Rusia a anunțat 253 de pacienţi bolnavi de coronavirus. Prin comparaţie, una dintre cele mai mici ţări din Europa, Luxemburg, cu o populaţie de doar 628.000 oameni, are 670 de cazuri confirmate, scrie mediafax. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că ţara sa a reuşit să limiteze extinderea epidemiei de coronavirus, iar situaţia este „sub control” datorită unor măsuri ferme, notează CNN. Potrivit informaţiilor comunicate de oficialii ruşi, strategia lui Vladimir Putin pare să fi funcţionat. Numărul de cazuri confirmate de infectare cu coronavirus este surprinzător de scăzut, în condiţiile în care Rusia are o graniţă foarte lungă cu China, ţara cu cele mai multe cazuri de infecţie la nivel mondial.

Rusia are o populaţie de 146 de milioane de locuitori, însă are doar 253 de cazuri de infecţie raportate. Prin comparaţie, Luxemburgul are aproximativ 628.000 de locuitori şi Sîmbătă a anunţat că a înregistrat 670 de cazuri de infectare şi opt decese. Măsurile luate din timp de autorităţile de la Moscova, precum închiderea graniţei cu China pe 30 Ianuarie, dar şi instituirea unor zone de carantină, ar fi putut contribui la controlarea situaţiei, spun unii experţi. „Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus <testaţi, testaţi, testaţi>, iar Rusia a făcut exact acest lucru de la finalul lunii Ianuarie”, a declarat Melita Vujnovic, reprezentantul OMS în Rusia.

Vujnovic a adăugat că Rusia a luat şi alte măsuri de limitare a infecţiilor. „Testarea şi identificarea cazurilor, monitorizarea persoanelor cu care pacienţii au intrat în contact, izolarea, acestea sunt măsuri pe care OMS le propune şi recomandă şi ele au fost în vigoare tot timpul în Rusia. Iar distanţarea socială este a doua componentă”, a spus oficialul.

Rusia trimite ajutor medical în Italia

Armata rusă a început de Duminică să trimită ajutor medical în Italia, pentru a o susţine în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus, la îndemnul Preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters, scrie news.ro. Preşedintele rus a discutat Sîmbătă cu preşedintele Consiliului italian de Miniştri Guiseppe Conte, a anunţat Kremlinul, precizînd că liderul rus a propus să ofere ajutor. Rusia urmează să trimită mai mulţi experţi şi vehicule de dezinfectare în regiunile cele mai afectate. Ministerul rus al Apărării a anunţat că avioane de transport militar urmează să livreze opt brigăzi mobile de medici militari, vehicule de dezinfectare şi material medical, începînd de duminică.

Duminică, în România, au murit primii pacienți infectați cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că trei pacienți confirmați cu coronavirus au murit Duminică. Primul a fost un pacient în vîrstă de 67 de ani confirmat cu Covid-19 în 18 Martie la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Acesta avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Al doilea a fost un pacient de 74 de ani care era internat la Spitalul Universitar din București și care suferea de o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

A treia victimă este un bărbat de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. A fost confirmat pozitiv în data de 19 Martie 2020 şi în data de 20 Martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi”. Potrivit autorităţilor, pacientul avea afecţiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala). În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

GCS a anunțat Duminică 66 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în România. Numărul total al cazurilor confirmate ajunge astfel la 433. GCS mai anunță că 4.803 persoane sunt în carantină, iar alte 65.799 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

FT: Rate mari de infectare cu coronavirus, dar puţine decese. Cum se explică această situație din Germania

Rata mare a analizelor medicale şi vîrstele pacienţilor ar putea explica o anomalie referitoare la epidemia de coronavirus observată în Germania – numărul relativ mic al deceselor în pofida numeroaselor cazuri de infectare, informează cotidianul Financial Times. Criza coronavirusului a lovit Germania cu forţă totală. Infecţiile au crescut rapid, şcolile, fabricile şi barurile au fost închise, iar Guvernul a adoptat măsuri epidemice din ce în ce mai drastice. „Însă, într-un mod esenţial, ţara se dovedeşte a fi extrem de rezistentă: în raport cu numărul cunoscut de infecţii, rata deceselor a fost pînă acum minusculă”, notează cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.

Potrivit datelor funizate de Universitatea Johns Hopkins, pînă Joi după-amiază, în Germania erau 13.979 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, mai multe decît orice altă naţiune în afară de China, Italia, Iran şi Spania. Pînă în acel moment, Germania înregistrase doar 42 de decese. În schimb, Franţa, un stat vecin, raportase pînă în acelaşi moment 9.058 de infecţii şi 243 de decese. Spania avea atunci 17.395 de cazuri şi 803 decese. Statele Unite, Marea Britanie, Italia şi chiar Coreea de Sud aveau rate ale deceselor semnificativ mai mari decît ale Germaniei.

„Aparenta anomalie a generat dezbateri în Germania şi în alte ţări, deşi experţii avertizează să nu fie trase concluzii generale. Ei argumentează că rata scăzută a deceselor reflectă cel mai probabil faptul că epidemia încă este într-o etapă relativ preliminară şi că persoanele afectate sunt mai tinere decît în alte ţări. Pacienţii tineri fără alte boli care au Covid-19 au şanse mai mari de supravieţuire decît cei vîrstnici”, explică FT. Un alt factor ar putea fi numărul mare de teste medicale efectuate de Germania pentru depistarea coronavirusului. Potrivit lui Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert Koch, laboratoarele germane efectuează aproximativ 160.000 de analize de coronavirus pe săptămînă, mult mai multe decît au efectuat în total unele ţări europene de la izbucnirea crizei.

„Este vorba de capacităţi. Capacităţile Germaniei sunt foarte, foarte semnificative. Putem efectua peste 160.000 de teste pe săptămînă, iar capacitatea poate fi suplimentată”, a explicat profesorul Lothar Wieler. Cu toate acestea, profesorul avertizează că situaţia din Germania s-ar putea schimba în următoarele săptămîni ori luni: „În Germania, încă suntem într-o etapă relativ preliminară a epidemiei. Cei mai mulţi pacienţi s-au îmbolnăvit în ultimele două săptămîni, astfel că vom vedea cazuri mai severe în viitor şi o modificare a ratei mortalităţii”.

Boris Johnson a scos UK din UE, iar tatăl lui urmează să ceară cetăţenia franceză după Brexit

Tatăl premierului britanic Boris Johnson urmează să ceară cetăţenia franceză după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), realizată de către fiul său, dezvăluie The Sunday Times, relatează AFP.Cererea naţionalităţii franceze de către Stanley Johnson, în vîrstă de 79 de ani, a fost dezvăluită de către fiica sa Rachel, într-o carte pe care aceasta a publicat-o săptămîna trecută. În ”Rake's Progress : My Political Midlife Crisis”, Rachel Johnson scrie că ”tatăl său este pe cale să devină un cetăţean francez, mama sa fiind născută la Versailles”, potrivit ziarului. ”Este o veste bună. Şi eu aş putea deveni franţuzoiacă”, adaugă ea.

Stanley Johnson a fost unul dintre primii funcţionari britanici la Bruxelles, un membru al Parlamentului European (PE) şi Comisiei Europene (CE), ceea ce l-a obligat pe fiul său, Boris Johnson, să-şi petreacă o parte a copilăriei în Capitala belgiană şi să înveţe franceza. Un opozant al Brexitului în 2016, Stanley Johnson şi-a schimbat în mod brusc poziţia anul următor.

Rusia va construi noi unităţi de izolare după modelul chinez

Rusia intenţionează să construiască noi unităţi de izolare pentru pacienţii cu boli infecţioase în mai multe regiuni din ţară în cadrul luptei împotriva răspîndirii coronavirusului, a declarat Duminică vicepremierul rus Marat Khusnullin, citat de agenţia de ştiri TASS, relatează Reuters. El a afirmat că unităţile de izolare se vor baza pe studierea atentă a celor construite în China şi că Guvernul de la Moscova discută planurile sale cu partenerii chinezi din sectorul construcţiilor. Aceasta este una dintre măsurile introduse de Rusia care, deşi a raportat puţine cazuri de coronavirus în comparaţie cu ţările europene, îşi pregăteşte sistemul de asistenţă medicală pentru o posibilă creştere a numărului de pacienţi cu COVID-19.

Coronavirus: Cehia ar putea menţine graniţele închise timp de şase luni

Cehia plănuieşte să menţină graniţele închise pentru multe luni, a declarat Duminică Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, transmite dpa.Graniţele vor rămîne închise mai multe luni. Va depinde de situaţia din ţările vecine”, a afirmat Prymula, adăugînd că ar putea fi vorba de şase luni. Se vor face excepţii pentru persoanele care trăiesc aproape de frontieră şi fac naveta pentru a lucra în Austria sau Germania. Dacă vor fi găsite persoane care se vor folosi în mod fraudulos de această facilitate, ea va fi retrasă, a avertizat ministrul de Interne Hamacek.

Guvernul de la Praga mai intenţionează să extindă controalele stricte la deplasările cetăţenilor, instituite pentru a opri răspîndirea virusului. ”Paştele nu va fi ca de obicei”, a mai spus Prymula, precizînd că oamenii nu îşi vor putea vizita familiile sau merge la biserică. Cehia a înregistrat pînă acum 1.047 cazuri de infectare cu noul coronavirus, 19 persoane fiind tratate în secţii de terapie intensivă.