Realitatea internationala pe scurt (16 Martie 2020)

UE limitează exporturile de echipament medical de protecţie

Uniunea Europeană a anunţat Duminica aceasta că va limita exporturile de măşti chirurgicale şi alte echipamente de protecţie, pentru a garanta aprovizionarea blocului comunitar pe fondul pandemiei cu noul coronavirus, informează AFP, scrie agerpres.

„Am adoptat astăzi (duminică – n.r.) un sistem de autorizare la export pentru aceste echipamente (medicale – n.r.). Aceasta vrea să însemne că acest tip de exporturi în afara Uniunii Europene vor trebui autorizate de Guvernele Uniunii Europene”, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o înregistrare video postată pe contul ei de Twitter.

OMS: Pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că pandemia COVID-19 este una care poate fi controlată, dacă țările iau măsurile necesare, scrie mediafax. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că organizația se teme, însă, că unele țări nu contracarează această amenințare cu nivelul de angajament politic necesar. Potrivit șefului OMS, cea mai bună strategie este depistarea cît mai multor persoane infectate, izolarea lor și punerea în carantină a persoanelor cu care au avut contact apropiat. Ghebreyesus le-a cerut țărilor să testeze toate persoanele suspecte de COVID-19.

Cele mai afectate țări de pandemie sunt China, Italia, Iran și Coreea de Sud. Potrivit OMS, în aceste patru țări sunt 90% din cazurile de infectare cu noul coronavirus. Liderul organizației le-a cerut țărilor care nu sunt afectate să își pregătească sistemele de sănătate și a făcut apel la toate statele să inoveze și să partajeze noile metode care pot opri răspîndirea bolii. Peste 5.800 de oameni au murit în întreaga lume din cauza COVID-19, iar peste 155.000 de persoane au fost infectate cu virusul apărut în orașul chinez Wuhan la sfîrșitul anului trecut.

Panica generată de coronavirus afectează întreaga lume

O femeie aflată într-un supermarket din Australia a încercat să atace un bărbat cu un cuţit, într-un conflict pornit de la hîrtie igienică, un student de origine chineză a fost bătut pe stradă în Londra, iar protestatarii de pe o insula din Oceanul Indian au atacat cu pietre o navă de croazieră, scrie mediafax. Incidente iraţionale ca acestea nu reprezintă neapărat o regulă, însă mentalitatea “fiecare pentru el” pare să fie cea mai populară.

Liderii naţiunilor afectate încearcă să menţină controlul asupra situaţia, impunînd măsuri şi promițînd că își vor îmbunătăţi sistemele de sănătate. Cu toate acestea, ţările afectate nu au reuşit să se coordoneze prea bine într-o problemă la nivel global. India, responsabilă pentru aproximativ 20% din volumul de medicamente, a oprit exportul unora dintre acestea. Stocul de măşti la nivel global este din ce în ce mai mic, pentru că oamenii le cumpără chiar dacă nu au nevoie de ele.

Kazahstanul decretează stare de urgenţă pînă la 15 Aprilie

Preşedintele Kazahstanului a decretat Duminică instituirea, timp de o lună, a stării de urgenţă pentru a limita răspîndirea coronavirusului în statul din Asia Centrală, unde opt cazuri au fost confirmate, informează AFP, potrivit agerpres. Măsura se aplică de Luni, de la ora locală 08.00 (02.00 GMT), pînă la 15 Aprilie, se menţionează în decretul Preşedintelui Kasîm-Jomart Tokaev.

Starea de urgenţă implică închiderea centrelor comerciale, teatrelor, expoziţiilor şi altor „locuri cu mari concentrări de persoane”, precizează decretul. Întîlnirile sportive şi alte „evenimente de masă” şi „comemorative” vor fi de asemenea suspendate, adaugă această sursă. Starea de urgenţă va impune „restricţii” la intrările şi ieşirile de pe teritoriul kazah, afirmă documentul, fără a preciza care sunt acestea. Joi, autorităţile kazahe au anunţat deja închiderea şcolilor, cinematografelor şi universităţilor, precum şi anularea tuturor evenimentelor publice, în special a manifestărilor prilejuite de Noruz, sărbătoare tradiţională a Primăverii, sau a paradei militare de la 9 Mai.

Ţară cu 18 milioane de locuitori, Kazahstanul are o frontieră mare cu Rusia şi China. Primele cazuri de Covid-19 nu au fost totuşi înregistrate decît în această săptămînă. Ultimul bilanţ al autorităţilor sanitare, publicat Duminică, este de opt persoane contaminate.

Procesul pentru corupţie al lui Benjamin Netanyahu, amînat cu două luni

Procesul pentru corupţie a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care urma să înceapă Marţi, a fost amînat cu două luni, a anunţat Tribunalul din Ierusalim, invocînd temerile de răspîndire a noului coronavirus, informează AFP, DPA şi Reuters, scrie agerpres. „Avînd în vedere propagarea coronavirusului şi în vederea instrucţiunilor care limitează activitatea Tribunalelor numai la cazurile urgente, am decis să amînăm prima audiere la 24 Mai 2020”, a anunţat Duminică Tribunalul într-un comunicat.

Procurorul general din Israel l-a pus sub acuzare pe Netanyahu pe 28 Ianuarie 2018. Netanyahu este acuzat de luare de mită, fraudă şi încălcare a încrederii în trei dosare de corupţie, după ce ar fi oferit favoruri politice în schimbul unei acoperiri mediatice pozitive şi ar fi ajutat oameni de afaceri înstăriţi cu anumite reglementări în schimbul unor cadouri. Este pentru prima dată în istoria Israelului cînd un premier în exerciţiu este inculpat.

Arabia Saudită inundă piaţa cu petrol de 25 de dolari pe baril. Prețurile au scăzut la jumătate de la începutul anului

Arabia Saudită inundă piaţa cu petrol la preţuri pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, avînd ca ţintă în mod special rafinăriile din Europa şi Asia care folosesc petrol rusesc, într-o escaladare a războiului cu Rusia pentru cota de piaţă. Cinci surse de la companii majore de petrol şi rafinării care procesează ţiţei în Europa au spus că grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, în luna Aprilie, scrie Reuters, preluată de News.ro. Anterior, sursele au spus că Arabia Saudită va mai încerca să înlocuiască petrolul rusesc pentru cumpărătorii chinezi şi indieni, chiar dacă nu toate rafinăriile au primit volumele solicitate.

Preţurile petrolului au scăzut la jumătate de la începutul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii şi după ce Rusia şi OPEC nu au reuşit să ajungă la un nou acord pentru reducerea livrărilor de ţiţei. Moscova a refuzat să sprijine reducerile mai accentuate ale producţiei de petrol, afirmînd că impactul coronavirusului ar putea depăşi aşteptările. Riadul a reacţionat prin creşterea la un nivel record a livrărilor. Rusia a anunţat că nu intenţionează să revină la masa negocierilor, chiar dacă resimte presiunea măsurilor extraordinare luate de Arabai Saudită.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat Vineri că Rusia nu vede deocamdată motive pentru a reveni la discuţiile cu partenerii săi din cadrul OPEC+ şi că are capacitatea să facă o majorare modestă a livrărilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna Aprilie. În schimb, Arabia Saudită s-a angajat să crească producţia de petrol cu 2,6 milioane de barili pe zi în Aprilie, inclusiv din stocuri. Şi alţi producători de petrol din Golf, precum Arabia Saudită, sunt nevoiţi să intre în acest război pentru cota de piaţă, anunţînd la rîndul lor creşteri ale producţiei.

Arabia Saudită a tăiat semnificativ preţurile de vînzare ale petrolului. Sortimentele de petrol Arab Light şi Arab Medium au fost oferite la preţuri de 25-28 de dolari pe baril, potrivit traderilor. Petrolul rusesc Urals a fost oferit la preţuri uşor peste 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Refinitiv Eikon. Surse au declarat Joi că Arabia Saudită a început să se concentreze pe creşterea livrărilor către cumpărători tradiţionali de petrol Urals, regatul încercînd să înlocuiască petrolul rusesc în rafinării din întreaga lume, din Europa pînă în India.

Presa din Germania: Trump ar fi oferit 1 miliard $ unei firme germane pentru vaccinul anticoronavirus, ca să-l folosească doar în SUA

Preşedintele american Donald Trump a încercat să obţină drepturi exclusive pentru un vaccin împotriva coronavirusului, vaccin la care lucrează oamenii de știință de la compania CureVac din Tübingen, relatează Die Welt.

Potrivit aceleiași surse, Guvernul german face demersuri pentru a împiedica acest lucru. Donald Trump ar încerca să îi „convingă” pe oamenii de știință de la compania germană care lucrează la un potențial vaccin contra coronavirus cu donații financiare consistente și astfel să asigure exclusivitatea pentru țara sa, potrivit unor surse guvernamentale germane citate de Die Welt. Este vorba despre compania CureVac din Tübingen. Daniel Menichella, șeful companiei, a participat la o întîlnire a managerilor din domeniul farmaceutic cu Președintele Trump, întîlnire care a avut loc la Casa Albă, la începutul lunii Martie. Menichella s-a întîlnit cu Donald Trump și cu vicepreședintele Mike Pence. 

La 11 Martie, CureVac a emis un comunicat prin care anunța că Daniel Menichella, CEO-ul companiei, cetățean american, a părăsit compania și a fost înlocuit de fondatorul acesteia, Ingmar Hoerr. Președintele american ar fi oferit companiei germane o sumă mare pentru a-și asigura exclusivitatea asupra patentului vaccinului, la Berlin suma vehiculată fiind de un miliard de dolari. Presa germană subliniază că „este deosebit de problematic faptul că Donald Trump face tot posibilul pentru a obține un vaccin pentru Statele Unite„. „Dar numai pentru SUA”, spune Guvernul federal.

Ministerul sănătății din Germania nu a dezmințit dezvăluirile apărute în Die Welt. ”Guvernul federal este foarte interesat de realizarea unor vaccinuri și antivirale împotriva coronavirusului, care sunt dezvoltate în Germania și Europa”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului. În Germania au fost confirmate peste 2.300 de cazuri de îmbolnăvire şi 5 decese.

Zeci de hinduşi au băut urină de vacă, convinși că îi va proteja de coronavirus: Orice persoană care bea va fi tratată

Zeci de credincioşi hinduşi au băut urină de vacă în timpul unei petreceri organizate Sîmbătă la New Delhi, crezînd că această băutură îi va proteja de infectarea cu noul coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Purtînd haine de culoarea şofranului, membrii şi susţinătorii grupului All India Hindu Mahasabha au participat la un ritual în cadrul căruia au cîntat imnuri şi au băut urină de vacă din cupe de lut. Numeroşi hinduşi consideră vacile animale sacre şi au răspîndit în ultimii ani teorii potrivit cărora urina acestui animal rumegător are virtuţi terapeutice. "Orice persoană care bea urină de vacă va fi tratată şi protejată", a afirmat Hari Shankar Kumar, unul dintre participanţii la petrecere, în timp ce servea "leacul" miraculos.

Oamenii de ştiinţă şi Guvernele ţărilor în care s-a răspîndit pandemia subliniază însă că nu există nici un vaccin sau medicament care să poată proteja oamenii de noul coronavirus, soldat pînă în prezent peste 6.000 decese la nivel mondial.

"Ne-am adunat aici şi ne-am rugat pentru pacea mondială şi vom face o ofrandă coronavirusului pentru a-l potoli", a declarat liderul grupului, Chakrapani Maharaj, înainte de a lua o duşcă de urină de vacă. Unii membri ai partidului naţionalist hindus al premierului Narendra Modi au afirmat, la rîndul lor, că urina de vacă are virtuţi terapeutice, putînd chiar vindeca cancerul. Săptămîna trecută, un deputat al Bharatiya Janata Party, al premierului Modi, a sugerat că urina şi balega de vacă ar putea trata Covid-19.

Premierul Shinzo Abe promite că Tokyo va găzdui JO în această Vară

Premierul japonez Shinzo Abe a promis că Tokyo va găzdui, conform planificării, Jocurile Olimpice în această Vară, în ciuda semnelor de întrebare venite odată cu pandemia de coronavirus, relatează L’Equipe. “Vrem să organizăm JO aşa cum este planificat, fără probleme, gestionînd situaţia legată de propagarea coronavirusului”, a spus Abe într-o conferinţă de presă. Această declaraţie vine după ce Preşedintele american Donald Trump a sugerat amînarea cu un an a Jocurilor Olimpice.

“Lucrăm în colaborare cu toţi responsabilii, între care şi CIO. Nu există nici o schimbare. Am convenit că Japonia şi SUA vor coopera şi se vor coordona pentru succesul JO”, a precizat Abe. Shinzo Abe a precizat că nu intenţionează să declare acum stare de urgenţă. Coronavirusul a provocat în Japonia moartea a 21 de persoane şi a infectat peste 700 de oameni.

Coronavirusul îi sperie pînă și pe teroriști. ISIS le transmite membrilor să stea departe de Europa, lovită acum de pandemia de Covid-19

Statul Islamic (ISIS) a adoptat o măsură de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus și și-a sfătuit membrii să nu călătorească în Europa, a relatat Homeland Security Today, scrie Politico.eu. În utima ediție a newsletter-ului ISIS, editorii care de obicei îi îndemnau pe jihadiști să organizeze atacuri teroriste în Occident, le cer ca pentru moment „să stea departe de pămîntul epidemiei”.

Printr-o infografie, militanții sunt informați cum să oprească răspîndirea bolii. Ei sunt sfătuiți ”să aibă încredere în Dumnezeu și să găsească în el refugiu în fața bolii”, dar și să ”își acopere gura cînd cască sau strănută”, și să se spele des pe mîini. Cei care cred că s-au infectat cu coronavirus sunt sfătuiți să stea departe de zonele controlate de ISIS, astfel încît să protejeze sănătatea celorlalți membri și să îndeplinească sfînta ”obligație de a-i proteja de boală prin a-i evita”.

Pînă acum, doar cîteva cazuri au fost raportate în țările africane unde este activ grupul militant, iar în contextul războaielor duse acum e aproape imposibil să îți dai seama dacă virusul s-a extins în Siria și Yemen. Cu toate acestea, multe cazuri au fost confirmate în alte țări vizate de ISIS ca făcînd parte din așa-zisul califat, inclusiv Afganistan, Algeria, Egipt, India, Indonezia, Irak și Filipine.

Fotbal: Federaţia italiană va propune amînarea Euro 2020

Federaţia italiană de fotbal (FIGC) va cere amînarea EURO 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, în speranţa că sezonul din Serie A va putea fi încheiat, informează Reuters, conform Agerpres. "Vom propune UEFA amînarea Campionatului European", a declarat preşedintele FIGC, Gabriele Gravina adăugînd că, la fel ca Serie A, şi alte campionate din Europa sunt în aşteptare. "Vom încerca să ducem pînă la capăt acest campionat, fiindcă este mai drept şi mai corect după numeroasele investiţii şi sacrificii ale cluburilor noastre", a spus Gravina.

Aproape toate campionatele din Europa s-au oprit pe o perioadă nedeterminată din pricina răspîndirii coronavirusului, iar meciurile echipelor naţionale şi cele din cupele europene au fost suspendate sau anulate. UEFA va decide Marţi dacă va amîna sau nu EURO 2020, turneu programat să se desfăşoare între 12 Iunie şi 12 Iulie în România şi alte 11 ţări. Meciul de deschidere urmează să aibă loc la Roma.

Gravina speră că Serie A se va putea încheia pînă pe 30 Iunie, dar nu exclude ca acest lucru să se întîmple o lună mai tîrziu. De asemenea, el a sugerat că deocamdată jucătorii cluburilor italiene nu ar trebui să se antreneze.