PRELIMINARIILE CM-2014 DE FOTBAL

Grecia, Franţa, Portugalia şi Croaţia merg la CM din Brazilia

Naţionala de fotbal a României a ratat calificarea la Cupa Mondială din Brazilia, după ce a terminat la egalitate, 1-1 (0-1), cu Grecia, marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în manşa a doua a barajului pentru turneul final de anul viitor. Învinsă cu 3-1 la Pireu, România s-a văzut condusă şi pe teren propriu, după golul marcat de Kostas Mitroglou (23), dar a reuşit să egaleze după pauză, în urma unui autogol semnat de Vasilis Torosidis (55). România nu a mai participat la o Cupă Mondială de 16 ani şi nu are decît să aştepte cu speranţă ediţia următoare, din Rusia (2018). Pe tabela electronică a Arenei Naţionale au fost afişate versurile "Deşteaptă-te, române", în timpul intonării imnului. Fanii români au susţinut echipa naţională şi fluturînd steguleţe tricolore, aflate pe scaunele de pe Arena Naţională. La începutul meciului, suporterii români au afişat un imens drapel tricolor care a acoperit întreaga peluză şi au afişat un banner: "Luptaţi pentru neam, credinţă şi ţară". În minutul 42, crainicul stadionului a făcut apel la fanii români să nu mai ţintească cu lasere jucătorii eleni. Suporterii României au scandat "Demisia, Demisia" în minutul 43. Înainte de pauză, o petardă a fost aruncată în teren din tribune, aceasta căzînd lîngă fundaşul Sokratis Papastathopoulos, care a acuzat probleme la ochi.

Naționala de fotbal a Franței s-a calificat la CM, învingînd pe teren propriu, cu scorul de 3-0, reprezentativa Ucrainei, în manșa a doua a barajului pentru accederea la această competiție. În tur, la Kiev, Ucraina învinsese cu 2-0. Pe Stade de France, gazdele s-au impus prin golurile lui Sakho (min. 22), Benzema (min. 34) și autogolul lui Gusev (min. 72). Ucraina a jucat în inferioritate numerică din minutul 47, cînd Chaczeridi a primit cartonaș roșu.

Potrugalia a eliminat Suedia la barajul de calificare la Cupa Mondială, impunîndu-se cu 3-2 pe terenul nordicilor în manșa a doua, după ce și în tur cîștigase cu scorul de 1-0. Eroul lusitanilor a fost Cristiano Ronaldo, care a marcat trei goluri, în minutele 50, 77 și 79. Practic, la Solna a fost un duel Ronaldo - Ibrahimovic, pentru că și starul suedez a punctat de două ori, în minutele 68 și 73. Ronaldo marcase și unicul gol al meciului tur.

Naționala Croației s-a calificat la CM din 2014 după ce a eliminat Islanda la baraj învingînd-o cu scorul de 2-0 în manșa a doua a barajului. În tur, scorul fusese egal, 0-0. Mario Mandžukić (min. 27) și Darijo Srna (min. 47) au marcat golurile croaților la Zagreb. Autorul primului gol a fost eliminat în minutul 38.

Ghana, Algeria şi Mexic s-au calificat la CM 2014

Naționala de fotbal a Ghanei va fi prezentă la Cupa Mondială 2014, deși în returul barajului de calificare a fost învinsă marți cu 1-2 în deplasare de Egipt, de care în manșa tur trecuse pe teren propriu cu un zdrobitor 6-1. Egiptul a condus în returul de la Cairo cu 2-0, prin golurile lui Amr Zaki (24) și Nagy Gedo (84). Pentru Ghana a punctat vedeta Kevin-Prince Boateng (89). Ghana se califică astfel pentru a treia oară la un turneu final de Cupă Mondială, după edițiile din 2006 și 2010, la ultima dintre acestea ea atingînd sferturile de finală. Primele trei echipe africane calificate la Mondialul de anul viitor sînt Nigeria, Cote d'Ivoire și Camerun. Ultima reprezentantă a continentului negru la turneul final va fi Algeria care a învins Burkina Faso cu 1-0 (în tur a fost 3-2 pentru burkinezi.

Echipa naţională a Mexicului s-a calificat la Cupa Mondială din 2014, după ce a învins, miercuri, în deplasare, cu scorul de 4-2 (3-0), reprezentativa Noii Zeelande, în manşa secundă a barajului intercontinental. Golurile învingătorilor au fost marcate de Oribe Peralta (14, 29, 33) şi Carlos Peña (86), în timp ce pentru gazde au înscris Chris James (80) din penalty şi Rory Fallon (83). Mexicanii, care se impuseseră în prima manşă cu scorul de 5-1, s-au calificat pentru a şasea oară consecutiv la Cupa Mondială şi pentru a 15-a oară în total.

Echipele calificate, pînă acum, la Cupa Mondială

Treizeci şi una de naţiuni sînt calificate pînă în prezent pentru turneul final al Cupei Mondiale din 2014, ultimele două reprezentative care vor obţine biletul pentru Brazilia urmînd să fie stabilite pînă joi dimineaţă.

În urma meciurilor disputate marţi, s-au calificat Ghana, Algeria, Croaţia, Portugalia, Franţa şi Grecia.

Cele 31 de naţiuni calificate sînt:

Din Europa - Olanda, Italia, Belgia, Elveţia, Germania, Spania, Anglia, Rusia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Portugalia, Franţa, Grecia.

Din zona Asia - Japonia, Australia, Iran, Coreea de Sud.

Din America de Sud - Argentina, Columbia, Chile, Ecuador, Brazilia.

Din zona CONCACAF - SUA, Costa Rica, Honduras, Mexic.

Din Africa - Nigeria, Coasta de Fildeş, Camerun, Ghana, Algeria.

Miercuri seara s-a disputat ultimul baraj: Uruguay – Iordania (în tur 5-0).

Tragerea la sorţi a grupelor turneului final al Cupei Mondiale din 2014 va avea loc la 6 decembrie, de la ora 18:00, la Costa do Sauipe. Cele 32 de formaţii calificate vor fi împărţite în patru urne valorice în funcţie de locul ocupat în clasamentul FIFA publicat în data de 17 octombrie.

Rezultatele meciurilor amicale jucate marţi

Marţi, s-au disputat mai multe meciuri amicale inter-ţări, în care au fost implicate selecţionate care şi-au încheiat conturile cu preliminariile şi barajele de calificare la Cupa Mondială din Brazilia. Cel mai interesant a fost duelul dintre Anglia şi Germania, tranşat de nemţi cu scorul de 1-0 prin reuşita lui Mertesacke din minutul 39. Cea mai mare surpriză a fost victoria Africii de Sud în faţa Spaniei, scor 1-0. Rezultatele meciurilor: Australia - Costa Rica 1-0, Kîrgigstan - Azerbaijan 0-0, India - Nepal 2-0, Rusia - Coreea de Sud 2-1, Slovenia - Canada 1-0, Liechtenstein - Estonia 0-3, Malta - Insulele Feroe 3-2, Norvegia - Scoţia 0-1, Turcia - Belarus 2-1, Slovacia - Gibraltar 0-0, Africa de Sud - Spania 1-0, Olanda - Columbia 0-0, Austria - SUA 1-0, Polonia - Irlanda 0-0, Belgia - Japonia 2-3, Anglia - Germania 0-1.