MII DE OAMENI AU PARTICIPAT LA "MARSUL DEMNITATII" DE LA KIEV

Ucraina a marcat un an de la evenimentele din Maidan (Piaţa Independenţei din centrul Kievului) - epicentrul manifestaţiilor între noiembrie 2013 şi februarie 2014 - care au dus la înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Mii de oameni au mărşăluit duminică în centrul Kievului pentru a aniversa un an de la triumful revoluţiei de pe EuroMaidan şi de la plecarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Aşa-numitul "Marş al demnităţii" a parcurs principalele zone unde au avut loc proteste acum un an şi s-a încheiat în Piaţa Independenţei, EuroMaidanul, unde a fost lansat un apel la pace, umbrit de atentatul comis duminică în oraşul Harkov, aflat în estul separatist al ţării, dar aflat sub controlul Kievului.

Preşedintele Petro Poroşenko s-a aflat în fruntea marşului, însoţit de membri ai guvernului şi de circa 10 lideri europeni, printre care preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. La marş au participat şi lideri ai unor ţări din estul Europei, din statele baltice şi din ţări ex-sovietice, care împărtăşesc cu Ucraina teama faţă de vecinul rus: preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite; al Poloniei, Bronislaw Komorowski; al Republicii Moldova, Nicolae Timofti; al Georgiei, Gheorghi Margvelaşvili, şi al Slovaciei, Andrej Kiska.

Înarmaţi cu numeroase steaguri şi pancarte, manifestanţii au mărşăluit şi au strigat sloganuri precum "Glorie Ucrainei" sau "Ucraina este Europa", în timp ce de pe scena amplasată în Piaţa Independenţei răsunau imnul naţional al Ucrainei şi "Oda bucuriei", imnul Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres