Iată ce ne aşteaptă vineri în preliminariile CM 2014

Un duel între două selecţionate de mare clasă, confruntări între echipe prietene care în timpul meciului vor fi inamice şi posibili paşi decisivi pentru calificare în cazul unora dintre participante. Cu toate acestea ne vom întîlni vineri în preliminariile Campionatului Mondial 2014.

Simbolic unite în vara anului trecut, atunci cînd au organizat împreună Campionatul European, Polonia şi Ucraina se vor întîlni la Varşovia. Gazdele doresc să cîştige pentru a ţine ritmul cu lidera din Grupa H (din care face parte şi Moldova), Muntenegru şi cu Anglia, ocupanta locului secund, aflată la trei puncte distanţă. Ucraina, în schimb, ocupă penultimul loc, cu doar două puncte după trei meciuri. Ucrainienii sînt însă optimişti după ce au cîştigat ultimele două meciuri amicale jucate cu Bulgaria şi Norvegia. Noul selecţioner al ucrainienilor, Mihailo Fomenko, susţine că este capabil să-şi motiveze jucătorii.

Un alt meci de mare importanţă pentru ambele combatante se va juca în Grupa G, între Bosnia-Herţegovina şi Grecia, ambele avînd cîte zece puncte. Cele două se vor înfrunta la Zenica. Echipa-gazdă a marcat nu mai puţin de 15 goluri în patru meciuri, în timp ce Grecia a primit unul singur. Se vor confrunta aşadar cel mai bun atac al grupei cu cea mai bună defensivă. Doi dintre jucătorii Bosniei, Edin Dzeko şi Vedad Ibisevic au înscris împreună 9 din cele 15 goluri ale echipei. Totuşi, cei doi nu au reuşit să înscrie în turul acestei confruntări, încheiat cu scorul de 0-0 la Atena, în toamnă.

În Grupa C, Suedia poate să-şi consolideze locul al doilea în cazul unei victorii contra Irlandei. Echipa antrenată de Erik Hamren a reuşit să remonteze chiar un rezultat de la 0-4 la 4-4 împotriva Germaniei, pentru ca apoi Zlatan Ibrahimovic şi coechipierii săi să învingă Anglia într-un amical cu 4-2. Cu trei puncte avantaj faţă de Suedia, dar şi cu un meci în plus, lidera grupei, Germania, va juca în Kazahstan.

În ceea ce o priveşte pe Danemarca, încă fără victorie după trei meciuri în Grupa B, ea va înfrunta în deplasare Cehia, revigorată după victoria cu 2-0 din amicalul cu Turcia jucat în februarie. Selecţionata pregătită de Michal Bilek se află la cinci puncte distanţă de lidera Italia.

Israel trebuie să nu se depărteze de locul al doilea în Grupa F, dar va avea viaţă grea cu Portugalia la Ramat Gan. Israelienii şi-au revenit după înfrîngerea dureroasă cu 4-0, acasă, cu Rusia, în septembrie şi a marcat apoi 9 goluri fără să primească vreunul în două meciuri jucate cu Luxemburg. Lusitanii au remizat, scor 1-1, surprinzător, cu Irlanda de Nord, apoi au pierdut cu Ecuador un amical jucat acasă luna trecută (2-3).

Spania şi Franţa se vor duela de la distanţă pentru supremaţie în Grupa I, dar e greu de crezut că-şi vor schimba poziţiile pe care le ocupă acum, dat fiind faptul că vor juca împotriva Finlandei şi Georgiei.

În Grupa D, lidera Olanda, cu punctaj maxim pînă acum, are meci uşor acasă cu Estonia, în timp ce Ungaria şi România se vor duela la Budapesta.