DECLARAȚIA PREȘEDINTEI MAIA SANDU LA CONFERINȚA DE PRESĂ COMUNĂ CU PREȘEDINTA COMISIEI EUROPENE, URSULA VON DER LEYEN

Stimată doamnă Președintă von der Leyen, dragă Ursula, 

mă bucur să vă revăd la Chișinău!

Mîine, 1 iunie, este o zi importantă pentru Republica Moldova și pentru prietenii și partenerii țării noastre, care vin în Moldova. Mîine vom spune cu mîndrie: Bun-venit, Europa, la noi acasă!

Întreaga Europă se adună la Bulboaca - un sat frumos din țara noastră - să discute despre securitate, energie și despre o Europă mai bine conectată și mai prosperă.

Este o onoare pentru noi să fim gazda summitului Comunității Politice Europene, la care participă 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali ai Uniunii Europene. 

Moldova are mulți prieteni, care sînt alături de noi și ne susțin în aspirația ce unește cetățenii noștri - de a construi o Moldovă europeană acasă. 

Prezența acestor lideri, prezența dvs., dragă Ursula, este un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură.

Nu este singură nici vecina noastră Ucraina, care mai bine de un an și trei luni ține piept cu eroism și curaj invaziei barbare a Rusiei. Faptul că a doua reuniune a Comunității Politice Europene are loc la aproximativ 20 de km distanță de granița cu Ucraina este o dovadă a unei unități tot mai puternice pe continentul european. 

Țările libere s-au unit pentru a proteja dreptul la viață și libertate a unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă și să-și decidă singuri soarta.

Cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie, limbă maternă sau viziune politică, își doresc o viață sigură, într-un stat pașnic și liber. Acest lucru l-au spus hotărît la Adunarea „Moldova Europeană” din 21 mai, 2023. 

Peste 80 de mii de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale și mii de oameni în peste 50 de orașe europene au spus, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. 

Autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea celor 9 condiții ale Comisiei UE prin îmbunătățirea sistemului de justiție, lupta cu corupția și crimă organizată, consolidarea capacităților administrative și reziliența țării.

Mulțumim Comisiei Europene, statelor membre și dvs., dragă Ursula, pentru susținerea și deschiderea pe care ne-o oferiți. Mulțumim pentru sprijinul bugetar care ne ajută să trecem mai ușor prin aceste perioade dificile. 

Salutăm decizia Uniunii Europene, luată ieri, de a sancționa persoanele care amenință democrația și stabilitatea țării noastre. Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane cu intenții similare să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul.

Conectarea noastră la Uniunea Europeană este întărită de tot mai multe acorduri și mecanisme la care Moldova aderă. De Ziua Europei, am devenit parte a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creștem investițiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic și celui digital, să ne îmbunătățim infrastructura și să creștem comerțul cu țările UE. 

În cîteva ore, va fi lansată la Chișinău și Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună - ceea ce ne va ajuta să consolidăm sectorul de securitate. 

Anume aceasta înseamnă parteneriatul cu Uniunea Europeană - anume astfel sîntem mai aproape de Europa - anume astfel ne integrăm în UE - ne ajutăm reciproc la greu, celebrăm împreună succesele fiecărui membru și sîntem tot mai aproape de oamenii dragi din viața noastră, oriunde ne-am afla.

Mă bucur să anunț că țara noastră și Uniunea Europeană a semnat astăzi un nou acord și anume de liberalizare a tarifelor de roaming. Acordul prevede scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming începînd cu 1 ianuarie 2024. Astfel, atunci cînd vom merge în țările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre, rămase acasă, mai des și mai ieftin. 

Vă mulțumesc, doamnă președintă von der Leyen, că aveți încredere în Moldova. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Legămîntul generației noastre este să aducă Moldova în familia europeană și să aducă Uniunea Europeană acasă. 

Dragă Ursula, am toată încrederea că vom reuși! 

Vă mulțumesc.