Un student american a fost condamnat la ani grei de temnita in Rusia

Studentul american Trevor Reed a fost condamnat, Joi, în Rusia, la nouă ani de închisoare pentru ultraj cu violenţă, informează Reuters, potrivit agerpres. Instanţa a reţinut că el le-a pus în pericol viaţa celor doi poliţişti care l-au arestat Vara trecută, după o petrecere la Moscova.

Reed, student la Universitatea North Texas şi fost infanterist marin, a susţinut că nu îşi aminteşte cele întîmplate, deoarece era beat cînd a fost reţinut. După ce i-au fost prezentate dovezile, el nu a recunoscut fapta.

Procuratura a susţinut că pe 15 August 2019, după ce a fost arestat, inculpatul l-a prins cu mîna pe unul din poliţişti, aflat la volan, provocînd o pierdere periculoasă a direcţiei autovehiculului. De asemenea, el l-a lovit cu cotul pe cel de-al doilea poliţist.

Apărarea a afirmat că acuzaţiile sunt false, că Reed nu ar fi trebuit reţinut de la bun început şi că poliţiştii şi-au schimbat depoziţiile pe parcursul procesului.

Reed a intrat în Rusia ca turist, în Mai, anul trecut, pentru a-şi vizita prietena rusoaică şi a învăţa limba rusă.

Sentinţa pronunţată Joi a fost ceva mai mică decît cea cerută de Procuratură, de nouă ani şi opt luni.

Condamnarea lui Reed înrăutăţeşte şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Moscova, apreciază Reuters. Luna trecută, cetăţeanul american Paul Whelan a fost condamnat în Rusia la 16 ani de închisoare pentru spionaj – acuzaţie pe care a respins-o. Investitorul american Michael Calvey se află în arest la domiciliu, fiind acuzat de autorităţile ruse de fraudă, pe care nu o recunoaşte.