S-A STINS DIN VIATA EDUARD ABABEI, JUDECATOR AL CURTII CONSTITUTIONALE

Judecătorul Curții Constituționale, Eduard Ababei, s-a stins din viață la vîrsta de 52 de ani. Colegii din cadrul Curții îl caracterizează ca fiind un coleg dedicat și un jurist profesionis,t cu o experiență valoroasă, un adevărat luptător.

„Eduard Ababei va rămîne întipărit în memoria colegilor săi prin calmul lui de invidiat la dezbaterea proiectelor de hotărîri și de decizii, prin gesturile care făceau dovada unui om blînd, prin replicile care demonstrau un simț ascuțit al umorului și prin capacitatea de a-ți deveni prieten într-un timp scurt, într-o lume tot mai grăbită, tot mai rezervată și tot mai lipsită de receptivitate”, se menționează într-un mesaj transmis de Curte.

Eduard Ababei s-a născut pe 2 mai 1968. A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova (1993), fiind doctor în drept. Între anii 2013-2016, a fost președintele Consiliului Institutului Național al Justiției. A fost vicepreședinte și președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ la Curtea de Apel Bălți. Printre alte funcții deținute a fost cea de judecător la Curtea de Apel Bălți, la Judecătoria Drochia etc. A fost avocat, membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. De asemenea, a fost membru al Comisiei privind licențierea activității de notar de pe lîngă Ministerul Justiției. Lector universitar la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova.

În funcția de judecător al Curții Constituționale a fost numit în iulie 2019.

Sursa: IPN