EVGHENI ŞEVCIUK: TRANSNISTRIA VA OBŢINE INDEPENDENŢA ŞI NU VA DEVENI O "REZERVAŢIE" ÎN CENTRUL EUROPEI

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a subliniat joi că Transnistria va obţine independenţa şi nu va deveni "o rezervaţie" în centrul Europei, relatează site-ul Novosti PMR.

El a declarat, într-un interviu, că "încercările de a impune Transnistria să acţioneze într-un anumit mod sînt o cale greşită". "Luînd în considerare că viaţa este cel mai preţios lucru, nu poţi să impui, să faci din Transnistria o rezervaţie în centrul Europei. Asta nu va duce la nimic bun", a afirmat liderul separatist.

"Să ne amintim de (războiul) din 1991-1992. Atunci, la fel, au încercat să ne impună punctele lor de vedere, însă au provocat o adevărată tragedie. Sper că actuala conducere de la Chişinău şi Kiev va fi mai prudentă şi va formula concluzii corecte", a adăugat el.

"Sperăm că în Ucraina, precum şi în relaţiile noastre cu Republica Moldova se va instaura pacea. De asemenea, sperăm că vom discuta cu Chişinăul doar la masa de negocieri, pentru a găsi un compromis ce nu ne va duce la o tragedie similară cu cea din anul 1992", a declarat Şevciuk, referindu-se la conflictul din estul Ucrainei.

El a insistat că Transnistria vor obţine "independenţa şi vom trăi într-o ţară prosperă".

De asemenea, liderul separatist de la Tiraspol s-a referit la conflictul dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor, declarînd că "am vrea ca divergenţele dintre Moscova şi Kiev asupra acestei probleme să fie soluţionate cît mai curînd". "De acest fapt depinde nu doar funcţionarea întreprinderilor, ci şi încălzirea locuinţelor din Transnistria, R.Moldova, România şi, mai departe, în Balcani", a adăugat el.

Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi situat în estul Republicii Moldova, a proclamat independenţa în 1990, concretizînd-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu circa 1.500 de morţi.

În prezent, în regiunea separatistă sînt staţionaţi circa 1.200 de militari ruşi, în cadrul unui contingent de pace. (Mediafax)