Disperarea lui Plahotniuc

Veţi vedea că dacă lui Vladimir Plahotniuc nu-i vor izbuti combinaţiile de a rămîne la Putere, cu orice preţ o să provoace alegeri anticipate! Disperarea lui e mare şi se va agăţa de Putere prin orice mijloace, fie şi prin aceea că deocamdată stăpîneşte încă un Guvern artificial şi o Curte Constituţională (CC) servilă, cu ajutorul cărora poate recurge la orice abuzuri anticonstituţionale. Oferta iniţială de colaborare făcută blocului ACUM a fost refuzată într-o manieră în care Plahotniuc trebuia să înţeleagă clar că o alta de compromis este inutil să mai lanseze. Cu toate acestea, parcă în bătaie de joc, Joi, 14 Martie, Plahotniuc, prin intermediul finului său complice, Andrian Candu, a oferit funcţia de prim-ministru blocului ACUM, în perspectiva unei alianţe PDM-ACUM. A făcut această ofertă ca un mare şef de clan dispus să ofere un bacşiş unui nou venit în oraşul său, iar asta pînă se va lămuri cine este noul venit pentru ca, mai apoi, să-l halească definitiv, cu fulgi cu tot.

Un lucru esenţial nu înţelege Plahotniuc. că trebuie să renunţe la Putere, că trebuie să-şi negocieze plecarea din politică şi că orice alianţă pe care o propune, în numele PDM, socialiştilor sau blocului ACUM trebuie să cuprindă renunţarea la controlul politic asupra tuturor instituţiilor înrobite de el. Spre binele ţării, ar trebui să nu se mai gîndească la Guvern, Parlament, CC, Procuratură, Justiţie, MAI, SIS etc. de parcă ar fi nişte proprietăţi ale sale. Numai în aceste condiţii se poate alia cineva cu PDM, nu cu Plahotniuc, în termenii depolitizării solicitate şi de PSRM, inclusiv în condiţiile în care Preşedinţiei trebuie să i se reîntoarcă atribuţiile retrase în stil mafiot de către Parlamentul ruşinii naţionale de sub stăpînirea oligarhului.  

„Dacă această invitație nu va fi acceptată (cea făcută blocului ACUM; n. red.), vom veni din nou la Consiliul Executiv al PD-ului și să analizăm ce facem mai departe”, a spus finul Candu. Cred că înţelege toată lumea că Plahotniuc, nu formalul Consiliu Executiv al PD-ului, este cel care va „analiza” orice variantă mişelească, numai nu în termenii arătaţi mai sus.

În concluzie, înţelegeţi cît de disperat este Plahotniuc? Înţeleg ACUM şi PSRM această disperare? Înţeleg ACUM şi PSRM că acestea sunt clipele „astrale” în care ţara poate fi eliberată dintr-o captivitate mult mai grea decît orice ocupaţie colonială?

M. CONŢIU