COMISIA EUROPEANĂ PROPUNE

Să se deschidă complet piaţa UE pentru vinurile din R. Moldova

Comisia Europeană propune să deschidă complet piaţa Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova şi a Acordului privind Zona de liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare (DCFTA).

Aceasta ar constitui o măsură pentru a compensa dificultăţile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre pieţele sale tradiţionale.

„Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii.”, a declarat Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Comisia Europeană va propune Consiliului şi Parlamentului European modificarea Preferinţelor Comerciale Autonome, astfel încît importurile UE de vinuri moldoveneşti să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA.

În iunie 2013, Uniunea Europeană (UE) şi Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajînd astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013.

Cristina PENDEA

(tribuna.md)