Cea mai ostilă țară din UE față de homosexuali este Polonia, urmată de România și Bulgaria

Polonia înregistrează, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai precară situație a drepturilor LGBT din UE, urmată de România și Bulgaria, arată un raport al organizației pentru drepturi ILGA-Europe, scrie POLITICO, potrivit RADOR.

Raportul clasează statele europene pe baza examinării legislației și politicilor publice care afectează persoanele lesbiene, homosexuale, bisexuale, transsexuale și „intersex” (LGBT). Fiecare țară primește o notă cuprinsă între 0 (violări grave ale drepturilor omului) și 100 (egalitate deplină).

La fel ca în 2022, Malta se află în fruntea clasamentului cu un scor de 89%, urmată de Belgia și Danemarca (ambele 76%) – toate cu mult deasupra Poloniei (15%), României (18%) și Bulgariei (20%).

„În ciuda atacurilor intense anti-LGBTI din mai multe țări, egalitatea încă avansează la nivelul întregii Europe” prin adoptarea de „legi care recunosc identitatea de gen”, a declarat ILGA-Europe într-un comunicat de presă.

Chiar dacă Polonia rămîne codașa clasei în UE – poziție în care se află din 2020 –, ea a obținut două puncte în plus față de anul trecut.

Progresul li se datorează instanțelor poloneze care „asigură că nu este necesară nici un fel de intervenție chirurgicală pentru recunoașterea juridică a genului și organului pentru egalitate care și-a extins activitatea pentru a include și persoanele intersex”, a declarat Katrin Hugendubel, directoare pentru activism la ILGA-Europe.

Exceptînd statele UE, afirmă raportul, cele mai ostile țări europene față de persoanele LGBT sunt Azerbaidjan, Turcia, Rusia și Armenia.