Realitatea internationala pe scurt (9 Decembrie 2019)

O fetiță de 5 ani a mers pe jos aproape un kilometru, la -35 de grade, în șosete, cu fratele mai mic în brațe, pentru a cere ajutor

O fetiță de 5 ani, lăsată singură acasă de mama ei, s-a speriat cînd locuința a fost afectată de o pană de curent. Și-a luat în brațe fratele în vîrstă de un an și jumătate și a plecat să ceară ajutor de la vecini, relatează Sky News.

S-a întîmplat în localitatea Venetie din Alaska, la temperaturi de -35 de grade Celsius. Cînd au ajuns la ușa vecinilor, cei doi copii erau îmbrăcați în haine subțiri și erau încălțați doar în șosete. Vecinii au chemat imediat Poliția, care a aflat că micuții fuseseră lăsați singuri acasă de mama lor, Julie Peter, în vîrstă de 37 de ani. Femeia a fost arestată sub acuzația că a pus în pericol bunăstarea unui minor. Departamentul de siguranță publică din statul Alaska a arătat, într-o declarație că „Julie Peter, în vîrstă de 37 de ani, din Venetie, a fost arestată pentru acuzația că a periclitat bunăstarea unui minor cu premeditare. Ancheta a scos la iveală faptul că a părăsit un minor în vîrstă de 5 ani și un altul în vîrstă de 18 luni în locuința sa, fără supravegherea unui adult”.

Venetie este un sat mic, cu o populație de aproximativ 175 de persoane, situat la aproximativ 200 de kilometri la Nord de orașul Fairbanks.

Primele exemplare hibride maimuță-porc au fost create în China

Primele exemplare hibride maimuță-porc au fost realizate în China, cercetătorii încercînd să folosească informațiile obținute în dezvoltarea unei tehnologii de creștere a unor organe umane pentru transplant, relatează The Independent, citat de Mediafax.

Oamenii de știință chinezi au obținut doi purcei care au trăit o singură săptămînă. Animalele aveau ADN de maimuță în țesuturile inimii, ale ficatului, al splinei și la nivelul pielii.

Cele două exemplare au fost obținute după ce 4.000 de embrioni au fost implantați folosind fertilizarea in vitro, potrivit New Scientist. O echipă de la cel mai important laborator de stat din Beijing specializat în celule stem și biologia reproducerii a folosit celule de maimuță modificate genetic pentru a produce o proteină fluorescentă, astfel încît cercetătorii să poată identifica celulele descendente. Aceste celule modificate au fost injectate în embrionii de porc la cinci zile după fertilizare.

Oamenii de știință își propun să repete experimentele pentru a obține animale sănătoase pentru a putea să realizeze, în final, porci cu un organ care conține exclusiv ADN de maimuță. Rezultatele cercetării au fost date publicității în revista „Protein and Cell”. Nu este prima dată cînd sunt obținute animale hibride. O echipă de la Universitatea Stanford din California, a creat, în 2010, șoareci cu pancreas de șobolan. Iar în 2017, cercetătorii de la Institutul Salk din California au creat hibrizi porc-om, una din din 100.000 de celule ale animalelor obținute fiind umane.

Un bărbat a mîncat banana de 120.000 de dolari

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete și prezentată drept operă de artă, vîndută cu 120.000 de dolari a fost mîncată de un artist, relatează BBC.

Au fost vîndute trei astfel de piese în „ediție limitată” ale artistului Maurizio Cattelan, expuse la tîrgul de artă Art Basel din Miami. Opera de artă a fost numită „Comedian”.

David Datuna, un performance artist, a făcut însă un gest neașteptat: a luat banana de pe perete și a mîncat-o. „Artist flămînd. Art performance făcut de mine. Îmi plac creațiile lui Maurizio Cattelan și îmi place foarte mult această instalație. E delicioasă”, a scris Datuna. După un moment de furie al unuia dintre angajații galeriei, banana a fost înlocuită. „Datuna nu a distrus opera de artă. Banana este ideea”, a spus Lucien Terras, unul dintre directorii galeriei. Totuși, a fost chemată Poliția, pentru a păzi noua banană.

Cea mai mare grevă generală din ultimii 25 de ani din Franța și un nou protest al „vestelor galbene”

Continuă mișcarea organizată de principalele sindicate, în semn de protest faţă de proiectul Guvernului de reformare a sistemului de pensii. Drept urmare, Franța a rămas paralizată, de Joi, din cauza celei mai ample greve din ultimele două decenii. Transporturile au fost cele mai afectate, în special cele terestre.

Cel puțin 2000 de „veste galbene” au ieșit pe străzile din Paris, la protestul lor săptămînal care acum a coincis și cu greva declanșată de sindicate. Demonstranții nu au renunțat la nemulțumirile față de nivelul de trai de la care a pornit mișcarea, anul trecut.

Protestul a degenerat cînd miile de veste galbene au încercat să se alăture unui grup de sindicaliști. Pe străzile din Paris a fost haos și din cauza grevei transportatorilor. Sute de oameni se înghesuiau să urce într-unul dintre foarte puținele autobuze care mai circulă în Capitala Franței din cauza grevei generale. Situația era la fel de dezastruoasă la metrou, unde se circula pe doar 5 linii dintre cele 16 existente. Iar pe calea ferată, circula doar un tren din zece.

Greva generală a fost declanșată din cauza intenției Președintelui Emmanuel Macron de a unifica cele 42 de categorii ale sistemului de pensii în unul singur. Francezii se tem că veniturile lor pentru bătrînețe vor scădea și, în plus, vor fi nevoiți să muncească pînă la o vîrstă mai înaintată.

Coreea de Nord anunță că a efectuat un test „foarte important” la o bază de lansare

Coreea de Nord a efectuat un test „foarte important” la baza de lansare Sohae, potrivit agenției oficiale de știri KCNA, relatează The New York Times, citat de Mediafax.

Agenția Nord-coreeană de știri nu a specificat în ce a constat testul, dar baza a fost folosită anterior pentru lansarea de rachete purtătoare de sateliți. KCNA relatat că rezultatele testului vor fi utilizate pentru întărirea statutului strategice al țării. Testul are loc în contextul în care Coreea de Nord a avertizat recent că ar putea urma o „nouă cale” pe fondul impasului în negocierile cu SUA privind denuclearizarea Coreei.

Moartea suspectă a unui miliardar rus în Marea Britanie

Un miliardar rus în vîrstă de 49 de ani a fost ucis într-un accident rutier, în timp ce îşi plimba cîinele într-o zonă rurală din Marea Britanie. Trei vehicule au fost implicate în accident, iar un prieten al victimei a pus la îndoială circumstanţele decesului și nu exclude posibilitatea ca Dmitry Obretetskiy să fi fost lovit intenționat.

Dmitri Obretetskiy era proprietarul Magnat Trade Enterprise, distribuitorul oficial pentru Mars, Nestle, Procter & Gamble în Rusia. El se mutase împreună cu familia sa la Londra în urmă cu mai mulţi ani. Cazul lui Obretetski este cel mai recent din seria deceselor unor cetăţeni ruşi proeminenţi stabiliţi în Marea Britanie. În aceeași regiune, Surrey, în urmă cu cîțiva ani, era găsit mort, la domiciliul său, miliardarul Boris Berezovski, un oponent al lui Vladimir Putin.

Poliţia din Surrey a anunțat, la 30 Noiembrie, că Dmitry Obretetskiy, în vîrstă de 49 de ani, a murit în urma unui incident petrecut la 25 Noiembrie în Oxshott, un sat în apropiere de Londra. Miliardarul a fost transportat la spital, fiind grav rănit, a declarat Poliţia din Surrey. Trei vehicule au fost implicate în accidentul rutier. Pînă acum, poliţiştii nu au arestat pe nimeni, dar o investigaţie este încă în desfăşurare.

Familia miliardarului a transmis că bărbatul era „liniştit şi retras”. Pavel Borovkov, care era prieten de 15 ani cu victima, a confirmat pentru CNN că pune la îndoială circumstanţele decesului lui Obretetskiy. Borovkov declarase pentru site-ul LIFE.ru că „oamenii din Londra conduc foarte prudent” și că nu exclude ipoteza ca prietenul său să fi fost „lovit intenţionat de o maşină”.

Un primar le-a interzis locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor

Un primar francez a interzis locuitorilor să moară în weekend și în timpul sărbătorilor legale potrivit unei hotărîri publicate Vineri, relatează Mediafax, care citează „Le Point”. Gestul făcut de Isabelle Dugelet de la Primăria comunei La Gresle din departamentul Loire încearcă să atragă atenția asupra lipsei de personal medical în mediul rural.

„Este interzis locuitorilor să moară la domiciliu pe teritoriul comunei Sîmbăta, Duminica și în zilele de sărbătoare publică pe o perioadă nedefinită”, arată decizia semnată de reprezentanta locală. „Un deces survenit de curînd într-o Duminică a dovedit absurditatea unui sistem, față de care un primar răspunde cu o decizie absurdă”, și-a justificat gestul Isabele Dugelet, primarul comunei care numără aproximativ 850 de locuitori.

La 1 Decembrie, edilul a avut nevoie de două ore și jumătate ca să poată găsi un medic pentru a constata decesul unui localnic, a explicat presa franceză. „E lipsă de respect față de persoana decedată și de familia acesteia”, a comentat edilul. Primarul a arătat că prin decizia sa absurdă își dorește să denunțe o „situație sanitară catastrofală” atît în comuna sa, cît și în zonele învecinate din Franța. „Oamenii reușesc cu greu să primească tratamentul de care au nevoie, să găsească un medic și uneori trebuie să străbată mari distanțe”, a arătat Isabelle Dugelet.

Au plătit cîte 1.000 de euro fiecare ca să se dea drept români

Şapte bărbaţi din India cu documente false au fost depistaţi într-un tren internaţional la punctul de trecere a frontierei Curtici.

COMUNICATUL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ DIN ROMÂNIA:

În data de 07.12.2019, în jurul orei 05.50, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici – I.T.P.F. Oradea, s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, călătorind cu trenul IR care circulă pe ruta Bucureşti Nord – Budapesta, şapte persoane de sex masculin care au prezentat cărţi de identitate cu însemnele autorităţilor române. Cu ocazia controlului specific, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate la control nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoanele în cauză sunt cetăţeni indieni, cu vîrste cuprinse între 23 şi 40 de ani, care aveau drept de muncă pe teritoriul României. Cu privire la cele constatate, persoanele au declarat că au obţinut documentele de la o persoană a cărei identitate nu o cunosc, în schimbul sumei de 1.000 de euro fiecare şi doreau să ajungă în Germania. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmînd ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

A devenit multimilionar peste noapte, dar continuă să meargă la serviciu

Steve Thompson, angajat în construcții, este marele cîștigător al premiului de 105 milioane de lire sterline la EuroMillions, însă în ciuda averii dobîndite peste noapte, bărbatul și-a anunțat clienții că le va onora toate lucrările înainte de Crăciun. Bărbatul de 42 de ani, din Marea Britanie, a declarat că s-a retras departe de ochii publicului deoarece experiența cîștigului “este copleșitoare”, scrie The Mirror. Proaspătul miliardar, însă, a anunțat că va continua să lucreze din respect pentru clienții care se bazează pe profesionalismul său. Întrebat ce va face cu banii, Steve Thompson a declarat că suma este “prea mare pentru familia sa” și a anunțat că “va face mult bine cu banii cîștigați la loterie”. “O să fiu generos, foarte generos”.

Coreea de Nord este furioasă pe cele şase ţări europene care au criticat-o recent la ONU

Reprezentanţa Coreii de Nord la Naţiunile Unite consideră că nu mai este necesar să se negocieze cu Statele Unite în legătură cu dezarmarea nucleară, informează cotidianul La Libre Belgique, Phenianul criticînd astfel vehement mai multe ţări europene, potrivit agerpres. Într-o declaraţie dată publicităţii Sîmbătă, la New York, Coreea de Nord a afirmat că negocierile cu SUA nu mai sunt utile şi că „denuclearizarea” nu mai este la ordinea zilei. Potrivit Phenianului, Washingtonul a folosit aceste discuţii într-un scop de politică internă.

Delegaţia Nord-coreeană a criticat şase ţări din Uniunea Europeană – Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia – care au condamnat Miercurea trecută, într-o declaraţie, „tirurile continui cu rachete balistice din Coreea de Nord”, reafirmînd necesitatea de a menţine sancţiunile împotriva acestei ţări. Phenianul „îşi continuă şi programul nuclear” şi „condamnăm aceste acţiuni provocatoare”, au subliniat ţările europene în document, după o reuniune cu uşile închise privind Coreea de Nord a Consiliului de Securitate solicitată de acestea. Acţiunile „minează stabilitatea şi securitatea regionale, precum şi piaţa internaţională, şi au loc cu încălcarea clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU adoptate în unanimitate”, se mai menţionează în declaraţie. În opinia regimului Nord-coreean, este vorba despre o „gravă provocare”.

Negocierile privind denuclearizarea se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi din Februarie dintre Donald Trump şi Kim Jong Un. Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra sistării programelor nucleare ale Coreei de Nord în schimbul ridicării sancţiunilor economice la adresa acesteia. De atunci, Phenianul, care îi cere Washingtonului să-şi schimbe abordarea pînă la sfîrşitul anului, a întreprins mai multe tiruri de rachete cu rază de acţiune scurtă.