”Presedintele raspunde”

Șeful statului a spus cînd va anunța dacă va participa la prezidențiale

Alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în data de 1 Noiembrie 2020. Aceasta este poziția Președintelui Igor Dodon, care a fost exprimată în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, adăugînd că nu va cere amînarea scrutinului.

„Peste o săptămînă voi prezenta raportul de activitate pentru acești trei ani și jumătate. Pregătim raportul, va fi o conferință de presă, vom merge pe punctele din platforma electorală și vom spune cinstit ce am reușit să facem, ce este în lucru și ce nu am reușit. Imediat după raport, o să vă spun exact dacă particip sau nu la prezidențiale”, a declarat Igor Dodon.

”Nu vreau ca în fruntea Guvernului să vină un om al lui Plahotniuc. Chiar dacă Sandu și Năstase vor să se culce sub el, eu nu voi accepta”

Președintele Igor Dodon nu va accepta un candidat la funcția de premier dacă va fi înaintat de o majoritate parlamentară formată din partide oligarhice.

„Cum se face majoritatea parlamentară: nu stați toți la Candu sau la Șor în cabinet și semnați candidatura. Mergeți în plenul Parlamentului și declarați că eu, Maia Sandu, eu, Andrei Năstase, fac coaliție cu Candu și Șor și anunț majoritate parlamentară. Pe urmă desemnați candidatura și eu decid ce fac. Vă spun deodată că nu o să accept candidatura prim-ministrului înaintată de transfugi. Nu vreau ca în fruntea Guvernului să vină un om al lui Plahotniuc, numit de Șor și Candu. Chiar dacă Maia Sandu și Andrei Năstase vor să se culce sub ei, eu nu voi accepta. Nu vă place – referendum”, a spus Președintele.

Igor Dodon a salutat decizia Curții Constituționale, potrivit căreia șeful statului nu poate fi „suspendat pe cinci minute”. Totodată, Președintele spune că decizia Curții privind candidatul unei majorități parlamentare formalizată la funcția de prim-ministru a fost necesară, chiar dacă este una întîrziată.

Ne-am adresat partenerilor ruși, cînd vor decide să exporte vaccinul anti-COVID să ajungă și în Moldova”

Igor Dodon s-a adresat oficial partenerilor din Federația Rusă să trimită vaccinul anti-COVID și în Moldova, cînd vor începe exportul acestuia.

„Noi suntem în contact cu țările care au declarat că deja au găsit vaccin. În special, Federația Rusă. Vreau să îl felicit pe Președintele Putin pentru că Rusia este prima țară care, oficial, a declarat că a găsit și a început producerea acestui vaccin. Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federația Rusă, ca în momentul în care vor decide să exporte acest vaccin, să ajungă și în Moldova. În ce condiții și cum? Eu cred că prietenii și frații noștri din Rusia ne vor ajuta și vor fi condiții normale ca să permitem vaccinarea masivă a cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Președintele.

Igor Dodon a precizat că dacă va începe imunizarea, aceasta va fi benevolă.

”Urmărind evenimentele care se petrec în Belarus îmi amintesc protestele de la Chișinău, care au avut loc în data de 7 Aprilie 2009”

Președintele Igor Dodon spune că, urmărind evenimentele care se petrec în Belarus, își amintește de protestele de la Chișinău, care au avut loc în data de 7 Aprilie 2009.

„Mulți din voi țineți minte lozincile că ”Totul va fi bine! Super!” Ce s-a întîmplat de fapt? Au venit și au furat un miliard de dolari, a început un război între oligarhi, apoi au mai furat ceva... Așa a fost în acești 10-11 ani. Au incendiat Președinția, din 2009 pînă în 2018 a stat în paragină. Simbolul revoluției... Eu cred că aceasta a fost cea mai neagră pagină, după Transnistria, pentru istoria noastră modernă”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. (Preluare din Politics.md)